G-CV0ZL47F6D
USD32,25
EURO35,07
GBP40,88
BIST10.319,96
GR. ALTIN2.470,32
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Melas nedir ve ne işe yarar? Melasın bilinmeyen zararları ve yararları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Melas nedir ve ne işe yarar? Melasın bilinmeyen zararları ve yararları / Haberin Peşinde Urfa

Son zamanlarda herkes tarafından merak edilen ve uzmanların araştırma konusu haline getirdiği melas, özellikle de tarım ve hayvancılıkla uğraşanların dikkat ettikleri arasında. Yem yapımında kullanılan melas vücuda fayda sağladığı kadar zararları da bulunuyor. Peki bunlar neler? İşte melas hakkında tüm detaylar:

Son zamanlarda herkes tarafından merak edilen ve uzmanların araştırma konusu haline getirdiği melas, özellikle de tarım ve hayvancılıkla uğraşanların dikkat ettikleri arasında. Yem yapımında kullanılan melas vücuda fayda sağladığı kadar zararları da bulunuyor. Peki bunlar neler? İşte melas hakkında tüm detaylar:

Şeker fabrikalarında şeker pancarı ve şeker kamışı üretiminde fabrikasyon kademesinde şekerin fabrikasyona geri alınamayan son şurubu olan Melas şimdilerde en çok araştırılan konular arasında. Kısaca melas şeker üretiminde artan yan üründür.  Ayrıca ucuz olduğu için sitrik asit fermentasyonunda hammadde olarak da kullanılır. Sitrik asit, gıda sanayinde koruyucu madde ve limon tuzu olarak da kullanılır. İşlenen pancarın % 4’ü oranında melas elde edilir. Türkiye’de şeker kanunu gereği kota uygulaması sonucu melas üretimi giderek azalmaktadır. 2000 yılı 763.000 ton olan melas üretimi, 2003 yılında 520.000 tona düşmüştür. Melas hayvancılıkta (düşük sakkaroz oranlı melas) kömür sanayinde, gübre yapımında, yem üretiminde kullanılıyor.

Melas, Sorghum şurubu olarak da bilinir. Melas şurubu çoğunlukla Brezilya, Hindistan ve Küba gibi sıcak iklimli bölgelerde yetişir. Pancar melası ise ılıman iklimde yetişir. Daha çok Fransa, Amerika ve Almanya gibi ülkelerde üretilir.

MELASIN ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Melas bir şeker türüdür. Bu nedenle şekerin zararları ve yan etkileri aslında melas için de geçerlidir. Şeker ve kanser arasında ilişkiye dikkat çeken birçok araştırma yapılmıştır.
Özellikle nişasta bazlı şeker tüketiminin meme kanserini arttırdığına ilişkin bulgular bulunmuştur. Sadece nişasta bazlı şeker değil diğer şeker türleri de kansere yol açar.
Ayrıca şeker kalp sağlığı için büyük risk faktörlerinden biridir.

MELASIN BİLİNMEYEN FAYDALARI NELER?

Yem karma makinası kullanılan işletmelerde ortalama %40’a varan yem tüketimi artışı sağlamaktadır. Düzenli kullanıldığında karaciğeri güçlendirir ve direnci arttırır. İşkembeyi fazla yormaz. Şeker içeriğinden dolayı hayvanlar oldukça severek tüketir. Geçiş dönemlerinde (doğumdan 21 gün önce ve sonra) kullanılması pek çok metabolik rahatsızlığı önler. Yaz aylarında yem yemeye teşvik edici ve iştah açıcı özelliği vardır.

melas nedir,melasın zararları nelerdir,melasın faydaları,melas neyden yapılır,melas şekeri melas ne işe yarar

Melas nedir ve ne işe yarar? Melasın bilinmeyen zararları ve yararları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!