G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Mide balonu sonrası dikkat edilmesi gereken 10 detay

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mide balonu sonrası dikkat edilmesi gereken 10 detay / Haberin Peşinde Urfa

Liv Hospital Gastroenteroloji, Prof. Dr. Erdem Koçak, mide balonu işlemi ve sonrasında dikkat edilmesi gerek noktaları anlattı.

Prof. Dr. Koçak, obezite tedavisinde uygulanan başlıca endoskopik tedavi yöntemlerinden birinin de mide balonu işlemi olduğunu belirterek, “Mide balonu uygulaması günü birlik uygulanan bir işlem olmakla birlikte hastaneye yatış gerektirmeyen bir tedavi yöntemidir. İşlemi yaptırmak isteyenlerin ve yaptıranların sayıları arttıkça merak edilen sorular da bununla paralel olarak artmakta.” dedi.

Obezite, dünyadaki yetişkin nüfusun yaklaşık üçte birini etkileyen yaygın bir hastalık olduğuna vurgu yapan Koçak, “Pek çok tıbbi, psikososyal ve ekonomik problemlere neden olur. Ülkemizde de giderek artan bir sağlık sorunu haline gelen ve Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2013 yılında yüzde 8.3 olan obezite sıklığı son on yılda artarak yüzde 9.9’lara ulaşmıştır. Bilindiği gibi obezite; şeker hastalığı, hiperlipidemi, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, gastroözofageal reflü hastalığı, uyku apne sendromu gibi birçok hastalığa yol açabilmektedir. Bu nedenle günümüzde obezitenin tedavisi için birçok medikal, endoskopik ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.” açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Erdem Koçak mide balonu hakkında merak edilen soruları yanıtladı:

“İşlemden kaç saat sonra yemek yiyebilirim? Beslenmeye hangi gıdalar ile başlayabilirim?”

Endoskopik olarak midenize balon yerleştirildikten yaklaşık 6 saat sonra berrak sıvı gıdalar ile beslenmeye başlanabildiğini söyleyen Prof. Dr. Erdem Koçak, “Açık çay veya bitki çayları, kafeinsiz kahve, tane içermeyen gaz yapmayan çorbalar, yağsız ve laktozsuz süt, yağsız ayran, kefir, yoğurt, tanesiz ve az şekerli komposto gibi sıvı yiyecek ve içeceklerden sonra ikinci günden itibaren bu gıdalara ek olarak sebze veya meyve püresine de başlayabilirsiniz. İkinci haftaya girdiğinizde yavaş yavaş tolerasyon durumunuza göre katı gıdalara başlayabilirsiniz. Genellikle üçüncü haftadan sonra katı gıdalara normal miktarlarda geçebilirsiniz.” yanıtını verdi.

“İşlem sonrası ne gibi şikayetlerim olabilir?”

Prof. Dr. Erdem Koçak,”İşlem sonrası özellikle ilk 3-4 gün süre ile mideniz yemek sonrası yaptığı gibi takılan balonu sindirmeye ve peristaltik hareketler ile ince bağırsaklara göndermeye çalışacaktır. Yine 4-6 saat sonra boşalmaya alışmış olan mide tam olarak boşalamadığı için alt özofagus sfinkteri yani yemek borusunun mide ile birleştiği yerdeki kapakçık sürekli gevşek olarak kalacaktır. Bunun sonucu olarak bulantı, kusma, mide krampları ve karın ağrısı hissedebilirsiniz. Bu şikayetler ve bunların şiddeti hastadan hastaya değişmekle birlikte ilk hafta verilecek ilaç tedavileri ile şikayetlerinizin birçoğu kontrol altına alınacaktır. Eğer daha önce gastro özofageal reflü hastalığı ve bununla ilişkili yanma, retrosternal (göğüs kafesinin orta noktası) ağrı, bulantı ve ağıza acı su gelme gibi şikayetleriniz oluyorsa mide balon uygulaması sonrasında da bu şikayetleriniz artabilir. Bu dönemde mide asit azaltıcı ilaçlarla (Proton pompa inhibitörleri ve antiasidler) sorunu kolaylıkla tedavi edebilir ve şikayetleri kontrol altına alabilirsiniz.“ açıklamasında bulundu.

“Ne zaman normal yaşantıma dönebilirim? Mide balonu takıldıktan sonra banyo yapabilir miyim? Yaşamımı değiştirmemeli miyim?”

Koçak, “Birçok hastada birinci haftanın sonunda midenin, takılan balona uyum sağladığını ve kişilerin normal yaşantılarına döndüğünü görmekteyiz. Mide balonu takıldıktan sonra banyo yapmanızda hiçbir sakınca yoktur. Mide balonu işlemi obezite tedavi yöntemlerinden biri olduğundan dolayı işlem sonrası mutlak surette yaşam tarzı değişikliği yapmalısınız. Uygun diyet ve düzenli eğersiz yaşam tarzı değişikliğinin en önemli parametreleridir.” yanıtını verdi.

“Spor yapmamda bir sakınca olur mu? Uçağa binip seyahat edebilir miyim?”

Koçak, “İşlemden sonraki ilk hafta hem sıvı diyetten katı diyet geçiş dönemi hem de balonun vücuda alışma dönemi olduğundan ağır aktivite gerektiren sporlardan kaçınmanızda fayda var. Binebilirsiniz. Seyahat amaçlı kullanılan ticari uçaklar normal hava basıncını koruduğundan mide balonu ile yolculuk etmeniz de bir risk yoktur.” şeklinde konuştu.

“Mide balonu patlar mı? Patlarsa nasıl anlaşılır?”

Mide balonunun mideye yerleştirildikten sonra içine metilen mavisi adı verilen özel boya ile rengi maviye dönüştürülmüş serum fizyolojik verildiğini söyleyen Koçak, çok nadir bir durum olan balonun mide içinde kendiliğinden patladığı durumlarda mideye herhangi bir zarar gelmeyeceğini belirterek, “Ancak yavaş yavaş boşaldıktan sonra küçülen balon mideden ince bağırsaklara geçerek bu kesimde bir tıkanıklığa neden olabilir. Bu nedenle özel bir boya olan metilen mavisi balon patladıktan sonra hızlı bir şekilde ince bağırsaklardan emilerek idrar ile atılır ve bu durumda idrarinizin rengini mavi renk olarak görebilirsiniz. Hemen doktorunuza başvurmalısınız. Balon endoskopik olarak tam boşalmadan çıkartılacaktır.” dedi.

“Mide balonu sonrası kaç kilo veririm? Balon, kaç ay midemde kalacak? Tekrar mide balonu takılabilir mi?”

Koçak, ”Hastadan hastaya değişmekle birlikte genellikle diyet programına da uyum sağlayan hastalarda 15 ile 25 kilogram ya da başlangıç vücut ağırlığının yüzde 15-20’si kadar kayıp sağlanır. Balon tiplerine veya markalarına göre 6 ay veya 1 yıllık balonlar kullanılır. Bu işlem hasta uyumu ve kilo kaybı başarısına göre birden fazla tekrarlanabilir.” yanıtını verdi.

 

Hibya Haber Ajansı

Mide balonu sonrası dikkat edilmesi gereken 10 detay

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!