G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Öğrencilere YKS tavsiyeleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öğrencilere YKS tavsiyeleri / Haberin Peşinde Urfa

Sevinç Eğitim Kurumları’nın rehberlik birimi sınav öncesi son düzlüğün bir hayli önemli olduğunu vurgulayarak akıllardaki soru işaretlerini gidermeye yönelik bilgiler paylaştı.

17-18 Haziran günü iki farklı oturumda gerçekleşecek sınava Türkiye genelinde yaklaşık 4 milyon öğrencinin gireceğini belirten rehberlik uzmanları, öğrencilerin sınav sürecine her şeyden önce psikolojik olarak iyi hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı. Sınav günü yaklaştıkça artan stres ve kaygının hataya yol açmaması için her koşulda desteğin şart olduğuna dikkat çekerek ebeveynlere de önerilerde bulundu.

“Öncelikle YKS’nin zekayı ölçmediği unutulmamalı”

Sevinç Kolejleri, YKS sınavına sayılı günlerin kaldığı son günlerin sanılandan daha da önemli olduğunu belirterek sınav performansını yakından etkilediğini vurguladı. Yapılan en büyük hatanın ise ebeveynlerin çocuklarına uyguladığı baskı olduğunu, tarih yaklaştıkça ebeveynler nedeniyle negatif etkilenen öğrenci sayısının arttığını ifade etti. Bu nedenle öğrencilerin süreci daha rahat ve verimli geçirmesi adına ilk görevin ebeveynlere düştüğüne ve sınavın zekayı ölçmediği gerçeğinin sıklıkla unutulmasının yaygın bir problem olduğuna dikkat çekti.

“Çocuklar, her koşulda destekleneceklerini bilmeli”

Rehberlik birimi uzmanları “öğrenciler arası kıyaslama ve hedef” konusuna değinerek, bu duruma bağlı olarak da özellikle son günlerde tavan yapan duyguların kötü etkilendiğini söyledi. Buna göre; sınav öncesi öğrencilerin komşu ve akraba gibi yakın çevreden tanıdıklarla kıyaslanması, gelecek kaygılarını artırıyor ve “Yapamazsan… Edemezsen…” gibi cümlelerle karşılaşması kendinden şüphe duymasına neden oluyor. Bu durum ise sınav saati geldiğinde omuzlarına normalden fazla yük binen çocuğun kendini yoğun bir stres altında hissederek, bildiği soruları bile cevaplayamamasına veya kaydırma yapmasına sebep olarak bütün netlerin silinmesine yol açıyor. Dolayısıyla ebeveynlere sınav öncesinde büyük görev düşüyor ve sınav sabahı da dahil olmak üzere onu her koşulda destekleneceğini söyleyerek motive etmek, yaşanan stresi çocuğa yansıtarak onu daha da telaşlandırmamak gerekiyor.

“Sınav öncesi rutinlerin devam ettirilmesi çok daha sağlıklı”

YKS öncesi öğrenciler için hayati bilgiler paylaşan Sevinç Eğitim Kurumu rehberlik birimi, bir diğer önemli konunun da her kafadan farklı bir ses çıkmasının yol açtığı karışıklık olduğuna dikkat çekti. Bu ifadeye göre; sınavdan önceki gün uyku saatine, sınav sabahı ise kahvaltı ve yenilmesi gerekenlere dair paylaşılan tavsiyeler aslında faydadan çok zarar sağlayabiliyor. Nitekim, normal yatış saatini sınavdan 1 gün önce değiştiren öğrencilerin sınav sabahı dinlenmeden kalkarak uykusuzluk çekme ve sorulara odaklanamama riski artıyor. Sabah sırf zihin açtığı için üst üste yenilen farklı gıdalar ise mide veya tuvalet kaynaklı sorunlar doğurabiliyor. Bu nedenle günlük rutinlerin devam ettirilmesi aslında sağlıklı bir tercih oluyor ve öğrencinin günü normal bir gün gibi sürdürmesinde etkili olarak omuzlarında daha az baskı hissetmesini sağlıyor.

“Son kontroller hayat kurtarıcı olabilir”

YKS’nin öğrencileri ve ebeveynleri benzer şekilde etkileyerek iki taraflı stres oluşturduğunu vurgulayan rehberlik birimi uzmanları, son kontrollerin kimi durumlarda hayat kurtarıcı olduğunu ifade etmekten de geri kalmadı. Her yıl sınav giriş belgesinin, nüfus cüzdanının veya diğer belgelerin eksikliğinden kaynaklı binlerce öğrencinin sınava giremediğini belirterek; bu tip ön hazırlıkların geceden tamamlanmasının gerekliliğini bir kez daha hatırlattı. Ayrıca sınav günü giyilecek kıyafetlerin metalsiz olması gerektiğinin sıklıkla unutulduğuna, kıyafet seçiminin sabah bırakıldığında vakit kaybettirici olduğuna dikkat çekerek bu hazırlıkların da geceden yapılması gerektiğini vurguladı.

Sınavın saati ile ilgili olarak ise “2023-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için adaylar saat 10.00’dan sonra, 2023-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) için adaylar saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklar.” bilgisini paylaşan uzmanlar, sınavın getirdiği heyecan yükünden kurtulmak için bu aralıkların iyi planlanması gerektiğini son kez hatırlattı. Bu tip uyarıları son olarak; “Öğrencilerin sınav süresi sonunda sınav kitapçığı ve cevap anahtarı üzerindeki bilgileri kontrol ederek teslim etmeleri hata tespiti açısından çok önemli” ifadeleriyle sonlandırdı.

Hibya Haber Ajansı

Öğrencilere YKS tavsiyeleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!