G-CV0ZL47F6D
USD32,42
EURO34,84
GBP40,93
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.438,09
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

‘Karbonsuz ekonomi’ düzeninden dışlandık

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Karbonsuz ekonomi’ düzeninden dışlandık / Haberin Peşinde Urfa

SEFİA Direktörü Bengisu Özenç, Paris Anlaşması’nı imzaladığımız halde onaylamayarak fırsatı kaçırdığımızı belirterek, “Hedefsizlik yüzünden yeni ekonomik düzenin dışında kalıyoruz” dedi.

Ege ve Akdeniz’de bir türlü söndürülemeyen orman yangınları, bilim insanlarının on yıllardır uyardığı halde iklim değişikliğinin etkilerine karşı en kırılgan bölgelerden birinde yer alan Türkiye’nin bu risklere karşı ne kadar hazırlıksız olduğunu ortaya koydu. Türkiye, küresel sıcaklık artışını 1.5 derecede sınırlandırarak iklim değişikliğini önlemeyi hedefleyen Paris Anlaşması’nı 2016 yılında 197 ülke ile birlikte imzaladığı halde, İran, Irak, Eritre, Yemen ve Libya (onaylayacağını açıkladı) ile birlikte henüz onaylamayan 6 ülke arasında yer alıyor.

FIRSATI KAÇIRIYORUZ

Türkiye’nin anlaşmayı imzaladığı halde onaylamamasının en önemli nedeni, başta söz verildiği halde Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi olduğu için alındığı “gelişmiş ülke” statüsünden “gelişmekte olan ülke” statüsüne alınmaması. Bu yüzden bu ülkelere 10.3 milyar dolar finansman sağlayan Yeşil İklim Fonu’ndan yararlanma fırsatını kaçırmak istemiyor.

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA) Direktörü Bengisu Özenç, henüz Paris Anlaşması’na taraf olmayarak, iddialı bir hedef almayarak ve yeşil mutabakat konusunda ancak reaktif bir pozisyon alarak Türkiye’nin ciddi bir fırsatı kaçırmak üzere olduğunu söyledi. Dünyada kapsamlı bir karbonsuzlaşma gündemi eksikleriyle birlikte ilerlerken ve ülkeler daha iddialı azaltım hedefleri alırken, Türkiye’nin hızla bu dönüşümün dışında kaldığını belirten Özenç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzyıl ortası itibarıyla net sıfır emisyona ulaşma hedefleri neredeyse bir norm haline gelmişken ve net sıfır hedefi almış ülkeler küresel ekonominin yüzde 68’ini temsil ederken, Türkiye’nin hedefsizliği yeni kurulan ekonomik dengelerin de dışında kalmasına neden oluyor.”

Bengisu Özenç, Türkiye’nin Paris Anlaşması’na uyum politikalarında en önemli sınavlarından birini, ülkemizi etkisi altına alan orman yangınlarında verdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“İklim değişikliği politikalarını, sera gazlarının salımını azaltmaya yönelik ‘azaltım politikaları’ ve etkilere uyum sağlamaya yönelik ‘uyum politikaları’ olarak ikiye ayırabiliriz.

Bengisu Özenç

Türkiye’nin 2015’te sunduğu ulusal katkı beyanı ‘azaltım’ iddiasından oldukça uzak ve güncel verilerle örtüşmüyor. Türkiye ilk grup politikalar açısından uluslararası kamuoyunu ikna edici bir durumda değil.”

Bilim,Dolar,Ekonomi,Eritre,Irak,İran,Libya,Paris,Türkiye,Yemen

‘Karbonsuz ekonomi’ düzeninden dışlandık

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!