G-CV0ZL47F6D
USD32,39
EURO34,76
GBP40,90
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.402,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Küresel piyasalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalar / Haberin Peşinde Urfa

Dün küresel piyasalar günü pozitif tamamladı. Avrupa tarafında Alman DAX endeksi %2,4 primle 13.402 puan seviyesinde günü sonlandırırken, Euro Stoxx 50 endeksi %2,14 primle günü noktaladı.

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalar günü pozitif tamamladı. Avrupa tarafında Alman DAX endeksi %2,4 primle 13.402 puan seviyesinde günü sonlandırırken, Euro Stoxx 50 endeksi %2,14 primle günü noktaladı. ABD piyasaları tarafında yatırımcıların odağında bugün açıklanacak Ağustos ayı ABD tüketici enflasyon verisine odaklandı. Açıklanan makroekonomik veriler tarafında tüketici enflasyon beklentileri verisi takip edildi. New York Fed Amerikalı tüketicilerin kısa ve orta vadeli enflasyon beklentilerinin Ağustos’ta da düşüş göstermeye devam ettiğini bildirdi. Bankanın Ağustos Tüketici Beklentileri Anketi’nin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi Ağustos’ta %5,7 ile Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan orta vadeli enflasyon beklentisi de %2,8 ile yaklaşık 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Fed’in bu ayki para politikasına ilişkin belirsizliklerin büyük oranda azalmasıyla geçen haftayı yükselişle tamamlayan endeksler, yeni haftanın ilk işlem gününde de pozitif seyrini korudu. New York borsası kapanışında Dow Jones endeksi, 200 puanın üzerinde değer kazandı ve %0,71 artışla 32.381,34 puana yükseldi. S&P 500 endeksi %1,06 artarak 4.110,41 puana ve Nasdaq endeksi %1,27 artışla 12.266,41 puana çıktı. ABD 10 yıllık tahvil faizi dün gün içinde %3,3750 seviyesine kadar yükselse de seansın ilerleyen saatlerinde geriledi. DXY, risk iştahındaki gelişmeye paralel olarak 109,00 seviyesinin altına geriledi; DXY bu sabah 108,2 seviyesinde. EURUSD paritesi ise primle günü tamamladı. Parite bu sabah 1,01200 seviyesinin üzerine yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah 93,7 USD seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında pozitif bir seyir görülüyor. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah yatay hafif pozitif bir görünüm takip ediyoruz. VIX endeksi 23,8 seviyesinde. Yurt dışında bugün ABD’de tüketici enflasyonu verisi öne çıkıyor. Piyasaların dikkatle takip edeceği manşet enflasyon rakamları en son aylık bazda değişiklik göstermezken, yıllık bazda %9,1’den %8,5’e gerilemiş ve beklentilerin altında gelmişti. ABD’de aylık manşet TÜFE’nin, düşen gaz ve petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskıyı azaltmaya devam etmesiyle aylık bazda %-0,1 olması ve bu ay da yavaşlaması beklenirken yıllık enflasyonun %8,5’ten %8,1’e gerileyeceği tahmin ediliyor. Aylık çekirdek TÜFE’nin %0,3 ile geçen ayki rakamla aynı olması, yıllık bazda ise %5,9’dan %6,1’e yükselmesi bekleniyor. ABD enflasyon verileri TSİ 15:30’da açıklanacak. Ağustos enflasyon verisi, Fed’in art arda üçüncü 75 baz puanlık faiz artırımını gerçekleştirmesinin beklendiği 21 Eylül toplantısı öncesinde Fed yetkililerinin göreceği enflasyona ilişkin son veri olacak. Yine bugün Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından ZEW tarafından hazırlanan ve ülkedeki ekonomik durumu yansıtan beklenti ve cari endeksler açıklanacak.

Gelecek gündemde neler var? Küresel piyasalarda Çarşamba günü İngiltere’nin enflasyon rakamları açıklanacak. İngiltere’de tüketici fiyatları 40 yıl sonra ilk kez çift haneyi gördü ve %10,1 ile 1982’den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Üretici fiyatlarında ise girdi %22,6, çıktı %17,1 artış gösterdi. İngiltere’de çekirdek TÜFE’de aylık %0,8 ile önemli bir büyüme beklenirken temel TÜFE’nin %0,6 daha arttığı düşünülüyor. ABD’de ise tüketici enflasyon verisinin ardından üretici enflasyonu açıklanacak. Ülkede üretici fiyatları en son aylık bazda %0,5 gerileyerek, yıllık %9,8 olarak açıklanmıştı. Bu hafta Perşembe günü gerçekleşecek İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz toplantısı Kraliçe Elizabeth’in hayatını kaybetmesi nedeniyle 22 Eylül’e ertelendi. Perşembe günü ABD’de perakende satışlar, ithal fiyatlar, Philadelphia Fed iş koşulları endeksi, New York Fed imalat endeksi ve haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek. Cuma günü ise Çin’de sanayi üretimi ile Euro Bölgesi’nde TÜFE verisi piyasaların takibinde olacak. Rusya Merkez Bankası da aynı gün faiz kararını açıklayacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Küresel piyasalar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!