G-CV0ZL47F6D
USD32,43
EURO34,82
GBP40,94
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.439,37
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Gezici arıcılar, balda yüzde 50 rekolte kaybı bekliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gezici arıcılar, balda yüzde 50 rekolte kaybı bekliyor / Haberin Peşinde Urfa

Orduda gezici arıcılar rekoltede yüzde 50’lik bir kayıp bekliyor.

Ordu Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, gezici arıcıların bal üretiminde yüzde 50’lik bir rekolte kaybı beklediklerini söyledi. Çiftçi, “Türkiye’nin 45 farklı ilinde Ordulu arıcılarımız var. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kırağı nedeniyle giden arıcılarımız 4’te 3’ünde yaklaşık yüzde 50 bir rekolte düşüşü var” dedi.

YÜZDE 50’LİK KAYIP BEKLENİYOR

Türkiye’de en çok bal üretiminin yapıldığı Ordu’da arıcılar, hasat sezonuna kısa bir süre kalırken çalışmalarını sürdürüyor. Ordu’da yaklaşık 100 bin kişinin geçimini sağladığı arıcılık ürünlerine pandemiden dolayı talep artarken, bu yıl gezici arıcılar, mayıs ayı içerisinde etkili olan kırağı nedeniyle sorunlar yaşıyor. Farklı illere giden arıcıların 4’te 3’ünün istedikleri verimi alamadıkları için, bal üretiminde yüzde 50’lik bir rekolte kaybı görüleceği belirtiliyor.

Türkiye’nin 45 farklı ilinde Ordulu arıcıların bulunduğunu ve bu yıl rekoltede yüzde 50’lik bir düşüş beklediklerini kaydeden Çiftçi, “Mayıs ayında görülen kırağı, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde etkili oldu. Bu bölgelere giden arıcılarımız 4’te 3’ünde yaklaşık yüzde 50 bir rekolte düşüşü var. Bu da arıcılar için büyük bir kayıp. Son dönemde pandemiden dolayı arı ürünlerine bir talep vardı, şuan belki yüzde 50 verim düşüklüğü olacak ama bizim arı ürünlerini çeşitlendirme ile ilgili yaptığımız çalışmalar var. Onları yapan arıcılarımızın ürünlerini pazarlamada bizler yardımcı olabiliyoruz. Bazı bölgelerde belki de 400 arıcımız bölgelerini değiştirmek zorunda kaldılar. Nakliyeyi fazla yapan arıcılarımız bir miktar alsa bile belki de masraflarını karşılayamayacak. Arıcılarımızın yaşadığı bu sorunlar gerçekten bölge ekonomisine gerçekten etkili olacaktır” şeklinde konuştu.

ARICILAR KREDİLERİN ERTELENMESİNİ İSTİYOR

“Bizim kullandığımız krediler var. Pandemi döneminde bütün ticari faaliyetlerine devam eden kurumlara bir miktar destek sağlandı” diyen Çiftçi, “Bakanlığımız bizlere gerekli destekleri sağlıyor ama şuan bize arıcılarımızdan gelen en fazla talep, banka kredilerinin ertelenmesi yönünde. Biz bunu talep ediyoruz, inşallah bu krediler ertelenip, bir miktar da taksitli kredilerin ertelenip, faizsiz olmasa bile uygun bir faizle sonradan ödenmesi arıcılarımız için iyi olacaktır diye düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Arıcılar Birliği üyesi olan ve 10 yıldır arıcılık yapan Eren Arslan, “Kafkas cinsi arıcılık ve ana arı üretimi yapıyoruz. Ordu yöresine ait kestane ormanlarına götürüyoruz. Şu an kestane balı için durum güzel. Kestane balından bizim arıcılarımız umutlu ancak gezici arıcılarımız biraz bal veriminin düşük olduğunu söylüyorlar” şeklinde konuştu. (.)

Gezici arıcılar, balda yüzde 50 rekolte kaybı bekliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!