G-CV0ZL47F6D
USD32,26
EURO34,68
GBP40,32
BIST10.336,50
GR. ALTIN2.405,78
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Ramazan Bayramında Beslenme

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan Bayramında Beslenme / Haberin Peşinde Urfa

Ramazan Ayı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Ramazan Bayramında Beslenme makalesine göz atın ve Ramazan Ayı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Oruç sürecinde açlık süresinin uzun olması, yeme düzeninin değişmesi, öğün sayısının ve sıklığının azalması vücuda yeterli enerji alınamadığı sinyalini vererek enerji tasarrufu yapmak amacıyla metabolizma hızını yavaşlatır ve bu nedenle kişiler oruç sonrası daha hızlı kilo almaya müsait olmaktadır. Bu nedenle Ramazan Orucundan sonra kilo almamak için bayramdaki beslenmeye dikkat edilmesi, bayramı her istediğimizi yeme süreci olarak değil uyum süreci olarak değerlendirmemiz gerekir. Sahur ve iftar olmak üzere yapılan iki-üç öğünlük beslenme düzenini bayram itibari ile az ve sık yeme düzenine çevirerek yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmamız mümkündür.

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlamak en doğru tercihtir. Hafif bir kahvaltı gün içerisinde hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıkları yaşamanın önüne geçecektir. Kahvaltıda yağlı salam, sosis, sucuk, börek, poğaca gibi basit karbonhidrat seçenekleri proteinden zengin yumurta, peynir; lif yönünden zengin bol yeşillik, tam buğday ekmeği gibi metabolizma ve sindirim sistemini düzenleyici seçimler yapılmalıdır. Ayrıca iyi çiğneyerek midenin yükü hafifletilmelidir.

Bu bayram ziyaretler gerçekleştiremeyecek, şeker, çikolata, tatlı gibi ikramlar alamayacak olsakta alışkanlıklar gereği geleneksel hazırlıklar tamamlanıp tatlılar hazırlanmış olabilir. Bu besinlerin tüketiminden mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Bayram tatlısı olarak şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir.

Özellikle kalp, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan bireylerin tedavilerini olumsuz etkileyecek besinlerin tüketiminde kaçınmaları, bayramda sağlıklı ve doğru beslenmeye daha fazla özen göstermeleri gerekmektedir.

Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığın korunması ve yavaşlayan metabolizmanın hızlandırılması için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır.

Evde kaldığımız bu süreçlerde mümkünse öğle öğününde protein yani et grubunu tercih etmeli, akşam yemeği ise daha hafif geçirilmeli sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Kızartmalar, yağlı et yemekleri, hamurişleri yerine zeytinyağı ile hazırlanmış yemekler, sebzeli aperatifler tercih edilmeli, yemek pişirme yöntemi olarakta ızgara/fırın/haşlama tarzı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

En çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de şüphesiz ki ‘Su’ tüketimidir. Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Bunun yanında çay, kahve gibi kafeinli içecekler yerine; bitki çayları, ayran, süt, çorba, sade maden suyu gibi içecekler tercih edilerek günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır.

Kabızlık problemini önlemek için yeterli sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Fiziksel aktivite atlanmamalı mutlaka bir saatlik bir egzersiz yapılmalıdır. Dans edebilir, ip atlayabilir, telefon uygulamalarını kullanarak hareketli zaman geçirebilirsiniz.

Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz şu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin, mineral ve lif içeriği yüksek taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.

Vücudun savunma mekanizmasının doğru işleyebilmesi için yeterli protein alımını sağlayacak besinlerin (et, süt, yoğurt, yumurta vb.) tüketimine özen gösterilmeli, sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalıdır.

Ramazan Bayramında Beslenme

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!