G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Mide Balonu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mide Balonu / Haberin Peşinde Urfa

Mide Balonu Uygulaması için bilgi mi arıyorsunuz? Mide Balonu makalesine göz atın ve Mide Balonu Uygulaması hakkında daha fazla bilgi edinin 

Mide Balonu Nedir

Mide balonu dunyada en sık yapılan endoskopik zayıflama yöntemidir. Endoskopi yardımıyla mide içerisine yerleştirilen silikon balonun sıvı ile şişirilerek midede oluşturduğu hacim etkisiyle tokluk hissi yaratarak zayıflama sürecine yardımcı olur. Vücut kitle endeksi net bir sınırlaması olmayıp biz klinik yaklaşım olarak vki 26 altında önermiyoruz.

Mide balonu işlemi ne kadar sürer?

Endoskopi işleminin toplam süresi (balonun yerleştirilmesi, şişirilmesi veya çıkarılması dahil olmak üzere) yaklaşık 15-20 dakikadır.

Mide balonu hastanede yatış gerektirir mi?

Balon uygulaması sedasyon (uyku hali) altında yapılmaktadır. İşlem sırasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmezler. Hasta işlemden sonra hemen uyandırılır ve odaya çıkartılır. 1-2 saatlik dinlenme ve takip sonrası taburcu edilir.

Mide balonu işleminden sonra oluşabilecek şikayetler nelerdir?

Mide balonu takıldıktan 1-2 saat sonra kişinin ağrı eşiğiyle bağlantılı olarak kramp, mide bulantısı, kusma görülebilir. Bunlar çok normal ve beklenen semptomlardır. Midenin balonu kabullenme süreci ortalama olarak 3-4 gün kadar sürer. Bu şikayetler azalarak devam edebilir. Hastaneden taburcu olurken hastaya mide koruyucu, kramp ve bulantı önleyici ilaçlar reçetelendirilir. Böylece bu dönem daha kolay atlatılacaktır. Normal hayatınıza dönmek midenizin balona alışma hızına bağlı olarak daha kısa veya daha uzun sürebilir.

Balonun midede kalma süresi ne kadardır?

Mide balonları, verilmesi gereken kilo miktarına göre tercih edilen, balonun türüne bağlı olarak mide de 6 ve 12 ay kalabilen balonlar olarak ikiye ayrılır. 6 ve 12 aylık balonlar birbinden farklıdır. 12 aylık balonlar midenin balona olan adaptasyonunu önlemek için 3 aylık periyodlarla şişirilebilirken; 6 aylık balon sabit olup ayarlanma işlemi için uygun değildir.

Mide balonunun normalden uzun süre midede kalması problem yaratır mı?

Çıkarılması gereken süreden daha uzun süre kalması balonun patlama veya sönme riskini artırır. Süresi dolan balonun zamanında çıkarılması önerilir. Yeterli kilo veremeyen hastalar için baksa işlemler veya balon işleminin tekrarlanması düşünülebilir.

Mide balonu nasıl çıkarılır?

Mide balonu endoskpik yontemle sedasyon altında çıkartılır, balona uygun çıkarma kitleri yardımı ile balonun içi boşaltılır ve yemek borusundan ağıza doğru çıkarılır. İşlem ortalama 15 dakika sürer.

Mide balonu işlemi sonrası normal hayata ne zaman dönerim

Mide balonun takılıldıktan bir gün sonra normal hayatınıza devam edebilirsiniz.İşlemden basarılı sonuc alınması sağlıklı bir şekilde ideal kiloya ulaşmaktır bunun için uygun diyet ile birlikte düzenli bir egzersiz programına başlamanız önerilir. Tüm egzersizleri güvenli bir şekilde uygulayabilirsiniz. Ancak işlem sonrası ilk 3 hafta kadar ağır egzersizden kaçınmanız önerilir.

Mide balonunun başlıca komplikasyonları nelerdir?

Reflü özofajiti : Mide asiditesinin artması ,gıdaların midede daha uzun kalması ile oluşabilir. Bu durum ilaç ile tedavisi mümkündür .

