G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO34,96
GBP41,10
BIST10.899,28
GR. ALTIN2.443,39
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Polinöropatiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Polinöropatiler / Haberin Peşinde Urfa

Nörolojik Hastalıklar için bilgi mi arıyorsunuz? Polinöropatiler makalesine göz atın ve Nörolojik Hastalıklar hakkında daha fazla bilgi edinin 

Polinöropati vücudumuzda yaygın olarak bulunan çevresel sinirlerin toplu olarak hastalandığı durumları ifade eder. Sinirler uçlardan hastalanabilir, tüm sinir lifleri boyunca hastalanabilir veya omurilikten çıktıktan hemen sonra köklerinden hastalanabilir. Bu 3 farklı hastalanma şekli üç farklı şekilde kendisini gösterir.

Uçlardan hastalanmaya en güzel örnek şeker hastalarında veya kronik böbrek yetmezliği olanlarda görülen polinöropati şeklidir. Hem motor hem de duyusal lifleri etkileyebilir. Bu tip polinöropatiler çok yavaş gelişir, önce ayaklar etkilenir, ilerleyen dönemlerde eller etkilenir. Duyusal lifler etkilenirse uyuşma olur ve genellikle yanma, karıncalanma, ağrı gibi şikayetler de üzerine eklenir. Motor lifler etkilenirse güçsüzlük oluşur, ayaklardaki güç kaybı yürürken parmak ucunun yere sürtmesi veya terliğin ayakta taşınmasında zorluk şeklinde kendini gösterir.

Tüm sinir lifleri boyunca hastalanmaya ise kemoterapi ilaçları sonrası ortaya çıkan polinöropatiler örnek verilebilir. İlaçların alınmasından kısa süre sonra başlayan ve hızla yaygınlaşarak hem ayakları ve elleri hem de bacakların ve kolların üst kısımlarını etkiler. Yine hem motor hem de duyusal lifler etkilenebilir. Hastalarda ayakta durmakta zorluk gibi yaygın güçsüzlük belirtileri görülür.

Sinir köklerinin hastalığına ise bağışıklık sisteminin kendi sinirlerine saldırması sonucu ortaya çıkan Guillain-Barre sendromu (otoimmün polinöropatiler) örnek verilebilir. Bu tipte tutulumda ayaklarda ve ellerde sorun olmazken sadece bacakların ve kolların üst kısımları öncelikle etkilenir, daha sonra ellerde ve ayaklarda da etkilenme görülür.

Ancak yukarıda verilen örnekler sadece konunun anlaşılması içindir. Hem şeker hastalığı hem kemoterapi ilaçları hem de Guillain-Barre sendromu her üç tipte de tutulum yapabilir. Ayırım ancak nörolojik muayene ve tetkikler, özellikle EMG incelemesi ile yapılabilir. Otoimmün polinöropati düşünüldüğünde ayrıca beyin-omurilik sıvısı incelemeleri de mutlaka yapılmalıdır.

Genetik olmayan polinöropatiler sıklıkla tedavi edilebilir. Metabolik veya ilaca bağlı gelişenler neden düzeltildikten veya ortadan kaldırıldıktan sonra kendiliğinden düzelme eğilimindedir, ilaçlarla sadece iyileşme desteklenir. Otoimmün olanlar için ivig, plazmaferez, steroid gibi tedavi seçenekleri söz konusu olabilir. Otoimmün polinöropatilerin kronikleşmesi olasılığı vardır. Bu durumda uzun vadeli bağışıklık sistemi baskılayıcı tedavilerin kullanılması gerekebilir.

Genetik geçişli polinöropatiler de vardır. Bunların en sık görüleni Charcot-Marie-Tooth (CMT) hastalığıdır. Bu hastalar sinirleri ileri derecede hasta olduğu halde ciddi uyuşma ve güç kaybından şikâyet etmezler ancak ayaklarında şekil bozukluğu görülür. Tedavisi yoktur.

Polinöropatiler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!