G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Plazma tedavisi umut veriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aksoy, plazma tedavisinin Kovid-19 hastalarına umut olduğunu belirterek enfeksiyonu atlatan kişileri bağışçı olmaya davet etti.

Kovid-19 enfeksiyonuna karşı tüm dünyada ilaç ve aşı çalışmaları tüm hızıyla sürerken, bir yandan da coronayla savaşan hastalar için çözüm yolları aranıyor. Bu aşamada yıllardır bilinen plazma tedavisi tekrar gündeme geldi. Onkoloji Uzmanı Dr. Başak Adaklı Aksoy, bir süredir ülkemizde de uygulanmaya başlanan tedaviyle ilgili merak edilenleri şöyle anlattı…

Başak Adaklı Aksoy

NASIL UYGULANIYOR?

BAĞIŞÇIYA ZARARI YOK

İmmün plazma tedavisi bir mucize değil ancak etkin olabileceğini, hiç değilse hastaların bir kısmının kurtarılmasına katkı sağlayabileceğini biliyoruz. Bu nedenle Kovid-19 enfeksiyonunu atlatmış kişileri plazma bağışçısı olmaya davet ediyoruz. Bağış sırasında tüm merkezlerde bağışçı sağlığına en üst düzeyde özen gösteriliyor ve bağışçının bağışıklık sistemi bu uygulamadan herhangi bir zarar görmüyor.

KİMLER BAĞIŞÇI OLABİLİR?

Plazma tedavisi Türkiye’de de bir süre önce başladı ve nisan ayı başında Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kovid-19 immün plazma eldesi ve kullanımını düzenleyen bir rehber yayınladı. Bu rehbere göre; bir kişinin immün plazma bağışçısı olabilmesi için bağışçı adayının Kovid-19 enfeksiyonu geçirdiğini laboratuvar testleriyle kanıtlaması isteniyor. Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi semptomların üzerinden kesin olarak en az 14 gün geçmiş, hastanede yatarak tedavi olmuş kişilerin ellerinde farklı zamanlarda alınmış iki adet sürüntü örneklerinin negatif olduğuna dair rapor olması gerekiyor. Kovid-19 tanısı almış ancak hastaneye yatışı gerekmemiş kişilerde de en az 28 gündür bir şikayet olmaması ve sürüntü örneklerinin 1 kez negatif olması şartı aranıyor. Bu kişilerin kan vericisi olabilmenin genel şartlarını da karşılaması gerekiyor.


Plazma tedavisi umut veriyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!