G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kurban Bayramı’nda yaralanmalara dikkat

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban Bayramı’nda yaralanmalara dikkat / Haberin Peşinde Urfa

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Acil Servis Bölümü’nden, Dr. Öğr. Üyesi Tahir Talat Yurttaş, Kurban Bayramı’nda kurban kesim işlemleri sırasında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Her yıl kurban vecibesini yerine getiriyoruz ve yapılan tüm uyarılara rağmen kazalar dikkatsizlikler sebebiyle devam ediyor. Özellikle de profesyonel kişiler tarafından yapılmayan kesimler ciddi yaralanmalara sebep oluyor.

Yaralanmalarda en sık el kesileri ile karşılaştıklarını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Tahir Talat Yurttaş,  “El bölgesinin kanlanmasının yoğun olması, tendon dediğimiz kas kirişlerinin yoğun ve yüzeye yakın bulunması nedeniyle bu yaralanmalar ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Kurban Bayramı'nda genellikle bıçak ve satır gibi delici kesici aletlere bağlı basit cilt kesilerinden damar, sinir, tendon yaralanmalarına, uzuv kopmalarından hayvanın tepmesine ya da boynuz darbelerinden kaynaklı hayati organ yaralanmalarına kadar çok farklı yaralanmalarla karşılaşmaktayız.” dedi.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Acil Servis Bölümü’nden, Dr. Öğr. Üyesi Tahir Talat Yurttaş, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:

“Kesimler ehil ellerde ve mümkünse çelik kasap eldiveni, kaydırmaz çizme, koruyucu gözlük ve önlük gibi uygun ekipmanlarla yapılmalıdır. Kullanılan bıçağın kör olmaması gerektiği gibi çok keskin olması da oluşabilecek yaralanmaların ciddiyetini artıracaktır.
Kurban edilecek hayvan iyi bir şekilde bağlanmalı, bu esnada hayvanın ipi ya da zinciri parmağa, ele dolanmamalıdır. Hayvanın olası kaçma durumunda bu tarz bağlamalar uzuv kopmalarına neden olabilir.
Hayvan kesilirken etraftaki kişilerin hayvandan en az 1 metre mesafede olması, oluşabilecek diğer yaralanmaları da önleyecektir. Hayvanı kesen ya da doğrayan kişilerin elinde ya da kolunda daha önceden oluşmuş açık yarası mevcut ise açık yara kapatılıp eldiven giyilerek işleme başlanması bu yolla meydana gelebilecek enfeksiyonları da engelleyecektir.”

 

Nasıl müdahale edelim?

Kesilen yerin  bol su ile yıkanarak temiz bir bez ile üstüne baskı uygulanması gerektiğini söyleyen Yurttaş,  “Bu baskı kanamanın durup durmadığını kontrol etmek amacıyla bile olsa kaldırılmamalıdır ve en az 15-20 dk. aralıksız şekilde baskı devam ettirilmelidir. Kesilen bölgenin üst kısmına ip, kemer gibi bir cisimle sıkarak yapılan turnike uygulamasına rutin olarak devam edilmesini önermemekteyiz. El ve kolda oluşan yaralanmalara müdahale edildikten sonra kolun kalp hizasının üstüne kaldırılması, kanamanın kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Acil Servis Bölümü’nden, Dr. Öğr. Üyesi Tahir Talat Yurttaş, uzuv kopması durumunda yapılacakları şöyle sıraladı:

“Eğer kopan bir uzuv mevcut ise ilk olarak uzuv temiz suyla yıkanıp, sonrasında ıslak bir beze sarılarak varsa temiz bir eldiven ya da poşete yerleştirilip ağzı bağlanmalı, daha sonra buz dolu bir poşete ya da kaba konularak transferi sağlanmalıdır. Uzuv direkt olarak buz ile temas ettirilmemelidir. Uzvun koptuğu yere baskılı pansuman yapılarak kanama kontrolü sağlanmalıdır; çünkü uzuv kopmasıyla birlikte bölgedeki damarlar açıkta kalacağı için zamanında müdahale edilmezse bu durum hayati kanamalara neden olabilir. Kişi kopan uzuvla birlikte bir an önce kapsamlı bir hastaneye götürülmelidir. Müdahale ne kadar hızlı yapılırsa, başarı oranı da aynı oranda artacaktır. “

Hibya Haber Ajansı

Kurban Bayramı’nda yaralanmalara dikkat

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!