G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Koronavirüs basur oranını artırdı! Basur (Hemoroid) belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronavirüs basur oranını artırdı! Basur (Hemoroid) belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? / Haberin Peşinde Urfa

Halk dilinde basur olarak bilinen hemoroid hastalığı, pandemi sürecinde artış yaşadı. Uzun süreli oturmadan ve hareketsiz yaşamdan dolayı artan basur, yaşam kalitesini düşürdü. Kendiliğinden geçmeyen hastalıklardan biri olan hemoroid hakkında merak edilenleri araştırdık. Peki Basur (Hemoroid) belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Halk dilinde basur olarak bilinen hemoroid hastalığı, pandemi sürecinde artış yaşadı. Uzun süreli oturmadan ve hareketsiz yaşamdan dolayı artan basur, yaşam kalitesini düşürdü. Kendiliğinden geçmeyen hastalıklardan biri olan hemoroid hakkında merak edilenleri araştırdık. Peki Basur (Hemoroid) belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Hemoroid, makat çevresinde varis gibi şişmiş yumurtacıklara denir. Halk arasında bu hastalık genellikle basur olarak adlandırılır.  Özellikle sağlıksız beslenmek ve düzenli temizlenmemek bu sağlık sorununu yaşama olasılığını artırır. İki çeşit hemoroid vardır. Biri anüsün ağız kısmında oluşur ve buna eksternal denir. Bir diğeri ise kalın bağırsaklarda oluşur bu da internal hemoroid diye adlandırılır. Hemoroid toplumda 4 yetişkinde birinde görülür. Uzun bir zaman kendini belli etmeyen bu rahatsızlık ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Çeşitli nedenlerden ötürü ortaya çıkan bu rahatsızlıkla ilgili uzmanlar son olarak ameliyat yöntemine başvurular. Öncesinde ilaç ya da doğal kürlerle ortaya çıkan basur memesi denilen yumrular yok edilir. 

KORONAVİRÜS BASUR ORANINI ARTIRDI!

Makatın iç kısmı anal bölge ve içindeki damarlardan kaynaklı yaşanan basur, şiddetli ağrılara neden olur. Özellikle tuvalete çıkmayı zorlaştırdığı gibi oturma hareket etme gibi günlük faktörleri de kısıtlar. Basurun oluşma nedenlerinden biri de uzun süreli aynı yerin baskıda kalmasıdır. Yani uzun süre oturma ya da dar kıyafetler basuru tetikler. Pandemi döneminde de neredeyse 4 aya aşkın ev ortamında kalınması basurun artmasına neden oldu. Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. Cengiz Aşcı, bu konuyla ilgili “Pandemi ile birlikte evden çalışma modeline geçilmesiyle hemoroid rahatsızlığına dair şikayetler daha fazla görülmeye başlandı. Çok uzun süre pozisyon değiştirmeden ayakta duran ya da oturan kişiler risk altında. Hareket etmeden saatlerce çalışmak hemoroid rahatsızlığına yakalanma olasılığını arttırıyor” şeklinde konuştu. 

BASUR NEDEN OLUR? 

Tuvalet alışkanlıklarında yaşanan değişiklik 

Doğum sırasında makatın fazla zorlanması

Sürekli oturan kişilerde

Hijyensiz ortamda duş alma ya da tuvalet kullanma

Pelvik bölgede genlere bağlı ya da sonradan ortaya çıkan tümör hücreleri

Bağırsak kanserlerini de aynı şekilde bu rahatsızlığa neden olur.

HEMOROİD BELİRTİLERİ NELERDİR?

Makanta kaşıntı ve şişlik,

Anüs ağzında dışkılama sırasında kanama ve şiddetli ağrılar,

Oturmada ve uzanma sırasında ağrıların artması

Makattan basurun sarkarak ele gelmesi gibi durumlar belirtiler arasında yer alır. Ancak makattan gelen her kan basurun habercisi olmayabilir. 

HEMOROİD TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Bazı hastalar makat bölgesinde yaşanan bu rahatsızlık için doktora gitmeye çekinir. Bu durum da hemoroid şişliklerinin daha hızlı çoğalıp kabarmasına neden olur. Zamanında müdahale edilmediğinden ilerleyen süreçte ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Dış hemoroid hemen teşhis edilebilir. Fakat kalın bağırsakta oluşan hemoroidin tespiti için kolonoskopi yöntemi kullanılır. Çok ciddi derecede ilerlememiş basur için ilaç tedavisi uygulanır. Ancak ileri düzeydeki basur için ise cerrahi operasyon yapılır.

HEMOROİDE İYİ GELECEK DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ

ZEYTİNYAĞI VE MÜRDÜM ERİĞİ

Müdrüm eriğinin suyunu çıkartın. İçerisine bir yemek kaşığı zeytin yağ koyun. Ardından ped pamuk yardımıyla basur memelerine ve makatın dış kısmına sürünüz. Bu uygulamayı basur geçene kadar yapabilirsiniz.

LİMON SUYU

Limondaki antibakteriyeller basuru azaltır. Bir adet limonu iyice sıkın asitliğini gidermek için içerisine bir kaç damla su koyun daha sonra ped pamukla basurun olduğu bölgeye sürünüz.

SİYAH POŞET ÇAYI

Basurun makatta yarattığı şişme ve ağrıları dindiren doğal yöntemlerden bir diğeri de siyah poşet çaydır. Ilık siyah poşet çayını basurun olduğu bölgeye koyup bastırın ve böyle 10 dakika bekleyiniz. Bu uygulamayı günde iki defa yapabilirsiniz.

SAĞLIK haberleri,hemoroid nedir,basur belirtileri,çok oturmak basur yapar mı

Koronavirüs basur oranını artırdı! Basur (Hemoroid) belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!