G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,75
GBP40,66
BIST10.153,81
GR. ALTIN2.393,48
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İYİ Parti’den memur ve memur emeklileri için zam teklifi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İYİ Parti’den memur ve memur emeklileri için zam teklifi / Haberin Peşinde Urfa

İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, partisinin genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, memur ve memur emeklileri için yüzde 55.6, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de yüzde 54.6 oranında zam yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aralık ayına ilişkin 1.18 olarak açıkladığı enflasyon rakamlarına değinen Zorlu, “Bunu geçim derdi olan hiçbir insan vicdanının bunu kabul etmediğini biliyoruz. Böyle olduğunu kabul etsek, bu baz etkisi oyunundan başka bir şey değil.” dedi.

Yıl sonu enflasyon rakamının ise yüzde 64.3 olarak açıklandığını hatırlatan Zorlu, “Bu bile son 20 yılın en yüksek enflasyonu. ‘İki ay önce 85.5’ti, şimdi 21.2 puan gerilettik” diyerek bunu vatandaşımıza enflasyon başarısı olarak sunuyorlar. Enflasyon 1.18 değil de, 13 puan çıkmış olsaydı, 84.4 olan geçen ayki enflasyon rakamı 83.5’e gerileyecekti. Baz etkisi dediğimiz şey bu.” şeklinde konuştu.

Fiyat artışlarının sürdüğüne dikkat çeken Zorlu, “Esasında ortaya konulan yaklaşım bir saz etkisinden ibaret. Seçim gelirken bir saz ekibi kurulmuş. En acısı da şu; vatandaşa vaat edilen kuru gürültü. Vatandaşımızı da çok rahatsız edecek bir kuru gürültüden söz ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerine göre, Aralık 2002’de ortalama memur maaşı 3,14 asgari ücretken, Temmuz 2022’de bu oranın 1,71’e gerilediğine işaret eden Zorlu, “Eğer bugünkü zam oranları geçerli olursa oran 1,28’e gerileyecek. Bu kabul edilebilir bir oran değil. Türkiye gerçekten geriye gidiyor, yoksullaşıyor.” dedi.

“Peki biz nasıl bir zam öneriyoruz?” diye soran Zorlu, “İTO’nun tüketici enflasyon artışını bile esas almış olsak, yüzde 36’lık bir zam yapılması gerekiyordu. Bize göre esas olan, ortalama memur ve emekli maaşlarının asgari ücret karşısındaki eriyişidir. Asgari ücretin üstünde maaş alan kesimler kademe kademe asgari ücret tuzağına ilerlemektedir. Dolayısıyla biz memur ve memur emeklileri için, bu eriyişin daha fazla açılmaması adına yüzde 55.6, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de yüzde 54.6’lık bir zam oranının en düşük zam oranı olabileceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Özel okul öğretmenlerine müjde

Özel okul öğretmenlerinin sorunlarına değinen Zorlu, hayat pahalılığı sebebi ile geçtiğimiz yıl 1100 özel okulun kapanmak zorunda kaldığına vurgu yaptı.

İktidarın aldığı yanlış kararların da bu tablonun temel sebepleri arasında yer aldığını dile getiren Zorlu, 2014 yılındaki yasa değişikliğini hatırlattı.

Söz konusu değişiklikten önce özel okullarda görev yapan öğretmenlerin, devlet okullarındaki öğretmenlerin özlük haklarıyla benzer haklara sahip olduğunu kaydeden Zorlu, değişiklikle sektörün kaosa itildiğini savundu.

“Oysa biz özel okul öğretmenlerinin çok önemli bir işlev gördüğünü düşünüyoruz” diyen Zorlu, özel okul öğretmenlerinin vergi ve SGK ödemelerinin yüzde 50’sinin devlet tarafından üstlenilmesi ve özel okullara ilişkin KDV’nin de kaldırılması için Meclis’e kanun teklifi vereceklerini açıkladı.

 

Hibya Haber Ajansı

İYİ Parti’den memur ve memur emeklileri için zam teklifi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!