G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Polikistik Over (PCOS) ve Beslenme

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Polikistik Over (PCOS) ve Beslenme / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Polikistik Over (PCOS) ve Beslenme makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Polikistik over sendromu en yaygın kadın hastalıklarından olup; hiperandronojizim, adet düzensizliği, insülin direnci, infertilite (kısırlık) ve obezite ile karakterize endokrin bir rahatsızlıktır.Obezite ve PCOS arasında güçlü bir bağ bulunmakta olup, vücut ağırlığında %5-%10 arasında kayıplarla hormon düzeylerinde düzelme sağlanmaktadır.

PKOS’lu kadınlarda medikal tedaviye destek olarak genel beslenme alışkanlıkları ile yaşam şeklinin değiştirilmemesi ve fazla olan vücut yağ ağırlığının azalmaması durumunda, hastalığın komplikasyonlarının uzun süreli önlenemediği bilinmektedir.Bu yüzden medikal tedaviye ek beslenme tedavisi oldukça önemlidir.

PKOS’ta kan glukoz kontrolünün sağlanması için günlük enerji ihtiyacının %50-60 kadarı karbonhidratlardan sağlanmalıdır.Bu karbonhidrat tercihi ise özellikle düşük glisemik indeks içeren karbonhidratlardan yana olmalıdır.Glisemik indeksi yüksek olan beyaz un, basit şeker, hamur işleri ve tatlılar, hazır paketli ürünler ve meyve sularının tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Diyetin protein içeriğinin yüksek olması, tokluk sağlarken insülin duyarlılığını arttırmakta üreme ve endokrin işlevleri düzeltmektedir. Ancak yüksek proteinli diyetlerin PKOS’ta kullanımına yönelik daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Günlük alınan enerjinin %15-20’si proteinden sağlanmalıdır. Protein kaynağı olarak yumurta, peynir, et, balık, tavuk, kurubaklagiller süt ve yoğurt uygun porsiyonlarda tercih edilebilir.

Diyetin toplam enerjisinin %25-30’u yağdan, bunun %10’undan azı da doymuş yağlardan gelmelidir. PKOS’lu hastalarda çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin omega-3 yağ asidinin ek olarak alınması önerilmektedir. Diyetteki çoklu doymamış yağ asitlerinin artması insülin direncini azaltarak, kontrolsüz insülin salınımını engellemektedir. Bu da androjen salınımında azalma sağlamaktadır. Günlük enerji alımının %2’sinden fazlasının trans yağ asitlerinden gelmesi durumunda infertilite riski arttığından, trans yağ alımından kaçınılmalıdır.

PKOS’un beslenme tedavisinde posa kaynağı olan sebze, meyve ve tam tahıllı besinlerin daha çok yer alması sağlanmalıdır. Ayrıca sigara içilmemeli ve alkol kullanılıyorsa azaltılmalıdır.

Polikistik Over (PCOS) ve Beslenme

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!