G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,79
GBP40,64
BIST10.101,56
GR. ALTIN2.412,80
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Merkez Bankaları haftası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankaları haftası / Haberin Peşinde Urfa

ABD’de düşen benzin fiyatlarının kira ve gıda maliyetlerindeki artışlarla dengelenmesiyle birlikte aylık tüketici fiyatları Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde yükseldi ve yeni bir yavaşlama umutlarını boşa çıkardı.

ABD’de düşen benzin fiyatlarının kira ve gıda maliyetlerindeki artışlarla dengelenmesiyle birlikte aylık tüketici fiyatları Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde yükseldi ve yeni bir yavaşlama umutlarını boşa çıkardı, İşsizlik yardımı için ilk kez başvurular üç ayın en düşük seviyesinde, perakende satışlar da Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde toparlandı, bu gelişmeler ABD’de ekonominin daha yüksek faiz oranlarını tolere edebileceğini gösterdi ve sonuç bu hafta Fed’den 100 baz puan faiz artırım beklentisinin %38’e çıkması oldu. 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranın geçen yılın 2 katı ve %6’nın üstüne çıktı ve Bloomberg terminalinde 2023 yılında haziran döneminde FED’in oranları 4,50 üstü beklentisi var. ABD 10 yıllık getirilerinde de 4% ve üstü seviyeler bekleyen sayısı artıyor. Dünya Bankası, küresel ekonomide düşük büyüme ve yüksek enflasyon dönemi olan “genelleştirilmiş stagflasyon”dan endişe duyduğunu, IMF’de , küresel ekonomik görünümün karamsar olmaya devam ettiğini ve bazı ülkelerin 2023’te resesyona girmesinin beklendiğini açıklıyor. Küresel enflasyon ve resesyon korkuları ile riskten kaçınma aniden yeniden ortaya çıkıyordu. Tahvil getirileri yükselmeye devam ediyor ve endeksler mantıksal olarak daha fazla düşüş yaşıyor. Volatilitenin azalması beklenmiyor. Ağustos ayında ABD’de beklenenden yüksek enflasyonun açıklanması, ABD borç getirilerini 10 yıllıkta %3,47’ye geri çekti. 2 yıllık faiz %3.9’a yükseldi. İki yıllık tahviller ardarda 8’nci hafta da yükseli eğilimindeler. Avrupa’da, benzer şekilde agresif ECB beklentisi, enflasyona ve büyümeye yönelik risklerin artmasına yardımcı oldu ve Bund %1.77’de ve de OAT %2.32’de. Uluslararası Enerji Ajansı’nın Çin’e yönelik daha zayıf bir talep görünümü nedeniyle dördüncü çeyrekte petrol talebinde neredeyse sıfır büyüme beklentisi düşen brent , İran ham petrolünün geri dönüşüne ilişkin azalan beklentileri ile destek bulunca %4 düşüş yerine sınırlı bir şekilde %0,67 geri çekilmeye bırakıyordu. Bu hafta FED başta olmak üzere Merkez Bankaları haftası. Çarşamba günü Fed’in, Perşembe günü Japonya Merkez Bankası, İsviçre Ulusal Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın toplantıları ile para politikası kararlarını ve önümüzdeki döneme yönelik beklentilerini, kararlar sonrası Cuma günü ise PMI verileriyle ekonomin gerçeklerini göreceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ve ABD’nin, iki güçlü stratejik ortak ve 70 yıllık müttefik olarak, aralarında çözemeyeceği hiçbir sorun yoktur.” dedi.

Putin,Türkiye’nin enerji kaynaklarımız için en güvenilir tedarik güzergahlarından biri haline geldiğini söyledi.

Putin, Ukrayna’nın kendilerine yönelik taarruz ve kışkırtmalarda bulunduğunu söyleyerek, “Ukrayna’yı uyarı olarak birkaç kez vurduk, ileride daha ciddi yanıt verebiliriz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik silah ambargosunun 2023 mali yılı için kaldırıldığı bildirildi. Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma kararını kınadı.

ABD Başkanı Joe Biden, Çin’in saldırması, işgale kalkışması durumunda ABD’nin Tayvan’ı savunacağını söyledi.

Çin Merkez Bankası 14 gün vadeli ters repo faiz oranını indirdi ve çeyrek dönem sonuna doğru artan likidite talebinin karşılanması için piyasaya sağladığı likiditeyi artırdı

ABD’ye Temmuz ayında net sermaye girişi 153,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Çin Ticaret Bakanlığı verilerine göre Çin’e doğrudan yabancı yatırımları 2022 yılının ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 artarak 892,74 milyar yuan oldu.

Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane, Banka’nın faiz artırımlarına gelecek yıl da devam edeceğini söyledi.

Argus’un OPEC+ delegelerine dayandırdığı haberine göre, OPEC+’nın Ağustos ayında üretimi hedef seviyenin 3,58 milyon varil/gün gerisinde kaldı.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Merkez Bankaları haftası

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!