G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,65
GBP40,52
BIST10.180,57
GR. ALTIN2.388,63
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kornea bağışı pandemiden sonra arttı, nakil bekleyenler azaldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kornea bağışı pandemiden sonra arttı, nakil bekleyenler azaldı / Haberin Peşinde Urfa

Türk Oftalmoloji Derneği Kornea ve Oküler Yüzey Birimi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Burcu, Antalya’da düzenlenen 56. Ulusal Oftalmoloji Kongresi’nde kornea nakli ile ilgili olarak pandemi öncesi ve sonrası yaşananlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de 3-9 Kasım 2022 tarihlerinde kutlanan Organ ve Doku Bağışı Haftası’nda vatandaşları organ bağışı yapmaya davet eden Prof. Dr. Ayşe Burcu, “Pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte Türkiye’de kornea bağışı hız kazandı. Kornea nakli bekleyen hasta listesi hızla azaldı. Yurtdışından ülkemize kornea nakli olmaya gelen hasta sayısında artış var” dedi. 

Türk göz doktorlarını temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği 56’ncı Ulusal Kongresi 2-6 Kasım 2022 tarihleri arasında Türk Oftalmoloji Derneği Diyarbakır Şubesi katkılarıyla Antalya’da düzenleniyor. Göz hastalıkları ve göz sağlığı alanında ülkemizdeki en kapsamlı ve önemli etkinlik olan kongreye, yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık bin 500 göz uzmanı, 681 yerli ve 29 yabancı konuşmacının yanı sıra 78 firma ve 350 firma temsilcisinin katılıyor. 

Türk Oftalmoloji Derneği Kornea ve Oküler Yüzey Birimi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Burcu, kornea nakli bekleyenlerin azaldığını söyledi.

Burcu, Türkiye’de kornea nakli bekleyen hasta sayının pandemi döneminde arttığını, ancak pandemi etkilerinin azalmasıyla birlikte hem Sağlık Bakanlığı’nın hem de Türk göz hekimlerinin yaptığı koordineli çalışmalarla kornea nakli bekleyen hasta sayısında hızla azalma kaydedildiğini söyledi. Kornea hastalığı görme kaybına sebep olan hastalıklar içinde üçüncü sırada yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ayşe Burcu şöyle konuştu. “Kornea nakli bir göz nakli ameliyatı değildir, sadece gözün ön yüzeyinde bulunan kornea tabakası değişimidir. Hayatını kaybeden uygun organ bağışçılarının sağlıklı kornea tabakası alınarak hastalara kornea nakli yapılıyor.”

Prof. Dr. Ayşe Burcu, yabancıların özellikle Türkiye’yi seçtiğini vurguladı ve şu açıklamada bulundu:

“Sağlık Bakanlığının kurduğu sistemle göz bankaları veya bankalara bağlı doku kaynağı merkezlerince vefat eden kişilerdeki uygun kornealar belirlenip steril şartlarda alınıyor ve ameliyatla kornea nakli bekleyen hastalara naklediliyor. Tüm dünyada doku kaynağının kısıtlı olması nedeniyle kornea nakli bekleyen çok sayıda hasta var. Ülkemizde de geçmiş yıllarda kornea nakli bekleme listeleri oldukça kabarıktı. Bugün Türkiye’de göz doktorları kornea nakli konusunda çok ileri derecede tecrübe kazanmıştır ve dünya standartlarında kornea nakli ameliyatları yapılıyor. Hatta yurtdışındaki kornea nakli bekleyen hastalar da ameliyat için Türkiye’ye gelmeyi tercih ediyor.”

Prof. Dr. Ayşe Burcu, Organ ve Doku Bağışı Haftası sebebiyle halkımızı organ bağışı yapmaları konusunda duyarlı olmaya davet ederek, “Kullanılmayan kornea tabakasının başka bir hastanın gözüne nakli görmeyen hastalarımıza ışık oluyor. Organ nakli hayat kurtarır, kornea nakli gözü kurtarır, görmek hepimiz için çok değerli.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ayşe Burcu, nakil sırasında Covid-19 vakasına rastlanmadığını belirtti.

Covid-19 pandemisi sırasında hastalığın kornea nakli yolu ile bulaşıp bulaşmadığı tam bilinmediğini, temaslı veya şüpheli vefatlardan kornea alınmadığını sözlerine ekleyen Ayşe Burcu şöyle devam etti: “Hastalar da kendilerini Covid-19dan korumak için o dönemde nakil ameliyatlarını ertelemeyi tercih ettiler. Hem kornea temininin azalması hem de hastaların ameliyatlarını ertelemeleri nedeniyle bekleme listeleri yeniden artmıştı.   Sağlık Bakanlığı ve Türk Oftalmoloji Derneği’nin bu dönemlerde yaptığı halkı bilinçlendirme çalışmaları, istatistiksel ve geri bildirim çalışmaları ve Türk göz hekimlerinin de özverili çalışmaları ile kısa sürede tekrar bekleme listeleri hızla eritildi. Şu ana kadar kornea nakli ile bulaşmış bir Covid-19 vakasına rastlanmadı. Pandeminin hızla kontrol altına alınması ile kornea nakli ameliyatları da tekrar hızla şekilde artmaya başladı.”  

 

Hibya Haber Ajansı

Kornea bağışı pandemiden sonra arttı, nakil bekleyenler azaldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!