G-CV0ZL47F6D
USD32,29
EURO35,03
GBP40,88
BIST10.559,88
GR. ALTIN2.477,20
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Pandemi sedefi de tetikledi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemi sedefi de tetikledi / Haberin Peşinde Urfa

Deri Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin anlattı. Pandemide stres kaynaklı hastalıklarda artış olduğuna dikkat çeken Engin, ‘Bunlardan biri de sedeftir’ dedi ve önerilerde bulundu. 

Tüm dünyayı alarma geçiren ve alıştığımız normalleri alt üst eden Covid-19, birçok hastalığın tedavisini aksatmakla kalmadı, bazı sağlık problemlerinin daha sık görülmesine zemin hazırladı… Virüs korkusuyla hastanelere gitmek istemeyen birçok hastanın mevcut durumu daha ağır tablolara dönüşürken, sedef gibi stres kaynaklı hastalıklarda da artış oldu. Prof. Dr. Burhan Engin, Sedef Hastalığı Farkındalık Haftası kapsamında önemli bilgiler verip, tavsiyelerde bulundu… İşte onlar:

Prof. Dr. Burhan Engin

HANGİ BELİRTİLERE YOL AÇAR?

Sedef hastalığı toplumumuzda sık görülen bir hastalıktır. Ömür boyu süren alevlenme ve iyileşme dönemleri olabilir. Keskin sınırlı, üzerinde hastalığa ismini veren sedef (gümüş) renginde pullanmalar bulunan kızarıklıklarla anlaşılır. Sıklıkla kafa derisi, diz ve dirseklerde görülür. Nadir olarak tırnaklar, el ayaları, ayak tabanları, genital bölge ve yüz dahil her yerde görülebilir. Lezyonlar genellikle simetriktir, yani vücudun sağ ve sol taraflarında aynı yerde ortaya çıkar. Eklem tutulumuna da yol açabilen hastalığın teşhisinde fizik muayene ve biyopsiden faydalanılır.

SEBEPLERİ NELERDİR?

Sedefin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Sağlıklı bir kişide deri hücreleri 28-30 günde olgunlaşır. Sedef hastalarında ise bu süre 3-4 güne kadar inebilir. Ailesinde sedef görülen insanlarda sedefin görülme sıklığı artar. Bunun dışında fiziksel travmalar (kaşıma, ovalama, keselenme), enfeksiyonlar, stres, bazı ilaçlar, sigara ve aşırı alkol tüketimi de sedef hastalığını tetikleyen faktörler arasındadır.

BU İLAÇLARA DİKKAT!

Pandemide sedef, hastaların hem randevulara gitmemesi nedeniyle hem de sedefin tetikleyici faktörlerinden biri olan stresi artırdığı için birçok hastada alevlenme görüldü. Bu hastaların bazıları daha önce kullandıkları yerel tedavileri doktor kontrolü olmadan kullanıp bu dönemi yatıştırmaya çalışsa da bağışıklık sistemini baskılayan metotreksat ve siklosporin gibi ilaçların hekim gözetiminde olmadan kullanılması çok sakıncalıdır. Bu tedavilerin pandemide mutlaka doz ayarı yapılarak hekim gözetiminde kullanılması gerekir.

Biyolojik tedavilerin sedef hastalığının tedavisinde pandemide kullanımı nispeten güvenlidir ancak yine de hekime danışmak gerekir. İlaç seçiminde ve tedavi sürecinde belirleyici olan hastanın yaşı, tedaviye uyumu, hastalığın yaygınlığı, belirtilerin yerleşim yeri, tırnakların tutulum şiddeti ve eklem tutulumu, hastalığın yaşam kalitesi üzerine olan etkisi gibi parametrelerdir. Seçilecek tedavi şekli ve uygulama yolu, tedavinin süresi, ilaçların dozu hekim tarafından düzenlenir.

Pandemi sedefi de tetikledi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!