G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Retina Dekolmanı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Retina Dekolmanı / Haberin Peşinde Urfa

Göz Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Retina Dekolmanı makalesine göz atın ve Göz Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin 

Dekolman nedir ve nasıl oluşur?

Retina gözün arka kısmını örten ve görme olayının meydana geldiği sinir tabakasıdır. Gözün arka kısmını bir balonun su ile doldurulması gibi VİTREUS denilen göz jeli doldurur. Bu jel yani vitreus tüm retinaya yapışıktır. Yaşlandıkça bu jel sıvılaşıp büzüşerek retinadan ayrılır.

Retinanın bazı yerlerinde vitreus ratinaya sıkı bir şekilde yapışıktır. Bu sıkı yapışıklık yüzünden vitreus retinadan ayrılırken retinada çekinti ve traksiyonla RETİNAL YIRTIĞA neden olur. İşte bu retinal yırtık içinden retina altına sıvı sızarak retinayı yapıştığı dokudan ayırır ki buna RETİNA DEKOLMANI denir. Bu dekolman hızlı bir şekilde tedavi edilmezse retinanın beslenmesi ve anatomik yapısı bozulur ve görme hızlı bir şekilde bozulur

Retina Dekolmanı neden oluşur?

Retina dekolmanı bazı hastalıklara bağlı gelişebileceği gibi travmaya sekonder yada kendiliğinden yaşlanmanın bir sonucu olarak meydana gelir. Retina dekolmanı yanı retinanın ayrışması oluş şekline göre 3 ana kısma ayrılır:

  1. Regmatojen ( yırtıklı) Retina dekolmanı: En sık görülen tip olup genelde yaşlanmanın bir sonucu olarak meydana gelir. Yaşlandıkça gözün içini dolduran vitreus jeli büzüşerek retina tabakasında yırtığa neden olur. Eğer bu yırtık erken aşamada leser ile tedavi edilmezse yırtıktan içeri sıvı girerek dekolmana neden olur. Bu çekinti ve yırtık genelde sıkı yapışık olan ve retinanın ince ve zayıf olduğu yerlerde olur. Sıklıkla fort miyoplarda olan ve LATTİCE DEJENERASYONU denilen zayıf retina bölgelerinin dekolman oluşturma potansiyelleri yüksektir.

  2. Traksiyonel ( çekintiye bağlı) Retina Dekolmanı: En sık diabetik retinopatide meydana gelir. Bu hastalıkta oluşan zarlar; çekinti ve traksiyon yaparak retina tabakasında ayrışmaya neden olur. Bu tip retina dekolmanı genelede yavaş gelişir. Ayrıca travmada traksiyonel retina dekolmanına neden olur.

  1. Seröz Retina Dekolmanı: Genellikle strese bağlı be göz içi iltihaplara bağlı meydana gelir.Bu tür hastalıklarda retina altındaki damarlardan aşırı sıvı geçişi olur ve sıvı retina tabakalarında ayrışmaya neden olur. Bu tip dekolmanda yırtık yada delik yoktur.

  2. Retina Dekolmanın Belirtileri nelerdir?

Yeni başlayan sinek uçuşmaları ve siyah lekeler dekolmanın ilk belirtisi olabilir. Hasta gözünün önünde örümcek ağı gibi siyah gölgelenmeler olabilir. Özellikle bu belirtilere IŞIK ÇAKMASI DA eklenirse dekolman için çok önemli alarm sayılır. Hastalık ilerledikçe hastalar görma alanılarının bir perde tarafından kapatıldığını hissederler. Son dönemde ise görme tamamen kaybolur. RETİNA DEKOLMANINDA KESİNLİKLE AĞRI YOKTUR. Ağrısız görme kaybına neden olur ve tedavisi acil olarak yapılmalıdır.

Retina dekolmanın teşhisi nasıl olur?

Dekolmandan şüphe edersek hastamızın gözünü damla ile dilate edip biomikroskopi aletine oturtarak özel merceklerle retinayı tarayarak teşhisi koymamız mümkün. Eğer ratinada yoğun kanama var ve bu yüzden retinayı göremzsek ULTRASON ile teşhis koymak mümkün.

Retina Dekolmanı İçin Kimler Risk Altındadır?

  1. Yaş ilerledikçe dekolman riski artar.

  2. Fort miyoplar büyük risk altındadır.

  3. Travma her dönem ve yaşta dekolmana neden olur ve bu hızlı ve ağrılı olabilir.

  4. Geçirilmiş katarakt ameliyatı( özellikle akıllı mercakler)

  5. Diğer gözden geçirilmiş dekolman cerrahisi öyküsü varsa

  6. Eximer Laser Operasyonları( göz çizme op)

  7. Diabetik retinopati ve ÜVEİT gibi kronik retina hastalıkları

  8. LATTİCE DEJENERASYONU

Retina Dekolmanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!