G-CV0ZL47F6D
USD32,22
EURO34,94
GBP41,09
BIST10.676,65
GR. ALTIN2.418,50
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kaygı bozukluğuna karşı 5 öneri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaygı bozukluğuna karşı 5 öneri / Haberin Peşinde Urfa

Pandeminin mevcut sıkıntıları, yorgunlukları ve çözümsüzlükleri ikiye katladığını belirten Hızlan, “Bu nedenle anksiyete yani kaygı bozukluğu yaygın bir sorun olmaya başladı” dedi.

Bir yılı aşkın süredir belirli kurallarla yaşamaya zorlanmak ve buna bağlı olarak değişen alışkanlıklar için yıpratıcı ve yorucu oldu. Bu durum da pek çok kişide kaygı bozukluğuna (anksiyete) yol açtı.

Cem Hızlan

Psikiyatri Uzmanı Dr. Cem Hızlan, pandemide kaygı bozukluğuyla başa çıkmanın 5 etkili formülünü verdi:

Virüse direnmeyin, kabullenin:  İnsanın kontrol edemediği şeyleri hayatın bir parçası olarak kabul etmesi gerekir. Coronavirüsle yaşamak zorunda olduğumuzu kabullenip, tedbirlere devam edeceğiz. Böylelikle tehlikeyle birlikte kaygı da azalır.

Özel ihtiyaçlarınızı da karşılayın: Psikolojinizi korumak için en basit insani ihtiyaçlarınızı mümkün olduğunca karşılayın. Kendinize ait ihtiyaçlarınızın olduğunu da unutmayın. Kimi resim yapmayı, kimi dans etmeyi sever. Her şey, “Bana ne iyi geliyor?” sorusunun cevabında gizli. Hayatımızda, sadece kendimizi düşündüğümüz, kendi ihtiyaçlarımıza odaklandığımız zamanlar mutlaka olmalıdır. Bunu bencillik olarak düşünmeyin.

Sağlıklı yaşamanın yollarını arayın: “Ben böyle yaşamak zorundayım” diyorsanız, işiniz çok zor. Anksiyete (kaygı) bozukluğundan korunmak istiyorsanız sağlığınız için gerekli birtakım duygusal ihtiyaçlarınıza da hayatınızda yer açmalısınız. Bunlara yer açmak yerine duygularını değiştirmek nedense insanlara daha kolay geliyor. Yani “Canım çıkana kadar çalışayım da olayı kafamda çözeyim, belki olur” diye düşünmeyin. Cevabı net… Olmaz!

Günlük rutinlerinizi düzenleyin: Kendinize ne kadar nefes alabileceğiniz alan açabiliyorsanız o kadar sağlıklı olursunuz. Örneğin, her gün kendinizi dinlendiremezseniz bile 2-3 günlük yorgunluklarınızı dinlendirebileceğiniz bir hayat düzeni sizi belirli bir oranda anksiyete bozukluğundan koruyacaktır.

Başa çıkamadığınızda uzmana başvurun: Eğer kaygı mekanizmanız kendi kendini tetikleyecek biçimde bozulduysa ve bunun bozulmasına sebep olan gerçek hayattaki şartlar devam ediyorsa, kendi kendine düzelmesini beklememelisiniz. Profesyonel destek için mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmalısınız.

Antidepresanlar sakinleştirici değildir

Anksiyete bozukluğu tedavisinde genellikle antidepresanlardan faydalanılır. Aslında bu ilaçlar rahatlatıcı, sakinleştirici ya da uyuşturma görevi gören ilaçlar değildir. Antidepresanlar bir çeşit anksiyete regülatörüdür, ayar yaparlar. Bu ilaçları bir çeşit tansiyon, şeker ilacı gibi koruyucu ve düzenleyici tedaviler olarak görmemiz daha doğrudur. Bunu bir hastalığı iyileştirmek adına değil, bir durumu zarar vermemesi için koruma altına almak gibi düşünebiliriz.

anksiyete,şeker

Kaygı bozukluğuna karşı 5 öneri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!