G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kan Grubuna Göre Beslenme

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kan Grubuna Göre Beslenme / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Kan Grubuna Göre Beslenme makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Beslenme, insanoğlunun varoluşundan beri herkesin gündeminde olan ve çok çeşitli değişkenleri içeren karmaşık bir konudur. Gelişen trendlerle birlikte beslenmeye farklı bakış açıları kazandırılmış, alternatifli pek çok beslenme biçimi var olmuştur. Glutensiz diyet, ketojenik diyet, aralıklı oruç diyeti ve daha niceleri.. Bu kadar fazla diyet türü hakkında az veya çok bilgi sahibiyken kendimiz için en doğru diyeti bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor.

Yukarıda bahsettiğim popüler diyetlere ek olarak, kan grubuna göre beslenmeyi hiç duymuş muydunuz? Özellikle son zamanlarda beslenme ve diyet ile ilgili trendlerden biri! Peki, nedir bu ‘kan grubuna göre beslenme’ nin doğrusu? Gerçekten bilimsel bir geçerliliği var mı? Var ise hangi kan grubu, neye dikkat etmeli? Tüm bu soruların cevabı uzman gözüyle bu yazıda!

Kan Grubuna Göre Beslenme diye bir diyet şekli var mı?

Bilinenin aksine, kan grubuna göre beslenmenin bilimsel bir karşılığı literatürde yok! Bu durumu çok çeşitli sebeplerle açıklayabiliriz.

Bunlardan en önemlisi beslenmenin kişiye özgü olduğu gerçeğidir! İnsanlar biyolojik olarak dört farklı kan grubuna sahiptir; A, B, AB ve 0 kan grupları. Bu gruplar, kanımızdaki antijenlerin varlığına göre belirlenir. Beslenmenin de bu kan gruplarına göre şekillendiğini varsayarsak, yıllardır sadece 4 tipte beslenmeden bahseder, aynı kan grubundaki insanlara aynı beslenme biçimlerini önerirdik. Ama beslenme, tıpkı parmak izimiz gibi bireye özgüdür. Çünkü her bireyin metabolizması, var olan hastalıkları, tıbbi geçmişi, besinlerle olan ilişkisi, yaşam standartları ve besin tercihleri farklılık gösterir. Aynı kan grubundaki insanların farklı metabolik problemleri varsa veya farklı besin tercihlerine sahipse, sırf kanında o antijeni bulundurduğu için tek tip beslenme biçimini dayatamayız.

Konu beslenme ve diyet olduğunda danışanların kan grupları değil kan değerleri dikkate alınır. Örneğin açlık kan şekeri, trigliserit, HDL ve LDL kolesterol değerleri, üre ve kreatinin, ALT, AST, TSH gibi hormonlar, çeşitli vitamin ve mineral değerleri danışanların beslenmelerini planlarken dikkate aldığımız laboratuvar bulgularıdır. Bunlara ek olarak kişinin yaşam tarzı, daha önce geçirdiği veya süreğen hastalıkları, besin alerjileri ve intoleransları, fiziksel aktivite düzeyi, yaşı, cinsiyeti, benimsediği beslenme düzeni ve tercihleri gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulur. Bu sebeple bireylerin sağlıklı beslenme planını oluştururken kan gruplarını bu faktörlerin arasında saymak bilimsel olarak mümkün değildir.

Konu kilo kontrolü olduğunda da kalori dengesi kurmayı temel almak gerekir. Eğer kişi bir süre kalori açığı yaratırsa, yani harcadığı kalori besinlerle aldığı kaloriden fazla olursa fizyolojik olarak kilo kaybı gerçekleşir. Tam tersi durumda ise kilo almadan bahsedebiliriz. Sporun, beslenmenin ve psikolojinin multidisipliner olarak etki ettiği bu dengede kandaki antijenlerin rolünden bahsetmek anlamsız olacaktır.

Maalesef bu konuyla ilgili internette ve çeşitli platformlarda, çok sayıda yanlış içeriğe rastladığım için bu yazı umarım hepimiz için aydınlatıcı olmuştur. Benim tavsiyem; her konuda olduğu gibi beslenme ve sağlığımız konusunda da bilimsel olmayan her bilgiden uzak durmamız gerektiğidir.

Konuyla ilgili sorularınız ve daha fazlası için takipte kalmaya devam edin! Sağlıklı günler

Kan Grubuna Göre Beslenme

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!