Mide Ülseri: Balonun mideye yaptığı bası ve mide asidine bağlı olarak gelişebilir. Genellikle ilaçlarla tedavi edilebilir.

Mide Kanaması: Genellikle ülserden kaynaklanır. İlaç tedavisi ve gerektiğinde endoskopi eşliğinde balonun çıkarılması ile başarıyla tedavi edilir.

Balonun sönmesi: Mide balonu nadiren kendiliğinden söner. Eğer böyle bir durum yaşanırsa, balondaki metilen mavisi boya sayesinde idrarınız yeşil/mavi bir renge dönüşür. Yeşil idrar görmeniz durumunda mutlaka kısa süre içerisinde doktorunuza başvurarak, endoskopi ile kontrol gerçekleştirilmesi gereklidir.

Balonun Migrasyonu(bağırsağa geçmesi): Balon kendiliğinden sönerse mideden çıkıp ince bağırsağa gidebilir. Eğer böyle bir durum yaşanırsa; genellikle sönmüş balon bağırsak hareketiyle dışarı atılır, nadiren ise ameliyat yapılmasını gerektirecek bağırsak tıkanıklığına sebep olur.

Mide balonu takıldıktan sonra ne sıklıkla takip önerilir?

İşlem sonrası yapılacak olan takip programı çok önemlidir.Kliniğimizde balon taktığımız hastalarımıza diyetisyenimizle birlikte ayda bir kez kilo kontrolü, vücut analizi ve şikayetler için kontrole çağırıyoruz .Bu süre içerisinde ilerlemenizi değerlendiriyor ve uzun vadede başarılı olabilmeniz için sağlıklı beslenme ve egzersiz hakkında temel bilgiler veriyoruz.

Mide balonu uygulamasından sonra midem daha çok genişler mi?

Sadece mide balonu mideyi genişletmez. Ancak doyduktan sonra hala yemek iin zorlama, katı-sıvı ayrımına ve gazlı içecek tüketimine dikkat etmemek bir miktar midenizi genişletebilir.

Balon çıkarıldıktan sonra tekrardan kilo alacak mıyım?

Kilo alma durumu balon çıkarıldıktan sonra yapacağınız düzensiz, yüksek kalorili beslenme ve hareketsiz yaşam durumlarında görülebilmektedir. Mide balonu takılı iken kazanılan beslenme ve egzersiz alışkanlığı; balon çıkartıldıktan sonra da yaşam tarzı haline dönüştürülürse kilo vermedeki başarı devam etmektedir.

Balon takıldıktan sonra seyahat edebilir miyim?

Mide balonu uygulaması sonrası seyahate engel bir durum yoktur.

Mide balonu ilaç kullanımını etkiler mi?

Mide balonu, ilacın size etki etmesi için gereken sürenin yavaşlamasına neden olabilir. Fakat ilaçların etkinliği açısından herhangi bir problem oluşturmazlar. Mide balonu takılı iken kullanılacak ilaçların mideye olan yan etkileri bakımından daha dikkate olunmalıdır. Mide ülseri ve kanamasına sebep olabilecek ilaçlardan kaçınılmalıdır. Mideye rahatsızlık verebilecek ilaçların etkilerinin oluşmaması ve reflü şikayetlerinin meydana gelmemesi için balon midenizde olduğu sürece mide koruyucu kullanmanız önerilir.

Mide balonu sönerse ne olur? Bu durumda ne yapmak gerekir?

Mide balonu metilen mavisi denilen renkli bir boya ile doldurulmaktadır. Patlaması, sönmesi durumunda bu idrarınızın rengini yeşil ya da maviye dönüştürecektir. Bu durum balonun sönmesini ve ya sızıntıyı erkenden anlamanıza yardımcı olacaktır. Eğer böyle bir durum yaşarsanız, balonun çıkarılması ve endoskopik kontrol için derhal doktorunuza başvurunuz.

Mide Balonu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!