G-CV0ZL47F6D
USD32,26
EURO34,82
GBP40,64
BIST10.275,83
GR. ALTIN2.412,86
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kas çekilmesi nedir? Kas çekilmesinin nedenleri ve belirtileri nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kas çekilmesi nedir? Kas çekilmesinin nedenleri ve belirtileri nelerdir? / Haberin Peşinde Urfa

Sıklıkla spor esnasında görülen kas çekilmesi aynı zamanda fazla ev işi yapma ya da inşaat işçilerinde de görülen bir rahatsızlıktır. Kasları gereğinden fazla kullanılmasıyla yaşanan kas çekilmesine aynı zamanda adale çekilmesi de denir. Devamında bölgesel şişlik ve ağrıların yaşandığı bu rahatsızlık kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Peki Kas çekilmesi nedir? Kas çekilmesinin nedenleri ve belirtileri…

Sıklıkla spor esnasında görülen kas çekilmesi aynı zamanda fazla ev işi yapma ya da inşaat işçilerinde de görülen bir rahatsızlıktır. Kasları gereğinden fazla kullanılmasıyla yaşanan kas çekilmesine aynı zamanda adale çekilmesi de denir. Devamında bölgesel şişlik ve ağrıların yaşandığı bu rahatsızlık kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Peki Kas çekilmesi nedir? Kas çekilmesinin nedenleri ve belirtileri…

Bilim literatüsünde adale denilen ancak halk arasında kas çekilmesi olarak adlandırılan rahatsızlık insan vücudunun hareketi için önemlidir. Kas sistemi vücudun hemen hemen her yerinde hareket halinde olan bir sistemdir. Kemiklerin sertliğini koruyarak vücudun daha esnek hareket etmesini sağlar. Hayati önem taşıyan bu sistemde sıklıkla farklı rahatsızlıklar görülür. Bunlardan biri de adale çekilmesi, zedelenmesi ya da incinmesi gibi isimlerle anılan rahatsızlıktır. Adale çekilmesi genellikle aynı bölgeye yoğunlaşan ters hareketler sonucu görülür. Sporcuların yaşadığı bu rahatsızlık aynı zamanda boya badana yapanlar, ev hanımlarında ve inşaat işçilerinde de görülebilir. Isınma hareketleri yapılmadan aniden vücuda yüklenerek görülen bu rahatsızlık akabinde şişme ve ağrıya yol açar. Güç kaybı yaşanmaz ancak uzuv kullanımı gittikçe zorlaşır. Adale ile beraber sinir sisteminde de görülen hasar hareketi zorlaştırır. Adale çekilmesine sadece ağır kaldırmak ve yanlış hareket yapma neden olmaz. Altta yatan bir çok durumda mevcuttur. Bunlardan biri de vitamin eksikliğidir. Yeteri miktarda magnezyum ve kalsiyuma sahip olmayan ve bağışıklığı düşük herkes de görülme ihtimali vardır. 

KAS ÇEKİLMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

– Spor yaparken ısınma hareketi ile kasları yumuşatmadan ağırlık kaldırma 

– Zayıf bünye ve vitamin eksikliği

– Boyama yaparken kolları aşırı zorlama

– Uzun koşuda tempo tutmadan aniden hızla koşma 

– İnşaat işçilerinin ağrı malzemeleri kaldırması ve taşıması aynı zamanda ağırlığı olan makineleri kullanması adale çekilmesine neden olur.

ADALE ÇEKİLMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yaşanılan olay sırasında adale çekilmesi genellikle yaşanmaz. Çekilme ertesi gün kendini belli eden bir rahatsızlıktır. İlk gün şiddetli ağrılar yaşanılır. Ağrı bir iki gün diner fakat sertleşme ve ya da şişme diğer günler devam eder. Özellikle bu durumu yaşarken halen spora ya da işe devam etmek kasın yırtılmasına neden olabilir. Bazı hastalarda bir süre sonra hissizlik görülür. Ağrının geçtiği yerde görülen hissizliğe bağlı kişi uzuvlarını kullanmada zorlanır. Bu durumda mutlaka bir uzmana görülmesi gerekir. 

ADALE ÇEKİLMESİNİN TEDAVİSİ NEDİR?

Ağrının yaşandığı ilk gün uzmanlar soğuk kompres uygulamasını önerir. Bu çekilmeyle hasar almış kasların iyileşme süreci boyunca sabit olmasını ve ağrının azalmasını sağlar. Bunun hemen akabinde sıcak banyo yapılmalı ve sıcak banyo sırasında sabun ve lifle adale çekilmesinin olduğu bölgeler ovalanarak rahatlatılır. Şişlik ya da sertleşmeyi önlemek için çekilmenin olduğu bölgeyi yüksekte tutmakta fayda var. Uzmana başvurulduğunda genellikle kas gevşetici hap ya da krem önerilir. Bunun aynı sıra bir kaç fiziksel hareket gösterilir. Bu sırada kişinin kesinlikle ağırlıktan ve ani hareketten uzak durmasında fayda var. Tamamen iyileşmeden yapılan hareket kasların kopmasına neden olabilir. 

ADALE ÇEKİLMESİNDEN KORUNMA YOLLARI

Kas sisteminin güçlendirilmesi ilk şarttır. Bu yüzden kalsiyum, protein ve bol bol magnezyum takviyesi yapılmalıdır. Vücudu yormadan hafif ısınma hareketleri yapılmalı. Sıklıkla vücudu rahatlatacak nane ya da lavanta içeren yağ ya da krem sürülmeli. Spor sürecinde ani hareketten kaçınılmalı. Temizlik yapanlarında ağır yükleri kaldırmadan yardım istemeleri gerekir. Ağrı ya da çekilme olmadan da kaslar ara ara soğuk ya da sıcak kompres uygulanmalı.

kas ağrısı,kas şişmesi,kas çekilmesi belirtileri,kas neden çekilir

Kas çekilmesi nedir? Kas çekilmesinin nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!