G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Psikolojik bir şiddet biçimi: Ghosting

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Psikolojik bir şiddet biçimi: Ghosting / Haberin Peşinde Urfa

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, son zamanlarda en çok konuşulan terimler arasında olan ghosting hakkında açıklama yaptı.

Son dönemlerde kadın-erkek ilişkilerinde oldukça sık gündeme gelen ‘ghosting’in, ilişkide bir anda tüm iletişim kaynaklarını kesme ve karşı tarafı yok sayma hali olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Taraflardan biri yaşanan tüm iletişimi yok saymış ve ilişkiden çekilmiş olur.” dedi.

Bir bireyi, duygularını ve aradaki iletişimi yok saymanın çok ciddi bir duygusal istismar olduğunu belirten Taşkın, “Psikolojik şiddet başlığı altına alınabilir. Şiddet sadece fiziksel olmak zorunda değil.” diye konuştu.

Sorumluluk duygusu gelişmemiş, empati yeteneği düşük kişiler ghostinge başvuruyor

Ghosting yapan kişilerde genellikle sorumluluk duygusunun gelişmediği, empati yeteneğinin düşük olduğunun tespit edildiğine dikkat çeken Taşkın, “Kişi, iletişimi bitirecek konuşmayı yapabilecek kadar ilişkiye değer vermemiş gibi gösteriyor kendisini. Aslında bu değer vermemesinden çok özgüvensizliğinden kaynaklanabiliyor. Fakat iletişimi birden kesilen kişi kendisini değersiz, yetersiz hissedebiliyor. Durumun kendisi ile ilgili olmadığını anlaması uzun zaman alabiliyor.” ifadelerini kullandı. 

Maruz kalan kişinin davranışlarıyla alakalı değil

Ghostingi yapan kişinin, kişiler arası iletişim becerisinin düşük olacağının altını çizen Taşkın, “Bu kişi ile ilişkiye başlamış bile olsanız, romantik ilişki ve ihtiyacınız olduğunda güvenli liman olma açısından beklentinizin çok altında bireylerdir.” dedi.

Ghosting uygulanan kişinin de ilişkide güven algısını tamamen kaybetmiş olabileceğine değinen Taşkın, “Kişi karşı tarafın tüm bu yaptıklarının kendisinden kaynaklandığını düşünebilir. ‘Ben onun gitmesine sebep oldum, suçluyum’ gibi düşüncelere kapılabilir. Aslında durum, maruz kalan bireyin davranışlarıyla tamamen alakasızdır. Kişilerin güven algılarının zedelenmesi ve bir sonraki ilişkileri için duygusal yatırım yapmaktan kaçınmasına sebep olabilir.” diye konuştu.

Ghosting, flört şiddetidir

Ghosting davranışlarının, mesajları görmezden gelme, aramalara kayıtsız kalma, plan günü ortadan kaybolma, ilişkiye dair kişiyi ortada bırakma, net olmama, sosyal medyadan aniden çıkarma gibi davranışlar olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, tüm bu davranışların flört şiddeti olduğunu söyledi.

Ghosting uygulayan kişilerde özgüven problemleri, duygusal zeka düşüklüğü, bağlanma sorunları, sorumluluk alamama, empati eksikliği gibi bir çok durum olabileceğine dikkat çeken Taşkın, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu duruma maruz kaldıysanız, durumun sizinle değil karşınızdaki kişi ile ilgili olduğunu anlamanız zaman alabilir. Öz güven düşüklüğünüz, yetersizlik ve değersizlik duygularınız tetiklenebilir. Psikolojik şiddet fiziksel şiddet kadar yıkıcıdır. Bu durum uyku, yeme, çalışma düzeni gibi günlük işlevselliğinizi bozuyorsa mutlaka psikoterapi desteği almalısınız.”

Hibya Haber Ajansı

Psikolojik bir şiddet biçimi: Ghosting

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!