G-CV0ZL47F6D
USD32,24
EURO34,95
GBP41,03
BIST10.720,65
GR. ALTIN2.424,65
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Lokal anestezi nedir, nasıl yapılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sezaryen ya da normal doğum, kasık fıtığı, idrar kesesi ve anal bölge ameliyatları ile kalça-diz protezleri, varikosel cerrahi, diş prosedürlerinde kullanılan lokal anestezi nedir, nasıl yapılır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Lokal anestezik, daha az hazırlık ve daha kısa iyileşme süresi ile birçok cerrahi prosedürü hızlı bir şekilde gerçekleştirmeyi mümkün kılmıştır. Lokal anestezide yan etkiler ve komplikasyonlar nadirdir. Peki, lokal anestezi nedir, nasıl yapılır? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

LOKAL ANESTEZİ NEDİR?

Lokal anestezi, vücudunuzun küçük bir bölgesini geçici olarak uyuşturmak için anestezik adı verilen bir ilacı kullanmak anlamına gelir. Bu tür anestezide, genel anesteziden farklı olarak hasta uyanık ve bilinci yerindedir. Her şeyin farkındadır. Ameliyattan sonra ilacın dozuna bağlı olarak bazı yan etkiler görülebilir. En çok görülen yan etkisi baş ağrısıdır. Bunun dışında mide bulantısı ve yüksek ateş görülebilir. Nasıl uygulandıklarına bağlı olarak iki ana lokal anestezik türü vardır.

Dokuya nüfuz eden (infiltrasyon) anestezi

Bir iğne vasıta­sıyla cilt altına veya diğer yüzeysel dokuların içine ilaç enjekte edilerek o bölgenin duyarsız hale getirilmesidir.

Yüzeyden emilen (topik) anestezi

Herhangi bir iğne kullan­madan ve vücut bütünlüğünü bozmadan lokal anestezik mad­denin bir pamuğa emdirilip sürülmesi veya damlatılmasıyla uygulanan anestezidir. Amaç hastanın ağrı duymamasıdır. Mesela, diş etine lokal anestezik sürerseniz sonrasında hastalar iğneyi hissetmezler. Lokal anestezi, göze ya da kulağa damla damlatılarak veya diş eti, ağız ve burun içi gibi ince doku ta­bakası (mukoza) bulunan bölgelere krem sürülerek de yapılır. Lokal anestezinin etki süresi kullanılan ilaca bağlıdır. Etki süresini uzatmak için lokal anesteziklerin içine bazı ‘damar büzücü’ maddeler de karıştırılabilir.

LOKAL ANESTEZİ NASIL YAPILIR?

Lokal anestezi, genellikle diş hekimleri, cerrahlar, anestezistler tarafından uygulanır.  Lokal anestezi uygulaması sırasında, cilde uyuşması için krem veya sprey gibi bir ilaç uygulanır veya prosedürün uygulanacağı bölgeye enjekte edilir. İlaç enjekte edilirse, bu bazen birkaç küçük enjeksiyonla yapılır. Enjeksiyonlar yapıldıktan birkaç dakika sonra alan tamamen uyuşmalıdır. Alan hala uyuşmamışsa tam uyuşmayı sağlamak için ek enjeksiyonlar verilebilir.

Lokal anestezi sırasında verilen anestezik vücudun bir kısmındaki sinirleri beyne gönderdiği sinyallerle uyuşturur. Anestezik içeren bazı ilaçlar reçeteyle veya eczanelerden reçeteyle alınabilir. Ne için kullanıldıklarına bağlı olarak, lokal anestezikler enjeksiyon, krem, jel, sprey veya merhem olarak verilebilir.

Lokal anestezi nedir, nasıl yapılır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!