G-CV0ZL47F6D
USD32,28
EURO34,96
GBP40,69
BIST10.173,42
GR. ALTIN2.447,34
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Pudendal Nöropati (Pudendal Nevralji)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pudendal Nöropati (Pudendal Nevralji) / Haberin Peşinde Urfa

Nörolojik Hastalıklar için bilgi mi arıyorsunuz? Pudendal Nöropati (Pudendal Nevralji) makalesine göz atın ve Nörolojik Hastalıklar hakkında daha fazla bilgi edinin 

Pudendal sinir genital bölgenin motor ve duyusal işlevlerinin tamamından sorumlu olan ana sinirdir. Makat bölgesine, idrar yapmayla sorumlu bölgelere ve genital organlara giden 3 ana dalı vardır.

Pudendal nöropati pudendal sinir dallarının belli bölgelerde sıkışması ve ezilmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Belirtileri ilgili sinir dalının fonksiyon kaybıyla ilişki şikayetler ve genellikle oturmakla ortaya çıkan ve genital bölgeye sınırlı olan ağrıdır. Ağrının kalça alt kısmına ve bacağa vurması pudendal nöropatide beklenen bir durum değildir. Ağrı yatmakla veya ayağa kalkmakla azalır. Kaşıntı eşlik etmez. Duyu kusuru, uyuşma olabilir. Gece uyandıran ağrıların olması beklenmez. Bacaklarda uyuşma veya güç kaybı da pudendal sinirle ilişkili olamaz.

Genellikle çok veya zorlu doğum, ağırlık altında uzun süre kalma veya ağırlıkla squat yapma, dağa tırmanma, düşme, bisiklete binme, ters hareket v.s. gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkar.

Hastaların pudendal nöropati tanısı alması genellikle uzun yıllar alır. Öncelikle diğer sık görülen nedenler araştırılmalı ve dışlanmalıdır. Hiçbir nedenin bulunmadığı durumlarda tanı için elektrofizyolojik tetkiklerden destek alınabilir. Pudendal EMG her merkez tarafından yapılan bir inceleme değildir. Ayrıca pudendal siniri görebilecek şekilde yapılacak kontrastlı pelvik MR incelemeleri de tanıya destek verebilir.

Pudendal MR ve EMG sonucu da normal çıkarsa bu durumda pudendal nevraljiden bahsedilebilir. Burada pudendal sinir anatomik olarak ciddi sorun yaşamadığı halde fonksiyonel olarak hastalanır ve ağrı duyusu oluşturmaya başlar.

Nevraljik ağrılar en sık yüz bölgesinde (trigeminal nevralji) ve ensede (oksipital nevralji) görülür ancak duyu siniri olan her bölgede potansiyel olarak nevraljik ağrı ortaya çıkabilir. Pudendal nevralji de diğer nevraljik ağrılar gibi tedavi edilir. Ancak genital bölgede kronik ağrı yakınmasının ağrıya tahammül eşiğini düşüreceği ve psikolojiyi de bozacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle pudendal nevraljiler hemen daima psikiyatrik destekle birlikte tedavi edilmelidir.

Pudendal Nöropati (Pudendal Nevralji)

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!