G-CV0ZL47F6D
USD32,50
EURO34,85
GBP41,10
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.442,63
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Ödenmeyen kredilerin takibi yapılmıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödenmeyen kredilerin takibi yapılmıyor / Haberin Peşinde Urfa

Pandemi nedeniyle Kredi Garanti Fonu’ndan geçen yıl ilk defa bireysel kredi verildi Ancak, kamu bankalarına geri ödenmeyen yüzbinlerce kredinin takibi yapılmıyor.

Coronavirüs pandemisinin patladığı 2020 yılında piyasayı rahatlatmak için kat be kat fazla dağıtılan Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamındaki kredilerin geri toplanmasında sıkıntılar yaşandığı belirtiliyor. Bu dönemde ilk defa ticari işler dışında tüketicilere de doğrudan sağlanan KGF’de, yüzbinlerce kişinin aldıkları kredileri ödeyemediği iddia edildi. SÖZCÜ’nün üst düzey sektör yetkililerinden edindiği bilgilere göre, bazı kamu bankaların geri ödenmeyen KGF kredilerinin takibini bıraktıkları ileri sürüldü.

BAŞVURULAR KATLANDI

Geçen yılın nisan ayında KGF kapsamında bireysel krediye başvuran kişi sayısı 3 milyon 662 bin 989’du. Kullandırılan kredi miktarı ise 21 milyar TL’yi aştı. 13 Ağustos 2021 itibarıyla ise bu rakam 27 milyar 898 milyon liraya yükselirken, verilen kredi adedindeki artış dikkat çekti. Son 16 ayda bireysel KGF kredi adedi 6 milyon 175 bin 32 oldu. Bu artışta, özellikle kamu bankalarının başvuru yapanların çoğuna şartlara bakmadan kredi vermesi etkili oldu.

Kamu bankalarının ödenmeyen bireysel kredilerin peşine düşmektense ticari kredilerin peşine düştüğünü söyleyen Ekonomist Atilla Yeşilada, “Ödenirse ödenir, ödenmezse ödenmez” gözüyle bakıldığını belirtti. Ödenmeyen bireysel kredilerin artmasının vatandaş açısından olumsuz sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Yeşilada, bu süreçten sonra kredi başvuru koşullarının zorlaştırılabileceğini aktardı.

KGF’nin kamu bankaları dışında özel bankalar tarafından da vatandaşa sunulduğunu hatırlatan Atilla Yeşilada, “Ancak özel bankaların KGF’den dili yandı. Çünkü ödenmeyen kredilerle ilgili ‘Bunlar size ödenecek’ denildi. Daha sonra bunlarla ilgili başvuru yapan bankalara ‘İki defa yapılandırın, öyle ödeme yapacağız’ denildi. Özel bankalar bu işten soğudu” dedi.

Bireysel kredilerin geri ödenmesinde sıkıntı yaşandığının kamu tarafından da görüldüğünü anlatan Atilla Yeşilada, BDDK’nın aldığı taksit sınırlaması kararı ile Merkez Bankası’nın “sınırlama getirebileceği” açıklamasının bunu gösterdiğini kaydetti.

Batık kredi oranının resmi olarak yüzde 4 gösterildiğini, ancak gerçek rakamın yüzde 14-15’lerde olduğunu söyleyen Yeşilada, Moody’s gibi kuruluşların raporların bu rakamların yer aldığını dile getirdi. Yeşilada, bankacılık sektöründe de gerçek rakamın yüzde 15’ler civarında olduğunun bilindiğini ifade etti.

Ödenmeyen kredilerin takibi yapılmıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!