G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,77
GBP40,80
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.395,23
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kafa tabanı tümörleri endoskopik yöntemlerle tedavi edilebiliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kafa tabanı tümörleri endoskopik yöntemlerle tedavi edilebiliyor / Haberin Peşinde Urfa

Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Şenol Çomoğlu, kafa tabanı cerrahisi hakkında bilgi verdi.

Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Şenol Çomoğlu, kafa tabanı cerrahisi hakkında bilgi verdi. 

Rinoloji burun ve etrafının her türlü hastalığını ve cerrahi tedavisini konu alan bilim dalıdır. Temelde yüz, sinüsler ve burnun her türlü hastalığı rinolojinin konusudur. Rinoloji ve kafa tabanı cerrahisi KBB hastalıklarının özel bir alanıdır. Burun boşluğunun ve bazı sinüslerin tavanı içinde beynin yerleşmiş olduğu kafatasının tabanını yani kafa tabanını oluşturur diyen Doç. Dr. Şenol Çomoğlu, “Kafa tabanı cerrahisi hem kanserli olmayan hem de kanserli büyümeleri ve beynin alt kısmındaki, kafa tabanındaki veya omurganın üst birkaç omurlarındaki anormallikleri gidermek için yapılabilir. Bu bölge, görülmesi ve ulaşılması oldukça zor bir alandır. Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans görüntüleme (MR) teknikleri bu anormallikler yüksek derecede doğrulukla tespit edebilmektedir.” dedi.

Kafa tabanı bölgesindeki bir büyüme veya anormallikten kaynaklanan birçok olası şikayet olabilir. Semptomlar, büyümenin veya anormalliğin boyutu, tipi ve konumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir diyen Doç. Dr. Şenol Çomoğlu, “Belirtiler arasında geçmeyen burun tıkanıklığı veya sık sinüs enfeksiyonları, erişkin çağda sıklıkla tek taraflı olan burun kanaması, yüz ağrısı, baş ağrısı, dengesizlik, görme ile ilgili problemler, yüzde uyuşma ya da zayıflık bulunmaktadır. Kafa tabanı ameliyatlarının uygulandığı bazı hastalıklar şunlardır;

BOS fistülleri (burundan beyin sıvısının gelmesi)

Kafa tabanına uzanan sinüs ve burun tümörleri

Doğumsal bazı kistler

Hipofiz tümörleri

Bu bölgedeki menenjiomlar (beyin zarının kanserli olmayan büyümeleri)

Kordoma (sıklıkla kafa tabanı kaynaklı kemik içi orijinli yavaş büyüyen tümörler)

Kranyofarenjiom (hipofiz bezinin yakınındaki tümöral büyümeler)

Cerrahi tedavi, tümörün tipine ve konumuna bağlı olarak hem açık hem de minimal invaziv (kesisiz) teknikleri içermekte olduğu söyleyen Doç. Dr. Şenol Çomoğlu, “Endoskopik kafa tabanı cerrahisi geliştirilmeden önce, vücudun bu bölgesindeki büyümeleri gidermenin tek yolu kafatasında bir delik açmaktı ki bugün de bazı durumlarda bu tip ameliyatlar gerekebilir. Bugün kafa tabanı cerrahisi kafatasındaki doğal açıklıklardan (burun veya ağız) veya kaşın hemen üzerinde küçük bir delik açarak endoskopik yöntemle minimal invaziv bir prosedürle gerçekleştirilebilmektedir.” şeklinde konuştu. 

Kafa tabanı cerrahisi temelde iki yöntemle gerçekleştirilir. Bazen bu iki yöntem birlikte kullanılabilse de, mümkünse endoskopik yöntem tercih edilir. Bazı durumlarda ise açık yöntem kaçınılmaz olur diyen Doç. Dr. Şenol Çomoğlu, sözlerine şöyledevam etti:

“Endoskopik yöntemde cerrah sıklıkla burundan, bazen de ağız ya da göz gibi diğer açıklıkları kullanarak ya da kaş içine küçük bir kesi yaparak oradan ilerleyerek cerrahi işlemi gerçekleştirir. Bu yöntemin en büyük avantajı hastanın hem ameliyat sırasında hem de sonrasında konfor ve yaşam kalitesini açık yönteme göre oldukça az etkilemesidir. Hastaların çoğu bir iki günlük hastane yatışı sonrası taburcu edilir ve günlük yaşamlarına dönerler. Geleneksel açık yöntem bu bölgenin bazı hastalıklarında halen kaçınılmazdır. Sıklıkla endoskopik yöntemle ulaşılması mümkün olmayan bölgeler söz konusu olduğunda tercih edilir. Bu yöntemde yüze ya da kafatasına saçlı deri bölgesinden geniş bir kesi yapılarak ilerlenir ve cerrahi gerçekleştirilir. Eğer kanser içeren bir tümör tedavi ediliyor ise endoskopik cerrahi sonrası bazen de öncesinde hastalığın durumuna ve yayılımına bağlı olarak ek tedavi ihtiyacı olabilir. Bunlar sıklıkla onkoloji biriminin uyguladığı kemoterapi ve radyoterapi tedavileridir. Bu hastaların takibinde nüks olmadığından emin olmak için tekrarlanan görüntülemelere (BT veya MR) de ihtiyaç duyulacaktır.”

Hibya Haber Ajansı

Kafa tabanı tümörleri endoskopik yöntemlerle tedavi edilebiliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!