G-CV0ZL47F6D
USD32,42
EURO34,67
GBP40,59
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.395,46
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kısa çalışma yerine patrona destek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kısa çalışma yerine patrona destek / Haberin Peşinde Urfa

Kısa çalışma bir çok sektörde uzamayacak. Onun yerine patronlara işçi başına 868 lira prim desteği verilecek. İşten çıkarma yasağı ise 2021’e kadar uzayabilecek. 

Pandemi döneminde firmalara sağlanan kısa çalışma ödeneği Cumhurbaşkanının belirleyeceği birkaç sektör dışında uzamayacak. Onun yerine, bu işyerlerine sigorta primi desteği verilerek patronların ödemesi gereken işçi başına aylık 868 lira 19 kuruşluk SGK primi işsizlik sigortasından karşılanacak. İşten çıkarma yasağı ve işçilerin ücretsiz izne gönderilmesi uygulaması ise 3’er aylık dönemlerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılabilecek.

KISA ÇALIŞMAYA SINIR

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen mini pakette yer alan düzenlemeye göre, pandemi döneminde sektör ayrımı yapılmaksızın tüm işyerlerine uygulanan kısa çalışma ödeneği bundan sonra sadece bazı sektörler için uzatılabilecek. Pandemi gerekçesiyle kısa çalışma uygulanacak sektörleri Cumhurbaşkanı belirleyecek.

İŞVERENE 868 LİRA DESTEK

Cumhurbaşkanı 3 aylık bu süreyi sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak 6 aya kadar, yani bu yılın sonuna kadar uzatabilecek. Böylece işverenlerin SGK’ya ödemeleri gereken 456.17 liralık işveren primi ile 412.02 liralık işçi priminden oluşan toplam 868 lira 19 kuruşluk prim fondan karşılanacak. Böylece işverenin her bir asgari ücretli işçi için üstlendiği maaş dahil toplam maliyet 3 bin 458 liradan 2 bin 590 liraya düşecek.

ÇIKARMA 1 YIL DAHA YASAK

İşten atma yasağı süresi konusunda Cumhurbaşkanı’na 6 aya kadar uzatma yetkisi verilmişti. Yeni torba düzenlemeyle bu yetki en fazla 3’er aylık dönemlerle olmak üzere 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılacak. Belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin kapanması ve faaliyetinin sona ermesi ile hizmet alımı ve yapım işlerindeki işten çıkarmalar yasak kapsamı dışında tutuldu.

DİJİTAL MECRALAR KOMİSYONU GELİYOR

Mini torba teklifin içine, sosyal medyadan yapılan hakaret ve iftiraları takip etmek üzere Meclis bünyesinde 17 milletvekilinden oluşan ‘Dijital Mecralar Komisyonu’ kurulması maddesi de eklendi. Komisyon, kanunlara, bireylerin kişilik haklarına, özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı yahut çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesi amacıyla alınan tedbirler ile yapılan iş ve işlemler hakkında inceleme, görüşme, raporlama, tavsiye ve görüş bildirecek. Komisyonun ağırlığı iktidar partisinde olacak. Muhalefet milletvekilleri, sosyal medyaya yönelik yeni bir engel getirilmek istendiğini iddia ederken Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, “Öyle bir niyetimiz yok” dedi.

Kısa çalışma yerine patrona destek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!