G-CV0ZL47F6D
USD32,40
EURO34,76
GBP40,63
BIST9.983,98
GR. ALTIN2.435,61
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Küresel piyasalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalar / Haberin Peşinde Urfa

Dün küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. Avrupa tarafında majör Avrupa endekslerinde İngiltere hariç hafif yükselişler yaşandı.

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. Avrupa tarafında majör Avrupa endekslerinde İngiltere hariç hafif yükselişler yaşandı. Alman DAX endeksi %0,20 yükselişle kapanırken İngiltere FTSE 100 endeksi %0,22 değer kaybetti. Dün küresel piyasalarda yatırımcıların Fed başkanının açıklamaları öncesinde risk almamayı tercih ettiği gözlendi. Piyasalarda gözler Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu’nda Cuma günü yapacağı konuşmaya çevrilirken, ABD’de güne yatay seyirle başlayan endeksler kapanışta hafif yükseliş gösterdi. Dow Jones endeksi seans ortasında yatay seyretse de kapanışa doğru yükselişe geçti. Endeksler içerisinde en çok yükselen Nasdaq Endeksi oldu. Makroekonomik veri tarafında ise ABD’de dayanıklı mal siparişleri, Temmuz’da belirgin bir değişim göstermeyerek piyasa beklentilerinin altında kaldı. Ancak, çekirdek tarafta daha güçlü bir görünüm belirdi. Ülkede bekleyen konut satışları ise Temmuz’da aylık %1 azalarak pandeminin başlangıcından bu yana en düşük seviyeye gerilese de beklentinin altında daralma gösterdi. New York borsası kapanışında Dow Jones endeksi %0,18 artışla 32.969,23 puana çıktı. S&P 500 endeksi %0,29 artarak 4.140,77 puana ve Nasdaq endeksi %0,41 artışla 12.431,53 puana yükseldi. Geçtiğimiz hafta %2,75 bölgesinde işlem gören ABD 10 yıllık hazine tahvili faizi ekonomik veriler, Jackson Hole’de Powell’in şahin açıklamalarda bulunacağı beklentileri ve Avrupa tarafında tahvillerden çıkışın da etkisiyle satıcılı işlem görmeye dün de devam etti. Hafta başında %3,00 seviyesinin üzerine yükselen 10 yıllıklar dün %3,12 seviyesine kadar yükseldi ve faiz son 2 ayın en yüksek seviyesini gördü. Son iki haftada %4’ün üzerinde değer kazanan dolar endeksi, hafta başından bu yana bir kaç kez yukarı kırmayı denediği 109,0 seviyesi üzerinde yine satışlarla karşılaştı. Powell’in Jackson Hole toplantısında yapacağı açıklamalara odaklanan piyasalar, enflasyonla mücadele konusunda şahin açıklamalar beklerken DXY yükselişine devam etse de bu sabah 108,3 seviyesine kadar geriledi. Euro da dün ABD doları karşısındaki kayıplarını geri aldı; parite bu sabah 0,9990 seviyesinden islem görüyor. Petrol piyasasında İran’la yapılması planlanan nükleer enerji anlaşmasına dair beklentiler ve ABD’de beklentiden fazla azalan haftalık petrol stok rakamları gün içi fiyat hareketlerinde etkili oldu ve Brent petrolde 100 USD/varil seviyelerinin üzerine yükselen bir seyir görüldü. Bu sabah ABD ham petrolü 95,3, Brent petrol 101,7 USD/varil seviyesinde. Güney Kore Merkez Bankası bu sabah politika faizini 25 baz puan artışla %2,50 seviyesine çıkardı. Beklentti yarım puanlık bir artış olması yönündeydi. Güney Kore Merkez Bankası ayrıca bu yıl için enflasyon tahminini daha önceki %4,5 görünümünden %5,2’ye yükselterek 1998’den bu yana en yüksek tahminini yaptı. Banka, bu yıl için büyüme tahminini de aşağı çekti.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında pozitif ağırlıklı bir seyir görüyoruz. ABD vadelilerinde de hafif pozitif bir görünüm var. VIX endeksi 22,8 seviyesinde. Yurt dışında, bugün başlayacak ve üç gün sürecek Jackson Hole toplantıları yakından izlenecek. Bugün ayrıca Almanya ve ABD’de 2. Çeyrek GSYH büyüme verisi piyasaların takibinde olacak. ABD’de 2. Çeyrek GSYH değişiminin 2. okuması açıklanacak olup, bir önceki okumada ülke ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda %0,9 daraldığı açıklanmış, ilk çeyrekteki %1,6’lık küçülmenin ardından üst üste iki çeyrek daralma kaydedilmesiyle ABD’nin teknik resesyona girdiği görülmüştü. Bugün ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın 21 Temmuz tarihli toplantısının tutanakları açıklanacak.

Gelecek gündemde neler var? Bu hafta Cuma günü Fed’in de yakından takip ettiği ABD’de kişisel gelir ve harcamalar verisi piyasaların takibinde olacak. Kişisel gelirler Haziran’da aylık %0,6, harcamalar %1,1 artmış, Fed’in enflasyon hedeflemesinde dikkate aldığı PCE fiyat endeksi bu dönemde aylık %1 ile 2005’ten beri en büyük artışı kaydetmiş, endeks yıllık bazda %6,8 ile 40 yılın en büyük artışını kaydetmişti. Yine Cuma günü Fed Başkanı Powell TSİ 17:00’de Jackson Hole’da düzenlenen yıllık global merkez bankacılığı konferansında konuşma yapacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Küresel piyasalar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!