G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

‘Meme kanseri riskine karşı kadınlar her ay muayene olmalı’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Meme kanseri riskine karşı kadınlar her ay muayene olmalı’ / Haberin Peşinde Urfa

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Kayıt Birimi sorumlusu Dr. Elif Özkaya, meme kanseri riskine karşı kadınların her ay muayene olması gerektiğini söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’nda “Kanser Erken Tanı ve Tarama Faaliyetleri” adını taşıyan online (çevrim içi) eğitimle farkındalık çalışmasına imza attı.

KADINLAR HER AY MUAYENE OLMALI

Dr. Elif Özkaya özellikle kanser tarama programında olan serviks (rahim ağzı) kanseri, meme kanseri ve kolorektal (kalın bağırsakla ilgili) kanseri üzerinden durarak, “Meme kanseri için 20-40 yaş arası kadınların her ay meme muayenesi ve 2 yılda bir klinik meme muayenesi yaptırmaları çok önemli. 40-69 yaş arası kadınların ise her ay meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi olup 2 yılda bir de mamografi çektirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

PERİYODİK İŞLEMLER VE TESTLER

Serviks kanseri için 30 – 65 yaş arası kadınların 5 yılda bir smear veya HPV testi, kolorektal kanser için 50 – 70 yaş aralığındaki herkesin 2 yılda bir gaitada gizli kan testi, her 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmalarının önemini vurgulayan Dr. Özkaya ayrıca, kanser taramalarına ilişkin Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) dışında tüm ilçelerde ilçe sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı merkezleri, sağlıklı hayat merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinin de bulunduğunu hatırlatarak yapılan faaliyetler hakkında detaylar aktardı.

Programın kapanışında Prof. Dr. İlknur Aydın Avci, konuk Dr. Özkaya’ya teşekkür ederek, kanserin Türk toplumu ve dünya için oldukça önemli bir sağlık sorunu olduğuna işaret ederken Türkiye’de kanserden korunmaya yönelik ücretsiz tarama faaliyetlerinin etkin olarak yürütüldüğünü ve bu alanda eğitim alan tüm sağlık çalışanlarının, toplumun kanser taramalarına yönelik farkındalıklarını arttırmaya yönelik sorumlulukları olduğunu dile getirdi.
98 kişinin katıldığı eğitim başarıyla tamamlandı. (.)

aile,aydın,Dünya,kanser,meme kanseri,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,oyuncu,Sağlık,Samsun,söz,Türkiye

‘Meme kanseri riskine karşı kadınlar her ay muayene olmalı’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!