G-CV0ZL47F6D
USD32,21
EURO35,12
GBP40,93
BIST10.173,20
GR. ALTIN2.467,08
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Ramazanda sağlıklı kalmanın en önemli üç püf noktası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan ayında oruç tutanların beslenme düzeninin değişmesiyle birlikte öğün aralıkları ve içeriklerinin yeniden düzenlenmesi sağlık açısından çok önemli. 

Sağlıklı yaşama isteği, insanlığın doğuşundan bu yana şüphesiz hayatın değişmeyen tek gerçeği. Özellikle Ramazan ayında oruç tutan kişilerin beslenme düzeninin değişmesiyle birlikte öğün aralıklarının ve içeriklerinin yeniden düzenlenmesi sağlık açısından çok önemli.

Ramazan ayının hem nefis terbiyesi hem de bedenimizin daha sağlıklı yaşam sürmesi adına önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Dr. Elif Pahsa, oruç tutarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve Ramazana özel sağlıklı iftar menülerini anlattı.

İftarları ziyafete dönüştürmeyin

Yağ adaptasyonu, mide genişleyebilirliği ve bağırsak motilitesinin önemini vurgulayan Pahsa; “Bu dönemde vücudunuzun enerji kaynağı olarak mevcut olan yağı kullanmasını sağlamalısınız. Bunun için de karbonhidratı azaltmak faydalı olur. Hatta yapabilenlerin ketojenik beslenmeyi tercih etmelerini öneririm yani günlük karbonhidrat alımını maksimum 60-80 gram arasında tutarlarsa hem doğru yağ adaptasyonunu sağlarlar hem de daha az susuzluk hissederler. İftarlarda daha az yiyerek midenizin küçülmesine de yardımcı olabilirsiniz” dedi.

Kadınlar için Örnek İftar Menüsü:

2 adet hurma, 1 kepçe sebze çorbası, 4 adet ızgara köfte, 3 yemek kaşığı basmati pirinç pilavı, 1 kase yeşil mercimekli salata.

Erkekler için Örnek İftar Menüsü:

2 adet hurma, 1 kepçe sebze çorbası, 6 adet ızgara köfte, 6 yemek kaşığı basmati pirinç pilavı, 1 kase yeşil mercimekli salata.

Sahurda ve iftarda tüketilen besinlerin ertesi günkü enerji seviyesine etki ettiğini söyleyen Pahsa; “Lifli gıdalar bağırsak motilitesini yavaşlatarak hem yiyecekleri daha kolay sindirmenizi sağlar hem de bağırsak boşalmasını geciktirdiği için daha tok hissedersiniz” dedi.

Ramazanda sağlıklı kilo kontrolü yapmak mümkün

İftarın 1 saat içinde tamamlanmasının ardından sahur öğününe kadar yalnızca sıvı tüketilmesini öneren Dr. Elif Pahsa; “Ertesi gün açlık hissetmemek ve iyi bir uyku için insülin seviyesinin dengelenmesi çok önemli. Ancak bu şekilde bedenimiz yağ adaptasyonuna geçebilir ve büyüme hormonu, melatonin ve serotonin salgılanma düzeni dengelenebilir” dedi.

Kadınlar için Örnek Sahur Menüsü:

1 adet haşlanmış yumurta, 5 adet zeytin, 1 kase peynirli avokado salatası

Erkekler için Örnek Sahur Menüsü:

2 ya da 3 adet haşlanmış yumurta, 10 adet zeytin, 1 kase peynirli avokado salatası

sahur menüsü,iftar menusu,sahurda ne yesek,iftarda ne yesek,tok tutan iftar menüsü

pudra
Ramazanda sağlıklı kalmanın en önemli üç püf noktası

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!