G-CV0ZL47F6D
USD32,48
EURO34,76
GBP40,60
BIST9.936,22
GR. ALTIN2.442,77
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Karantina zorunluluğu kalktı, TL değer kaybetti, Bulgarlar yine Edirne’ye koştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karantina zorunluluğu kalktı, TL değer kaybetti, Bulgarlar yine Edirne’ye koştu / Haberin Peşinde Urfa

Avrupa Birliği’nde en düşük asgari ücreti ödeyen ülke olan Bulgaristan’ın vatandaşlarına Türkiye’den dönüşlerde karantina uygulaması ve PCR testi zorunluluğunu kaldırmasının ardından Bulgarlar Türkiye’ye akın etti. Edirne’nin Ulus Pazarı’nı doldulan Bulgarlar “6 aydır bu anı bekliyorduk” derken, Edirneli esnaflar da durumdan memnun. Hatta öyle ki bazı esnaflar corona olmasa Bulgar vatandaşlarına sarılmak istediklerini dile getiriyor. Güncel kurla 1 Bulgar Levası, 4.50 TL değerinde. Geçen yıl bu dönemlerde bir Bulgar Levası 3 TL civarındayken şimdi Leva 4 TL’yi aştı. 

Son yıllarda Türk lirasında yaşanan değer kaybı yabancı turistleri Türkiye’den alışveriş yapmaya yönlendirdi. Sınır kentlerinde bulunan şehirler turistlerin akınına uğruyor. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı Edirne’ye yabancı turistler alışveriş için akın ediyor. Bulgaristan para birimi olan Leva, güncel kur ile 4.50 TL yapıyor.

ALTI AY GELEMEDİLER

Bulgaristan’da corona virüsü tedbirleri kapsamında yaklaşık 6 ay önce alınan kararla birlikte, Türkiye’ye gelen Bulgaristan vatandaşlarına test zorunluluğu ve karantina uygulaması getirilince çok sayıda vatandaş Edirne’ye gelemedi. Geçen hafta bu zorunluluğun kaldırılmasıyla birlikte Edirne’ye adeta akın eden Bulgaristan vatandaşlarının bugünkü ilk adresi Ulus Pazarı oldu. Yüzlerce Bulgaristan vatandaşının Edirne’ye gelmesiyle birlikte kent merkezinde hareketlilik yaşanmaya başladı.

BULGARİSTAN’DA ASGARİ ÜCRET NE KADAR?
Bulgaristan’da asgari ücret brüt 312, net 242 euro. Türkiye’de bekar bir işçinin brüt asgari ücreti 334 euro olurken eline geçen net asgari ücret ise 264 euro. Eurostat verilerine göre; Bulgaristan Avrupa Birliği’nde en düşük asgari ücreti ödeyen ülke. Türkiye ise aday ülkeler arasında en yüksek asgari ücretin ödendiği ülke konumunda. Türkiye’nin 82 milyonluk bir nüfusu bulurken Bulgaristan’ın nüfusu 6,9 milyon.

“6 AYDIR BU ANI BEKLEDİK”

Edirne’ye gelip alışveriş yapmak için 6 aydır bu anı beklediğini söyleyen bir Bulgaristan vatandaşı, Edirne’yi çok özlediğini söyledi. Bir başka Bulgar vatandaşı da, Edirne’nin her şeyini çok özlediğini ifade ederek, “Yemesini, gezmesini, alışverişini çok özledik. Gelmeye devam edeceğiz” dedi.

Edirne’ye 2019 yılında 2 milyon 166 bin 483 Bulgar, 570 bin 382 Yunan turist giriş yaptı. / Fotoğraf: DHA

EDİRNELİ ESNAF: BULGAR VATANDAŞLARINA SARILMAK İSTİYORUM

Bulgaristan vatandaşlarının alışveriş yapmak için Edirne’ye gelmesiyle hareketlilik yaşandığını söyleyen Edirneli esnaf, çok mutlu olduğunu belirterek, corona virüsü salgını olmasa Bulgaristan vatandaşlarına sarılmak istediğini söyledi.

Edirne esnafı turistlerin ürünlere olan ilgisinden memnun. (Fotoğraf: İHA)

İLK SİFTAH BULGARİSTAN VATANDAŞLARINDAN

Avrupa’da en düşük asgari ücreti ödeyen Bulgaristan’ın vatandaşları alışverişlerinde Türkiye’ye tercih ediyor. Fotoğraf: İHA

ESNAFA YUNANCA VE BULGARCA DİL KURSU

İHA’ya açıklamalarda bulunan  ve ilde esnaf başta olmak üzere iş yerlerinde çalışan tezgahtarlara, turiste iyi hizmet vermeleri için Yunanca ve Bulgarca dil eğitimi verdiklerini anlatan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, “Odamızın açtığı Yunanca ve Bulgarca dil öğrenme kursları devam ediyor. Tüm esnafa ve yanında çalışanlara Yunanca ve Bulgarca konuşmayı öğretiyoruz. En azından günlük konuşacak kadar.” açıklamasında bulunmuştu. (İHA-SOZCU.COM.TR)

Karantina zorunluluğu kalktı, TL değer kaybetti, Bulgarlar yine Edirne’ye koştu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!