G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir? / Haberin Peşinde Urfa

Osteoporoz için bilgi mi arıyorsunuz? Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir? makalesine göz atın ve Osteoporoz hakkında daha fazla bilgi edinin 

Osteoporoz, vücudumuzdaki kemiklerin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskeletimizi etkileyen sistemik bir hastalıktır. Türkiye Osteoporoz Derneği verilerine göre; 50 yaşın üzerinde her üç kadından birinde ve 50 yaş üzerinde her 5 erkekten birinde görülmektedir.

Osteoporozun Belirtileri Nelerdir?

Osteoporozun en yaygın belirtisi, omurga ve sırt bölgesinde oluşan ağrılardır. İlerleyen dönemlerde boyda kısalma, kamburlaşma ve basit hareketler ve yüklenmelerle bile ortaya çıkabilen kırıklar en önemli belirtileridir. Ancak kemik erimesi, erken dönemde herhangi bir belirtiye neden olmayabilir ve sinsice ilerleyebilir. Kemik yoğunluğunun azalmasına karşın kemikte herhangi bir kırılma veya çatlama ortaya çıkmadığı müddetçe tespit edilmeyebilir. Bu yönü ile düzenli hekim kontrolleri özellikle riskli hastalar için oldukça önemlidir.

Kimler risk altındadır?

Özellikle menopoz sonrası dönemde ki kadınlar, birinci derece yakında kemik erimesi olan bireyler, ileri yaş, tiroid hormon problemi olanlar, yumurtalıkları alınmış kadınlar, uzun süreli kortizol kullananlar, hareketsiz yaşam ve sigara-alkol kullanımı olanlar daha yüksek risk altındadır.

Osteoporoz önlenebilir mi?

Kemik sürekli bir yapım ve yıkım içerisindedir. 30-35 yaşına kadar bu döngü yapım lehineyken sonra yavaş yavaş yıkım lehine döner. Yukarıda belirttiğimiz bazı durumlar bu döngüyü daha hızlı bozarak kemik erimesinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu yönüyle, daha çocukluk ve gençlik döneminde düzenli kalsiyum ve D vitamini alımı, düzenli egzersiz ve spor yapma kemik erimesini önlemede en etkili yöntemdir. İlerleyen yaşlarda da düzenli egzersizlerle kaslar kuvvetli tutulmalı ve sağlıklı beslenme, güneşten doğru yararlanma, sigara ve alkolden uzak durma ve yürüyüş gibi aktiviteler yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.

Osteoporoz nasıl teşhis edilir?

Kemik erimesinin kesin olarak teşhis edilebilmesi için kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır.

Sağlıklı günler…

Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!