G-CV0ZL47F6D
USD32,49
EURO34,82
GBP40,66
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.438,39
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Küresel piyasalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalar / Haberin Peşinde Urfa

Dün küresel piyasalarda satıcılı bir seyir görüldü. Avrupa borsaları, yüksek enflasyona ilişkin endişelerinin devam etmesiyle birlikte İngiltere hariç düşüşle kapandı.

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda satıcılı bir seyir görüldü. Avrupa borsaları, yüksek enflasyona ilişkin endişelerinin devam etmesiyle birlikte İngiltere hariç düşüşle kapandı. Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 %0,65 azalarak günü 414,74 puandan kapattı ancak gösterge endeksteki düşüşe rağmen Stoxx 600 bankacılık endeksinin günü %2,09 değer kazanarak kapatması dikkati çekti. Almanya DAX endeksi %0,55 azalırken İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,07 artışla yatay kapandı. ABD’de dün açıklanan ekonomik veriler karışık sinyaller verirken, endeksler gün boyu negatif bir seyir izledi. Açıklanan verilere göre, perakende satışlar Ağustos’ta bir önceki aya göre %0,3 artarak piyasa beklentilerinin aksine yükseliş kaydetti. Perakende satışlarda yaşanan beklenmedik artışı, yüksek enflasyon ve sıkılaşan finansal koşullara rağmen ekonominin dirençli kaldığına işaret etti. ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 10 Eylül ile biten haftada 213 bine gerileyerek düşüşünü 5. haftaya taşıdı. Ülkede ithalat fiyat endeksi ise Ağustos’ta aylık %1 ve ihracat fiyat endeksi %1,6 azalarak düşüş göstermeye devam etti. Söz konusu verilere rağmen ABD’de sanayi üretimi ise Ağustos’ta aylık %0,2 azalarak piyasa beklentilerinin aksine düşüş gösterdi. New York Fed ile Philadelphia Fed’in imalat endeksleri de eksi değerlerde gerçekleşerek sektördeki daralmaya işaret etti. ABD kapanışında Dow Jones endeksi, 170 puanın üzerinde değer kaybetti ve %0,56 azalışla 30.961,82 puana geriledi. S&P 500 endeksi %1,13 azalarak 3.901,32 puana ve Nasdaq endeksi %1,43 kayıpla 11.552,36 puana geriledi. Önceki gün %3,40 seviyelerine geri çekilen ABD 10 yıllık tahvil faizi dün %3,45 seviyesinin üxerine yükseldi. 2 yıllık tahvil faizi ise %3,896 seviyesi ile Kasım 2007’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Dolar endeksi 109,0-110,0 bazdındaki ve EURUSD paritesi 1,00 seviyesindeki seyrini koruyor. Ons altın 1.700 doların altında gerilemeye devam ediyor. Küresel risk iştahındaki azalışla birlikte kripto paralarda da düşüş seyri görülüyor. Bitcoin fiyatı bu sabah 20 bin USD’nin altında. Brent petrol de gerilemeyi sürdürürken bu sabah 91,2 USD seviyesinde. Bu sabah Çin’de açıklanan verilere göre Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlar, uygulanan sıkı COVID19 tedbirlerine, karantinalara rağmen Ağustos ayında beklentilerin üzerinde büyüdü. Çin’de yeni konut fiyatları Ağustos’ta da düşmeye devam etti ve son 6 yılın en büyük düşüşünü gösterdi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında genel olarak satıcılı bir seyir görüyoruz. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah dünkü negatif görünümün devam ettiğini takip ediyoruz. VIX endeksi 26,3 seviyesinde. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi’nde TÜFE verisi piyasaların takibinde olacak. Rusya Merkez Bankası da aynı gün faiz kararını açıklayacak. Rusya Merkez Bankası Şubat ayında şok bir artışla %20,00 seviyesine çıkardığı faizi, son 5 toplantısında 1200 baz puan aşağı çekerek %8,00 seviyesine indirmişti. Bugünkü toplantıda da faizde 50 baz puan indirim bekleniyor. ABD’de ise günün tek öne çıkan verisi Michigan tüketici güveni öncü verisi olacak. Beklenti bu ay endeksin 58,2 puandan 59,3 puana yükselmesi yönünde oluşuyor.

Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta ABD ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararları öne çıkıyor. Pazartesi günü Japonya piyasaları resmi tatil nedeniyle kapalı olacak. Salı günü Japonya’da tüketici enflasyonu verisi takip edilecek. Yine Salı günü Almanya’da ÜFE verisi açıklanacak. Almanya’da ÜFE’nin %37,2’lik rekor seviyeden %32,0’ye gerilemesi beklenmektedir. Çarşamba akşam saatlerinde FED FOMC’nin faiz kararı piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Fed’den bu toplantıda 75 baz puanlık faiz artırım kararının gelmesi bekleniyor. Çarşamba gece saatlerinde ise Brezilya Merkez Bankası’nın faiz kararı takvimde yer alıyor. Brezilya’da politika faiz oranı %13,75 seviyesinde bulunuyor. Perşembe günü ise İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı piyasaların odağında olacak. İngiltere Merkez Bankası’nın bu toplantısından 50 baz puanlık faiz artırım kararı gelmesi bekleniyor. Cuma günü ise Almanya, Euro Bölgesi ve ABD’de Eylül ayı öncü PMI verileri takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Küresel piyasalar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!