G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İzmir’in 100 yıllık külliyatı kitaplaştırıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’in 100 yıllık külliyatı kitaplaştırıldı / Haberin Peşinde Urfa

İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı anısına geçtiğimiz 9 Eylül’de hazırlıkları başlayan “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir” kitap dizisi, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) tanıtıldı.

İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı anısına geçtiğimiz 9 Eylül’de hazırlıkları başlayan “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir” kitap dizisi, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) tanıtıldı. Tanıtım etkinliğine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer’in yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, projeye emek veren yazar ve editörler, akademisyenler, sanatçılar, iş insanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda yurttaş katıldı. 
Tanıtım töreninde ilk olarak APİKAM arşivindeki görüntülerden hazırlanan “İzmir’in Değişen 100’ü” adlı kısa film gösterimi yapıldı. Filmde, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşmesinden günümüze İzmir’in 100 yıllık tarihine yer verildi. Film gösteriminin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi, Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürü Tuğba Kılıçkaya, serinin hazırlık süreci ve içeriği hakkında bilgi verdi. 

“Bir şehre bırakılacak en güzel hediye”

Tanıtım toplantısında konuşan Başkan Tunç Soyer, projeye emek veren 52 yazar ve editörün ismini tek tek okuyarak teşekkür etti. Başkan Soyer, “Bu kainatın iki büyük dinamosu var; zaman ve değişim. İkisini de kontrol edemiyoruz. İkisi de her şeye rağmen akmaya devam ediyor. Olsa olsa onları idare etmeye çalışabiliriz. Ya da onlara uyum göstermeye gayret edebiliriz. Sürdürülebilirlik dediğimiz şey geçmişle gelecek arasındaki adaletse, o zaman geçmişi iyi bilmek gibi bir mecburiyetimiz var. Bu 10 kitap çok kıymetli bir anlam taşıyor. Belediyeler olarak birçok eser yapabilirsiniz. Köprüler, yollar hatta fabrikalar yapabilirsiniz. Ama bir şehre bırakılacak en güzel hediye, o şehrin tarihiyle ilgili yazılan kitaplar olsa gerek. Bu projeye bütün kalbi ve içtenliğiyle emek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

İzmir’in kitap külliyatı 

Projenin editörlerinden Doç. Dr. Akın Ersoy, “Bu eserin parçası olmaktan mutluluk duyuyorum. 2022 yılında Tunç Başkanımız tarafından başlatılan bir yolculuk var. Çok sayıda toplantı yaptık. Birbirinden kıymetli yazarların eserlerinden, editörler olarak zorlukla seçim yaptık. Uzun süreli ve zorluklarla geçen çalışmaların ardından bugün itibariyle İzmir’in kitap külliyatı nihayete erdi. İzmir’in yüzyılına ışık tutacak bu çalışma ileride yapılacak akademik çalışmalara da rehberlik edecek. Yazarlarımızın hepsi İzmir için dirsek çürütmüş değerli arkadaşlardan oluşmaktadır. Ben ve bütün arkadaşlarım bu projenin içinde yer almaktan gurur duyuyoruz. Bu eserin geleceğe ışık tutmasını temenni ediyorum” diye konuştu. 

İzmir’in 100 yıllık süreci anlatıldı 

10 ciltten oluşan kitap dizisi çalışmasında; büyük çoğunluğu akademisyenlerden oluşan 52 yazar ve kendi alanında önde gelen akademisyenlerden oluşan 11 cilt editörü yer aldı. 12 farklı üniversiteden akademisyenlerin yanı sıra araştırmacı, gazeteci, yazar ve sanatçılar, kitapların oluşturulması sürecinde görev aldı. “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. yılında İzmir” kitap dizisi ciltlerinin her biri, İzmir’in son 100 yılda yaşadığı değişim ve gelişim sürecini tarihsel kökenleriyle ele aldı. Bu kapsamda tarih, arkeoloji, edebiyat ve sanat, göçler karşılaştırmalar ve değişim, İzmir şehir kimlik bellek, kamusal mekânlar, mutfak kültürü, sanat tarihi ve mimari, spor, toplumsal hareketler ciltleri, her biri kendi alanında önde gelen akademisyenlerin editörlüğünde hazırlandı. 

Yurttaşlar, hazırlanan tarihi kitap serisine İZELMAN Kitap Kafelerden ve tüm İZELMAN satış noktalarından ulaşabilecek. 

Hibya Haber Ajansı

İzmir’in 100 yıllık külliyatı kitaplaştırıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!