G-CV0ZL47F6D
USD32,27
EURO34,74
GBP40,69
BIST10.247,75
GR. ALTIN2.395,96
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Regl Döenmiyle İlgili Merak Edilenler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Regl için bilgi mi arıyorsunuz? Regl Döenmiyle İlgili Merak Edilenler makalesine göz atın ve Regl hakkında daha fazla bilgi edinin

Regl dönemi ağrıları neden olur? Regl döneminde cinsel ilişkiye girmek sakıncalı mıdır? Regl döneminde tampon kullanmak sağlıklı mıdır? Tüm bu soruların cevaplarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özgür Ağlamış veriyor…

Regl dönemi aslında düşünülenin aksine her ay vücuttan kirli kanın atıldığı basit bir mekanizma değildir. Kadın vücudu her ay gebe kalacağını düşünerek rahim içini rahme tutunacak bebeğe hazırlamak için kabaca kandan bir yatak oluşturur. Yumurtlama sonrası yumurta, sperm ile buluşup döllenme gerçekleşirse bebek bu kandan yatağa tutunur ve gebelik devam eder. Eğer döllenme gerçekleşmezse kadın vücudu gebe kalamayacağını anlar ve bu kan yatağını bozarak atar. İşte regl kanaması bu kan yatağının dökülerek atılmasıdır.

Kadınlar genelde 21-35 gün arasında bir regl olurlar. Regl dönemi belli bir süre ve belli miktar kanama olduktan sonra sonlanmalıdır. 1 haftadan fazla sürmesi veya günde 4-5 pedden çok kullanılması ‘fazla adet kanaması’ olarak kabul edilir. Eğer regl döneminiz bu sınırlarda değilse patolojik olarak değerlendirilip altta yatan sebebin araştırılması gerekir.

REGL DÖNEMİNDE TAMPON KULLANMAM ZARARLI MI?

Regl döneminde ped ya da tampon kullanılabilir. Tampon vajina içine yerleştirilen bir aparattır. Dışarı kanın çıkmasını engeller. Vajina içine yerleştirildiği için içerde birikip dışarı atılamayan kan bakteri ve diğer patojenlerin çoğalması için ideal bir alan oluşturur. Ölüme kadar sebep olabilen ‘toksik şok sendromu’ adı verilen durumlara yol açabilir. Bu yüzden tampon çok dikkatli kullanılmalı, özellikle adet kanamasının en yoğun olduğu günlerde sık sık değiştirilmeli, uzun süre vajina içinde bırakılarak kullanılmamalıdır. Tampon vajina içine kullanıldığı için daha önce cinsel ilişki yaşamamış kadınlar tampon kullanmamalıdır. 

ADET DÖNEMİNDE DUŞ ALABİLİR MİYİM?

Adet döneminde duş almanın hiçbir sakıncası yoktur. Hatta hijyen açısından önerilen bir yaklaşımdır. Ayrıca ılık bir duşun sancılı regl döneminde kas gevşetici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Duş almak ise adet süresini ya da miktarını değiştirmez. Adet süresi ve miktarı sadece kullanılan medikal tedavilerle değişir. 

REGL DÖNEMİNDE VE ÖNCESİNDE GÖĞÜSLERİM ÇOK ACIYOR. NEDEN?

Göğüsler hormona duyarlı yapılardır. Regl döneminde hormonlar çok değişkenlik gösterir. Dolayısıyla hormonların ani artış ve azalışlar gösterdiği regl dönemlerinde memelerde şişlik, hassasiyet, ağrı görülebilir. Genellikle adet öncesi dönemde regl ağrıları artış gösterir ve adet sonrası azalır. İlaçlar, sıcak soğuk su torbaları ve bitkisel çayların iyi geldiği düşünülse de gerçek bir rahatlama adetin bitmesi ve hormonal değerlerin eski haline dönmesiyle düzelir. 

DOĞUM YAPTIKTAN SONRA ADET AĞRILARIM AZALIR MI?

Aslında bu konu ile ilgili farklı teoriler ve yaklaşımlar var. Birincisi normal doğum sonrası serviks eskisine göre daha açık kalır, yani rahim ağzı doğum sonrası genişler. Regl döneminde atılan kan, genişlemiş rahim ağzından daha rahat boşaldığı için prostaglandinlerin tetiklediği kasılmalar azalır, yani adet dönemi daha az sancılı geçer. Bir diğer teori de gebelik sırasında endometriozis hastalığı gerilediği için gebelik sonrası adet kanamaları daha ağrısız geçer çünkü endometriozis ağrılı adetlere yol açan bir hastalıktır. 

REGL DÖNEMİNDE CİNSELLİK YAŞANABİLİR Mİ?

Adet dönemi kadınların enfeksiyonlara çok daha hassas ve korunmasız olduğu bir dönemdir. Yoğun kanamayla değişen vajina florası enfeksiyonun en önemli sebebidir. Bu dönemde cinsel ilişki yaşanacaksa erkek partnerin mutlaka prezervatif kullanması önerilir. Regl döneminde pratik olarak gebelik ihtimali çok düşüktür çünkü döllenme gerçekleşmemiş, rahim duvarı yapısı bozulmuştur, yine de teorik olarak gebe kalınabilme ihtimali çok az da olsa vardır, bu yüzden dikkatli olmak gerekir. 

Regl Döenmiyle İlgili Merak Edilenler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!