G-CV0ZL47F6D
USD32,31
EURO34,67
GBP40,77
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.407,90
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Küresel piyasalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalar / Haberin Peşinde Urfa

Cuma günü küresel piyasalarda satıcılı bir seyir görüldü. Avrupa endeksleri resesyon ve faiz artırımı endişeleriyle birlikte Cuma günü de düşerek son 3 aydaki en kötü haftalık düşüşünü yaşadı.

Cuma günü piyasalarda neler oldu? Cuma günü küresel piyasalarda satıcılı bir seyir görüldü. Avrupa endeksleri resesyon ve faiz artırımı endişeleriyle birlikte Cuma günü de düşerek son 3 aydaki en kötü haftalık düşüşünü yaşadı. Alman DAX endeksi %1,66 düşüşle 12741 puandan kapattı. ABD hisse senedi endeksleri Cuma günü negatif bölgede kapandı. S&P 500 ve Nasdaq enflasyon endişeleri, yaklaşan faiz artırımları ve ekonomiyle ilgili kötümser uyarı işaretleri nedeniyle Haziran ayından bu yana hafta bazında en büyük yüzdelik düşüşünü kaydetti. Amerikan kargo şirketi FedEx’in ekonominin kötüleştiğine dair uyarılarının ardından endeksler, haftanın son işlem gününde negatif seyir izledi. FedEx, küresel talepteki yavaşlamanın Ağustos sonunda hızlandığını belirterek, 3 ay önce yayımladığı mali tahminlerini geri çekti. FedEx’in maliyet kısıtlamasına gitmesi ve dünya genelinde 90 şubeyi kapatması resesyon endişelerinin artmasına sebep oldu. Makroekonomik eğilimlerin önemli ölçüde kötüleştiğini bildirmesinin ardından FedEx’in hisseleri %20’nin üzerinde değer kaybetti. Cuma kapanışta Dow Jones 130 puanın üzerinde değer kaybetti ve %0,45 azalışla 30.822,42 puana geriledi. S&P 500 endeksi %0,72 azalarak 3.873,33 puana ve Nasdaq endeksi %0,90 kayıpla 11.448,40 puana indi. Geçen hafta genelinde ise haftalık bazda Dow Jones endeksi %4,13, Nasdaq endeksi %5,48 ve S&P 500 endeksi %4,08 değer kaybetti. Cuma günü gün içerisinde karışık seyreden ABD 10 yıllık tahvil faizi gün sonunda yatay şekilde %3,44 seviyelerinden işlem gördü. 5 yıllık tahvil faizi %3,63 seviyelerinden işlem görürken 2 yıllık tahvilin faizi ise hafif düşüşle %3,86 seviyelerine geriledi. Dolar endeksi 109,0-110,0 bazdındaki ve EURUSD paritesi 1,00 seviyesindeki seyrini koruyor. Son iki ayda dolar karşısında %7 değer kaybederek 37 yılın en düşük seviyeye inen Sterlin, aynı dönemde euro karşısında da %5’e yakın değer kaybıyla son 19 ayın en düşük seviyesinden işlem gördü. Ons altın haftanın son işlem gününde negatif fiyatlanmaya devam etti. Ons altın bu sabah 1.670 USD seviyesinde. Küresel risk iştahındaki azalışla birlikte kripto paralarda da düşüş seyri görülüyor. Bitcoin fiyatı bu sabah 19 bin USD’nin altına gerilerken Ethereum ise %10 düşüşle 1.300 USD’ye kadar geriledi. Brent petrol yatay seyrini sürdürürken bu sabah 91,9 USD seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında genel olarak satıcılı bir seyir görüyoruz. Bugün Japonya piyasaları resmi tatil nedeniyle kapalı. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah negatif görünümün devam ettiğini takip ediyoruz. VIX endeksi 26,3 seviyesinde. Yurt dışında bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

Gelecek gündemde neler var? Bu hafta ABD, İngiltere ve Japonya Merkez Bankalarının faiz kararları öne çıkıyor. Salı günü Japonya’da tüketici enflasyonu verisi takip edilecek. Japonya’da son 4 aydır, hedef seviye olan %2,0’ın üzerinde seyreden ve gösterge olarak kabul edilen çekirdek enflasyon için yeni veriler takip edilecek. En son manşet enflasyon yıllık %2,6 olurken, gösterge çekirdek enflasyon %2,4 seviyesine gelmişti. Yine Salı günü Almanya’da ÜFE verisi açıklanacak. Almanya’da ÜFE’nin %37,2’lik rekor seviyeden %32,0’ye gerilemesi bekleniyor. Çarşamba akşam saatlerinde FED FOMC’nin faiz kararı piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Fed’den bu toplantıda 75 baz puanlık faiz artırım kararının gelmesi bekleniyor. Piyasalar 75 baz puanlık bir faiz artışını fiyatladı ancak 100 baz puanlık fazi artırımı ihtimali de %18 olarak fiyatlanıyor. Toplantı sonrasında piyasaların odaklanacağı asıl nokta Fed’in önümüzdeki aylardaki artırımların büyüklüğüne ilişkin vereceği mesajlar olacaktır. Çarşamba gece saatlerinde ise Brezilya Merkez Bankası’nın faiz kararı takvimde yer alıyor. Brezilya’da politika faiz oranı %13,75 seviyesinde bulunuyor. Perşembe günü ise İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı piyasaların odağında olacak. İngiltere Merkez Bankası’nın bu toplantısından 50 baz puanlık faiz artırım kararı gelmesi bekleniyor; bu da bankanın politika faizini %2,25’e getirecek. Ancak 75 baz puanlık bir artış da ihtimal dahilinde. Bu toplantı, BoE’nin enerji fiyatlarına hükümet tarafından tavan fiyat getirilmesinden bu yana yapacağı ilk toplantı olacak. Tavan fiyat uygulamasının, enflasyonun olması gerekenden daha düşük bir seviyede gerçekleşmesine yol açması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere İngiltere’de son ay açıklanan TÜFE verisi artış beklentisine karşın %10,1’den %9,9 seviyesine gerilemişti. Yine Perşembe günü Japonya Merkez Bankası faiz kararı da bulunuyor. Japonya Merkez Bankası’nın kararı, bu ayın başlarında dolar karşısında son 24 yılın en düşük seviyesine inen zayıf yeni desteklemek için döviz piyasasına müdahale etmeye yakın olduğu yönündeki haberlerin olduğu bir ortamda önemli olacak. Yine Perşembe günü İsviçre Merkez Bankası’nın da toplantısı bulunuyor. İsviçre Merkez Bankası yetkililerinin 75 baz puanlık bir faiz artırımı yapması bekleniyor. Cuma günü ise Almanya, Euro B

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Küresel piyasalar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!