G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Pala: Zam yüzde 15’in çok üzerinde, 4 kişilik ailenin aylık elektrik faturası 211 liraya çıktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pala: Zam yüzde 15’in çok üzerinde, 4 kişilik ailenin aylık elektrik faturası 211 liraya çıktı / Haberin Peşinde Urfa

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 15’lik zammın tarifeler üzerindeki etkisini mercek altına aldı. Buna göre konutlarda enerji bedeline yapılan zam yüzde 19,3 olarak gerçekleşecek. EMO Başkanı Bülent Pala, 4 kişilik bir ailenin ortalama elektrik faturasının aylık 28 lira arttığını ifade etti.

EMO elektriğe yapılan yüzde 15’lik zammın tarifeler üzerindeki etkisini değerlendirdi. EMO Genel Başkanı Bülent Pala zammın kağıt üzerinde yüzde 15 olarak görüldüğünü fakat tarifiler üzerindeki gerçekleşmenin çok daha fazla olduğunu söyledi. Buna göre zammın konutlarda yüzde 19,3 ticarethanelerde yüzde 17.9, sanayide yüzde 17.5, şehit aileleri ve muharip malul gaziler tarifesinde yüzde 23.1, tarımsal sulamada yüzde 17.6, aydınlatmada ise yüzde 18 zamlandığı kaydedildi. Pala, kayıp, kaçak, iletim hizmeti ve dağıtım hizmeti bedellerinin ise tüm abone gruplarında yüzde 7.6 oranında arttığını belirterek; “Zamla birlikte faturalara yansıtılan elektrik fiyatları kilovatsaat (kWh) başına; ticarethanelerde 97.74, aydınlatmada 90.65, tarımsal sulamada 86.02, sanayide 84.87, konutlarda 73.93, şehit aileleri ve muharip malul gazilerde 35.43 kuruşa çıkarken; genel aydınlatma bedeli 68.96 kuruş olarak belirlenmiştir” diye konuştu.

2,5 YILDA YÜZDE 70 ZAM YAPILDI

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında yüzde 5,75 ve bu yıl Ocak ayında yüzde 6,2 oranın iki zam daha yapıldığını hatırlatan Pala, “Yüzde 15’lik zam ile birlikte yıllık yüzde 29 oranında zam yapılmış oldu” dedi. 2019 yılı Ocak döneminden itibaren yapılan zam toplamının yüzde 70’i geçtiğini belirten Pala, “Kilovat saat olarak bakıldığında konut, ticarethane, tarımsal sulama ve sanayi tipi abonelerde son 2,5 yılda yapılan zam oranı yüzde 70’i geçti” diye konuştu.

4 KİŞİLİK BİR AİLENİN ELEKTRİK GİDERİ 211 LİRAYA ÇIKTI

Son zamla birlikte dört kişilik bir ailenin ortalama 230 kilovat saat elektrik harcadığı varsayıldığında 211 lira elektrik faturası ödeyeceğini söyleyen Pala, “Konutların fon ve vergi kesintileri dahil aylık elektrik faturasının 28 TL artışla 183 TL`den 211 TL`ye çıkacağı hesaplanmıştır. Türkiye`nin enerji üretiminde ithal kaynaklara bağımlılığı ve Türk Lirası`nda son dönemde yaşanan değer kaybının yanı sıra, yenilenebilir enerji, kömür ve doğalgaz santralları için verilen alım garantileri zamların bir kısır döngü şeklinde devam edeceğine işaret etmektedir. Elektrik fiyatlarındaki zam hemen hemen tüm ürünlerin fiyatlarının da artmasına neden olacak, ekonomik kriz ve salgın koşullarında zaten zor durumda olan geniş halk kesimlerinin sıkıntıları daha da artacaktır. Elektrik fiyatlarındaki can yakıcı artışları durdurmak için acil olarak harekete geçilmelidir” ifadelerini kullandı.

Pala: Zam yüzde 15’in çok üzerinde, 4 kişilik ailenin aylık elektrik faturası 211 liraya çıktı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!