G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,80
GBP40,71
BIST10.274,13
GR. ALTIN2.395,12
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Qin Gang, Blinken’e neler söyledi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Qin Gang, Blinken’e neler söyledi? / Haberin Peşinde Urfa

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang, dün Beijing’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang, dün Beijing’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

Qin, Çin ile ABD arasındaki ilişkilerin diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana en kötü noktada olduğuna dikkat çekerek bu durumun iki halkın çıkarlarına ve uluslararası toplumun beklentilerine uygun olmadığını belirtti. Çin'in ABD politikasının istikrarlı ve tutarlı olduğunu belirten Qin, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği ilkelerini izlediklerini hatırlattı. Qin, bu ilkelerin ortak bir ruh, hedef ve kırmızı çizgi olması gerektiğini vurguladı. ABD ile istikrarlı, öngörülebilir ve yapıcı bir ilişki kurmayı hedeflediklerini dile getiren Qin, ABD'den Çin'e objektif ve rasyonel bir perspektiften bakmasını, Çin ile aynı yönde çalışmasını ve ikili ilişkilerin siyasi temelini korurken beklenmedik olayları akılcı, sakin ve profesyonel bir şekilde ele almasını istedi. Qin, iki tarafın ABD ve Çin liderlerinin Bali Adası'ndaki görüşmelerinde varılan anlaşmaları uygulayarak ikili ilişkileri yeniden istikrarlı bir yol çizgisine getirmek için çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı.

Qin, Taiwan sorunu dahil olmak üzere Çin’in çekirdek çıkarlarını ilgilendiren meselelerde kendi tutumlarını yineleyerek net taleplerini ortaya koydu. Qin, Taiwan meselesinin Çin'in en temel çıkarını ilgilendiren bir mesele, Çin-ABD ilişkilerinde en önemli konu ve en belirgin risk olduğunu belirterek ABD'yi Tek Çin ilkesine ve üç Çin-ABD Ortak Bildirisi'ne bağlı kalmaya ve sözde Taiwan’ın bağımsızlığını desteklememe taahhüdünü yerine getirmeye çağırdı.

İki taraf, Çin-ABD ilişkileri ve ilgili önemli konularda uzun, içten, yapıcı ve derinlemesine fikir alışverişinde bulundu.

İki taraf, üst düzey temasları korumaya devam edeceklerine karar verdi. Blinken, Qin’i ABD’yi ziyaret etmeye davet etti. Qin, her iki tarafın uygun bulduğunda ABD’yi ziyaret etmek istediğini ifade etti.

İki taraf, Çin-ABD ilişkileri yönlendiren ilkeler üzerinde müzakereleri hızlandırmayı ve ilişkilerdeki detaylı sorunları ele almak için ortak çalışma müzakeresini sürdürmeyi onayladı.

İki taraf, iki ülke arasında kültürel ve beşeri temas ve işbirliğini genişletmede fikir birliğine vardı. İki taraf, yolcu uçağı seferlerini artırmak için görüşmeye devam edecek. İki ülke, öğrenciler, akademisyenler, sanayi ve ticari çevrelere mensupların karşılıklı ziyaret yapmalarını teşvik edecek ve bunun için kolaylık sağlayacak.

İki taraf aynı zamanda her iki tarafı ilgilendiren önemli uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde fikir alışverişinde bulundu.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

Qin Gang, Blinken’e neler söyledi?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!