G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kök hücre nedir, ne işe yarar?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hücreler, dokular ve organlar bazen hastalık, yaralanma ve genetik koşullar nedeniyle kalıcı olarak hasar görebilir veya kaybedilebilir. Kök hücreler de bu durumlarda yeni tıbbi tedaviler için büyük umutlar sunar. Peki, kök hücre nedir, ne işe yarar? Bilinmesi gerekenler haberimizde…

Hastalık nedeniyle hasar görmüş veya kaybolmuş hücreleri ve dokuları değiştirmek için kullanılan kök hücre hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde sizler için derledik. Kök hücre nedir, ne işe yarar? İşte cevapları…

KÖK HÜCRE NEDİR?

Kök hücreler, kas hücrelerinden beyin hücrelerine kadar birçok farklı hücre tipine dönüşme yeteneğine sahip özel insan hücreleridir. Bazı durumlarda, hasarlı dokuları onarabilirler. Araştırmacılar, kök hücre bazlı tedavilerin bir gün felç ve alzheimer hastalığı gibi yıkıcı rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılabileceğine inanıyorlar.

Kök hücre tipleri

Kök hücreler iki ana forma ayrılır:

Embriyonik kök hücreler ve yetişkin kök hücreler. Günümüzde araştırmada kullanılan embriyonik kök hücreler, in vitro fertilizasyon (tüp bebek ) prosedüründen kaynaklanan ve bilime bağışlanan kullanılmayan embriyolardan gelmektedir. Bu embriyonik kök hücreler pluripotenttir, yani birden fazla hücre türüne dönüşebilirler.

İki tür yetişkin kök hücre vardır:

Bir tip beyin, deri ve kemik iliği gibi tamamen gelişmiş dokulardan gelir. Bu dokularda sadece az sayıda kök hücre vardır ve bunların sadece belirli tipte hücreler üretmesi daha olasıdır. Örneğin, karaciğerden türetilen bir kök hücre sadece daha fazla karaciğer hücresi üretecektir.

‘İndüklenmiş’ terimi, cilt veya kan hücreleri gibi normal yetişkin hücreleri alarak ve kök hücreler haline gelecek şekilde yeniden programlanarak laboratuvarda yapıldığı anlamına gelir. Embriyonik kök hücreler gibi, bunlar da pluripotenttir.

İndüklenmiş pluripotent kök hücreler embriyonik kök hücrelerden klinik olarak farklı görünmese de, bilim adamları henüz her türlü hücre ve dokuyu geliştirebilecek bir hücre bulamamışlardır.

Foto: shutterstock

KÖK HÜCRE NE İŞE YARAR?

Kök hücreler pek çok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılır. Yaralandığımızda veya hastalandığımızda, hücrelerimiz de yaralanır veya ölürler. Bu durumlarda, kök hücreler etkinleşirler. Kök hücreler, hasar gören dokularımızı onarmak ve rutin olarak ölen diğer hücrelerin yerine yenilerini yapmakla görevlidirler.

Kök hücre tedavisi özellikle aşağıdaki hastalıkların tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır.

Bunlar:

– Kemik iliği kanserleri
– Lenfoma
– Hodgkin lenfoma
– Lösemi
– Anemi
– Akdeniz anemisi
– Organ kanserleri
– Plazma hücre hastalıkları
– Kemik iliği yetmezliği
– Multiple myeloma
– Kalıtsal ve doğumsal kan hastalıkları
– İmmün yetersizliğe bağlı gelişen hastalıklar
– Kalıtsal metabolik hastalıklar

Kök hücre nedir, ne işe yarar?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!