G-CV0ZL47F6D
USD32,28
EURO34,63
GBP40,57
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.409,75
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kahta Ziraat Odası Başkanı Turanlı: “Acil tarım makineleri parkı oluşturulmalı”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahta Ziraat Odası Başkanı Turanlı: “Acil tarım makineleri parkı oluşturulmalı” / Haberin Peşinde Urfa

Depremin vurduğu illerde tarımsal faaliyetlerin de ciddi anlamda sekteye uğradığını belirten Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da traktör başta olmak üzere çiftçiye çok daha fazl

ADIYAMAN-22.02.2023-HİBYA-Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, depremin ardından yaklaşan ekim mevsimi, tarla işçiliği, yem bitkisi ve kullanılmaz hale gelen tarım aletleri konusunda dikkat çeken uyarılarda bulundu. 

Depremin vurduğu illerde büyük yıkıntı yaşandığını, tarımsal faaliyetlerin de ciddi anlamda etkilendiğini söyleyen Turanlı, depremin, tarımsal faaliyetlerde önemli yere sahip traktör ve ekipmanlarına da hasar verdiğini belirterek,Hatay ve Adıyaman’da çiftçinin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

Turanlı, açıklamasında şunları kaydetti;

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem tarımsal üretim yapan üreticilerimiz / çiftçilerimizde büyük bir yıkıma neden olmuştur.  Üretimin yapılabilmesi için de öncelikle üreticinin, çiftçinin tarlaya inip ekim yapması, üretmesi gerekiyor. Buğday, arpa, mercimek,nohut gibi bazı ürünler kışlık olarak ekilmişti. Yakın zamanda diğer ürünlerde ekim ve dikim yapılacak. Bu ekimi yapacak çiftçilerin bir bölümü depremde yaşamını yitirdi. Bazıları bölgeyi terk etti. Burada kalarak yaşamını sürdüren çiftçinin ekim yapması için üretim aracına, traktöre, pulluğa, ekim makinelerine ihtiyaç var. Gübre başta olmak üzere mazot, Zirai İlaç gibi tarımsal girdilere ihtiyaç var. Tarımsal üretim araçlarının önemli bir bölümü depremde enkaz altında kaldı. Bunların önce çıkarılması sonra onarılması gerekiyor. Bu ciddi bir zaman alabilir. Bu nedenle tarım makineleri parkı oluşturulması gerekiyor. Gerekirse bu konuda da bir kampanya düzenlenerek imalatçı, üretici firmalardan makine desteği sağlanarak Tarımsal Makine parklar oluşturulabilir.

Kışlık ekimi yapılan arpa ve buğdayda kardeşlenme dönemindeyiz. Üst gübreleme, hastalık ve yabancı ot mücadelesi yapılması gerekiyor. Bunun için de traktöre, tarımsal ekipmana, gübreye ve zirai ilacı atacak makineye ihtiyaç var. “

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, hayvancılık için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

“Bölgeden yazan, telefonla arayan çok sayıda üretici, kırsalda yaşayan veya yakını olan duyarlı insanlar yem ihtiyacı olduğunu bildiriyor. Köyde yaşayanların çadır ve ısınma başta olmak üzere diğer ihtiyaçlarını sıralıyor. Yetersiz yem ihtiyacından dolayı Hayvanları ucuza alan fırsatçıların eline düştüklerini dile getiriyor. Yapılması gerekenler konusunda neredeyse herkes hemfikir. Öncelikle deprem felaketinin kırsalda yarattığı hasar çok büyük. İlk günler köylere ulaşılamadı. Kırsalda, köylerde yaşayanlar kendi olanakları ile enkazdan çıkmaya ve yakınlarını kurtarmaya çalıştı. Sadece insanlar yaşamını yitirmedi, onların temel geçim kaynağı olan hayvanları da enkaz altında kaldı. Ahırlar çöktü. On binlerce hayvanları telef oldu. Yaşayanlar yemsiz kaldı. Yem konusunda bölgeden hala destek talepleri geliyor. Gönderilen yem yeterli olmuyor.

Hayvanlarını canlı olarak kurtaran yetiştiriciler yem sorunu nedeniyle hayvanlarına bakamayacaklarını, hayvanları satmak zorunda kalacaklarını belirterek, Fırsatçılara meydan vermemek için bir an önce bölgemize acilen yem tedarikinin yapılması gerekmektedir.”                 

Hibya Haber Ajansı

Kahta Ziraat Odası Başkanı Turanlı: “Acil tarım makineleri parkı oluşturulmalı”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!