G-CV0ZL47F6D
USD32,40
EURO34,76
GBP40,63
BIST9.983,98
GR. ALTIN2.435,61
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İYİ Parti’den depremzede seçmenlere ilişkin açıklama

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İYİ Parti’den depremzede seçmenlere ilişkin açıklama / Haberin Peşinde Urfa

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanlığı, depremzede seçmenlere yönelik düzenlemeye ilişkin açıklama yaptı.

İYİ Parti’den yapılan açıklama şöyle:

“Tüm ülkemizi yasa boğan, resmi açıklamalara göre yaklaşık 45 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği, binlerce yaralının ve kaybın olduğu,  yüzbinlerce evsiz ve işsiz kalan vatandaşımızın afet bölgesini terk ettiği bir deprem felaketi ile karşı karşıyayız. Bu felakette hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ailelerin ve milletimizin başı sağ olsun. Bu yaraları hep birlikte saracağız.

18 Haziran 2023 günü yapılması gereken, ancak 14 Mayıs 2023 tarihine çekilmesi de gündemde olan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerine az bir süre kalmıştır. Yaşadığımız büyük deprem felaketinin yarattığı tahribat, içinde bulunduğumuz durum; afet bölgesine yönelik seçimin güvenliğinin, afet bölgesi kapsamındaki illerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde en doğru şekilde temsilinin, depremden zarar gören vatandaşlarımızın seçme-seçilme hakkını en kolay ve sağlıklı şekilde kullanmasının sağlanmasına yönelik düzenlemeleri yapmayı zorunlu kılmaktadır.

Bu durum, Anayasamızın 67’nci maddesinde ifadesini bulan temsilde adalet ilkesinin de bir gereğidir. Deprem nedeniyle zorunlu olarak başka bir ilde geçici olarak bulunan; ancak ikamet ettiği deprem bölgesine seçim günü gitme imkanı olmayan vatandaşlarımızın, kendi illerinden çıkacak milletvekillerini tayin etme hakkı korunmalıdır. Depremden büyük yara alan bu illerimizin TBMM’de temsili daha da önem kazanmış durumdadır.

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanlığı olarak yaptığımız çalışmada; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna bir geçici madde eklenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.  Önerimiz, deprem yüzünden ilinden/ilçesinden geçici olarak başka il ve ilçelere taşınmak zorunda kalan yüzbinlerce vatandaşımızın, bulundukları illerde, geldikleri afet bölgesindeki il/ilçeleri (seçim bölgeleri) için oy kullanmalarını sağlayacak şekilde ‘Depremzede Seçmen Kütüğünün’ oluşturulmasıdır.

Bu kanun değişikliğinin, bu seçimlerde uygulanabilir olması ve Anayasamızın 67’nci maddesinin son fıkrasındaki sınırlamaya konu olmaması için Anayasa’ya eklenecek geçici bir maddenin TBMM üyelerinin yeterli sayıda kabul oyu vermesiyle mümkündür. Bu sebeple İYİ Parti Grup Başkanvekillerimizle birlikte, 28.02.2023 tarihinde saat 11.00’de Cumhuriyet Halk Partisi, 13.00’de Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekilleri ile görüş alışverişinde bulunulmuştur.  Önerilerimizi iletilmiş, her iki parti grup temsilcileri konuyu ilgili birimleriyle görüşüp en kısa sürede dönüş yapacaklarını ifade etmişlerdir.”

Hibya Haber Ajansı

İYİ Parti’den depremzede seçmenlere ilişkin açıklama

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!