G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,64
GBP40,82
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.410,09
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Piyasa enerjisi büyüktür

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Piyasa enerjisi büyüktür / Haberin Peşinde Urfa

Rusya, Kuzey Akım 1 boru hattı boyunca Almanya’ya gaz akışını süresiz olarak durdurdu, ilk başta bir kompresör istasyonundaki petrol sızıntısı var ve boru hattının Siemens Energy arızalı ekipmanı tamir edene kadar sevkiyata devam etmeyeceğini açıklandı sonrasında ise batı tarafından uygulanan yaptırımlara bağlandı.

Rusya, Kuzey Akım 1 boru hattı boyunca Almanya’ya gaz akışını süresiz olarak durdurdu, ilk başta bir kompresör istasyonundaki petrol sızıntısı var ve boru hattının Siemens Energy arızalı ekipmanı tamir edene kadar sevkiyata devam etmeyeceğini açıklandı sonrasında ise batı tarafından uygulanan yaptırımlara bağlandı. OPEC+ dün yaptığı toplantıda Ekim ayında üretimin günlük 100 bin varil azaltılmasını kararlaştırırken, üretim artırımı kararı almasının arkasında yatan nedenin ise küresel ekonomik büyümeye yönelik zayıf beklentiler oldu. OPEC+ talebi çok yakından takip etmekte ve petrol fiyatlarında taban fiyatı oluşturmak için arzı yönetmeye çalışıyor. Çin’in bazı bölgelerinde yenilenen karantinalar nedeniyle daha zayıf bir petrol talebi görünümünün yanı sıra Rusya petrol ihracatına tavan fiyat koyma anlaşması bu karar gizli ana etmen. Rusya enerji bakanı Shulginov, Vladivostok’taki Doğu Ekonomik Forumu’nda gazetecilere verdiği demeçte, Rusya’dan gelen petrol fiyatlarına cevaben, bu ülkenin Asya’ya daha fazla sevkiyat yapacağını söylemişti. Opec+ kararı sonrası Brent ham petrol vadeli işlemleri %0.9 düşüşle varil başına 94.93 usd’ye geriledi. Çin Merkez bankası ise, yuan’ın zayıflığını sınırlamaya yardımcı olmak için finans kurumlarının tutması gereken döviz rezervinin miktarını döviz zorunlu karşılık oranını (RRR) 15 Eylül’den itibaren %8’den %6’ya indirerek azaltacağını açıkladı. Sabahın Asya’ya ait en önemli gündemi , piyasaların 50 baz puanlık bir faiz artışı beklediği Avustralya merkez bankası toplantısıydı ve Avustralya Merkez Bankası faiz oranını beklenti dahilinde 50 baz puan artırarak %2,35’e yükseltti. RBA, böylece son 5 toplantısında toplam 225 baz puan faiz artırmış oldu. RBA açıklamasında fiyat artışlarının önümüzdeki aylarda da sürmesinin beklendiği belirtilerek, enflasyonun yıl sonunda zirve yaptıktan sonra (mevcut durumda %6,1),hedef aralık olan yüzde 2-3 seviyesine doğru gerilemesinin beklediğini açıkladı. Asya piyasasından euro, Rus gazının olmadığı bir kış beklentisinin çökmesiyle dün 0,9876 dolar ile yirmi yılın en düşük seviyesini gördükten sonra %0,3 artışla 0,99545 dolardan işlem görmekte. Dolar endeksi 110.27’ye kadar yükseldikten sonra %0.06 düşüşle 109.53 seviyelerinde.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün aldığımız yeni bir kararla da vatandaşlarımızın bir kısmının icra takibine uğramasına yol açan 2 bin lira ve altındaki borçlarını tasfiye ediyoruz. Buna göre 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacakların gider gösterilerek vergiden düşürülebilmesini ve böylece tasfiyesini sağlıyoruz” dedi.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, kışın muhtemel enerji sıkıntısına karşı, ülkede kalan 3 nükleer santralden 2’sinin Nisan 2023’ün ortasına kadar acil durum rezervi olarak tutulacağını duyurdu.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi üyesi Catherine Mann, BoE’nin enflasyon bekleyişlerini kontrol altına odaklanması gerektiğini söyledi. İngiltere’nin faizleri daha hızlı ve güçlü şekilde artırması gerekebilir dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak, OPEC+’nın Ekim ayı için üretim artırımı kararı almasının arkasında yatan nedenin küresel ekonomik büyümeye yönelik zayıf beklentiler olduğunu söyledi.

Rusya Enerji Bakanı Nikolai Shulginov, Rusya’nın G7’nin Rus petrolüne fiyat sınırı uygulama kararına yanıt olarak Asya’ya daha fazla petrol göndereceğini söyledi.

İngiltere’de yüksek enflasyonun etkileri perakende satışlarda kendini göstermeye başladı. Tüketicilerin giyim eşyası ve zorunlu olmayan ürünleri almayı ötelemeleri perakende satışlarda büyümenin yavaşlamasına yol açtı.

Avustralya Merkez Bankası faiz oranını 50 baz puan artırdı ve faiz oranını %2,35’e çıkardı.

İngiltere’de Muhafazakar Parti lideri seçilen Truss, Kraliçe Elizabeth ile görüşecek.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Piyasa enerjisi büyüktür

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!