G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,72
BIST10.228,42
GR. ALTIN2.390,18
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İzmir’in içme suyunu tehdit eden jeotermal ruhsatları iptal edildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’in içme suyunu tehdit eden jeotermal ruhsatları iptal edildi / Haberin Peşinde Urfa

İzmir Valiliği’nin Seferihisar Yeniköy mevkiinde jeotermal kaynak arama, Kavaklı, Akyar ve Ilıkpınar’da işletme faaliyetleri için verdiği ruhsatlar, İzmir 1. İdare Mahkemesi’ndeki iki ayrı dava neticesinde iptal edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Valiliği’ne karşı açılan Orhanlı Köyü Kültürdoğa Gençlik ve Spor Kulübü, Seferihisar Kavakdere Köyü Sulama Kooperatifi ile Doğa Derneği’nin müdahil olduğu davalarda karar çıktı.

 İzmir 1. İdare Mahkemesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün taleplerini haklı buldu. Mahkeme Seferihisar Yeniköy mevkiinde jeotermal kaynak arama, Kavaklı, Akyar ve Ilıkpınar’da işletme faaliyetleri için verilen ruhsatlara ilişkin işlemin iptaline karar verdi.

Su kaynaklarını tehdit ediyor

Davalardan ilki İzmir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın verdiği jeotermal enerjisinin sera ısıtmasında kullanılmasına yönelik faaliyetlere ilişkin ruhsatın iptali talebiyle açıldı. Dava gerekçesinde ruhsat alanının Ürkmez Barajı ve Tahtalı Barajı’nın kısa ve uzun mesafe koruma alanında kaldığı belirtildi.

Arama faaliyetine ilişkin ruhsatın hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek işlemin iptali istemiyle açılan davada İzmir 1. İdare Mahkemesi yapılan itirazı haklı buldu.

İkinci dava ise Seferihisar Yeniköy mevkiine ilişkin İzmir Valiliği tarafından düzenlenen jeotermal kaynak arama ruhsatına ilişkin işlemin iptali talebiyle açıldı. Bu davada da İZSU Genel Müdürlüğü’nün ortaya koyduğu gerekçeler doğrultusunda dava konusu işlemin iptaline karar verildi.

Mahkemenin her iki davaya ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, mevzuatta belirtilen yatırım çakışması ile ilgili kamu yararı açısından öncelik ve önem tespitinin yapılmadığı, halk sağlığı ve halkın içme suyu ihtiyaçlarının kamu yararı açısından öncelikli olduğu ve haliyle dava konusu faaliyetlerin su havzaları için telafisi mümkün olmayan tehdit oluşturabilme potansiyeli içermesi nedeniyle kamu yararına uygun olmadığının anlaşıldığı ifade edildi.

“Haklılığımız kanıtlandı”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dava sonuçlarının umut verici olduğunu belirterek, kentin havasını, suyunu, topraklarını korumak için verdikleri mücadeleden asla geri adım atmayacaklarını dile getirdi.

Halkın sağlığını tehdit edecek bir girişimi el birliğiyle engellediklerinin altını çizen Başkan Soyer,  “İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 1586 sayılı jeotermal kaynak arama ve 2150 sayılı jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular işletme ruhsatlarının iptali için açılan davaları kazandık. Mücadelemizin haklılığı yargı kararıyla da kanıtlandı.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

İzmir’in içme suyunu tehdit eden jeotermal ruhsatları iptal edildi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!