G-CV0ZL47F6D
USD32,26
EURO34,81
GBP40,62
BIST10.296,65
GR. ALTIN2.403,05
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Pandemide hareketsiz kalmayın!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Nurten Korkmaz anlattı. Korkmaz, özellikle yaşlılarda günlük hareketlerin azalmasıyla oluşan kas ve iskelet sorunlarından korunma yollarını şöyle sıraladı…

Corona virüsü tehdidinin devam ettiği bugünlerde özellikle 65 yaş üzeri bireylerin hareketsiz kalmaması ve güneş ışınlarından faydalanarak D vitamini depolamaları gerekiyor. İşte Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Nurten Korkmaz’ın önerileri…

Dr. Nurten Korkmaz

Hareketsiz kalmak, kaslarda kullanmamaya bağlı zayıflıklara ve kas boyunda kısalmalara neden olur. Özellikle ileri yaşta eklemlerde dejenerasyona bağlı değişiklikler olduğu için bu eklemleri korumak için kas desteği çok önemli. Hareketsizliğe bağlı kilo alımı da bu eklemlerdeki dejenerasyonları artırır. Kasların yanı sıra kemik yapısında da eğer dik pozisyonda durma ve yük verme olmazsa zayıflık meydana gelir ve osteoporoz dediğimiz kemik erimesi tetiklenir.

SAKATLIKLAR ARTAR

Hareketsizliğin bir diğer sonucu kan dolaşımındaki azalma ve varis oluşumuna yatkınlıktır. Hareketsizlik ayrıca kasların zedelenme riskini artırır, sakatlıklar artar, kişinin dayanıklılığı düşer ve bir işi bitirebilme kapasitesi azalır.

NELER YAPILABİLİR?

Dayanıklılığı artırmak, kemik kitlesini korumak, kilo alımını engellemek ve modu artırmak için en uygun egzersiz aerobik egzersizdir. Aerobik egzersiz yürüme ile yapılabilir.

Haftada en az 3 gün, kişinin kondüsyonuna bağlı olarak 20-30 dakika aralığında yapılan yürüme egzersizi 65 yaş üzerindeki kişilerde vücut ihtiyacını karşılar. Evde bir güzergah belirleyip yürünebilir veya yürüme bandı kullanılabilir. Evde yapılıyorsa eğer, önemli olan yürüme egzersizinin en az 12 dakika sürekli şekilde olmasıdır.

YOGA ÇOK UYGUNDUR

Yürüme egzersizi dışında haftada 3 gün, gün aşırı olacak şekilde eklem çevresindeki kaslara, bant veya ağırlık ile güçlendirme egzersizleri uygulanabilir. Ağırlık aşamalı olarak artırılmalı ve en fazla 8-10 tekrar yapılmalıdır. İleri yaşta denge ve koordinasyon azaldığı için yoga egzersizleri çok uygundur. İnternetten basit yoga hareketlerine ulaşılabilir. Tüm eklemlere her gün yapılan germe egzersizleri, kasların boyunu uzatmak için yapılabilir.

MUTLAKA GÜNEŞLENİN AMA…

İleri yaşlardaki bireylerde zaten düşük olan D vitamini, eve kapanma ile daha da düşer. O nedenle kol ve bacaklardan güneş ışını almak önemlidir. Tabii aşırı güneşte kalıp hipertansiyonu olan hastaların şikayetlerini artırmamaya dikkat etmeleri de gerekir. Her gün balkondan veya pencereden yarım saat süre ile alınan güneş ışını yeterli olabilir veya D vitamin düzeylerini ölçtürerek takviye şeklinde alabilirler.

Pandemide hareketsiz kalmayın!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!