G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,77
GBP40,75
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.394,49
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İthalatı %40 azaltacak çinko yatırımı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İthalatı %40 azaltacak çinko yatırımı / Haberin Peşinde Urfa

Türkiye, yıllık tükettiği 250 bin ton çinkonun tamamını ithal ediyor. 102 milyon dolarlık yatırımla Siirt’te inşa edilen çinko tesisi, ilk etapta 90 bin tonluk üretimle Türkiye’nin çinko ithalatını yüzde 40 azaltacak. 2023’e kadar 500 milyon dolara çıkarılacak yatırımla 7 bin 500 kişilik istihdam sağlanacak.

Türkiye, çinkoda dışa bağımlılıktan kurtulacak stratejik bir yatırıma kavuştu. İlk etapta çinko ihtiyacının yüzde 40’nı üretecek tesis Siirt’te 102 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirildi. Tesis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 20 Kasım’da açılacak. 2023’e kadar tamamlanacak ek yatırımlarla birlikte tesisin istihdamı 7 bin 500 kişiye ulaşacak. Siirt Organize Sanayi Bölgesi’nde Türk-Katar ortaklığıyla hayata geçirilen yatırım ilk etapta 90 bin tonluk üretimle Türkiye’nin çinko ithalatını %40 azaltacak.

HAM MADDENİN TAMAMI TÜRKİYE’DEN

Yatırımla ilgili İstanbul’da dün düzenlenen toplantıda konuşan Lineer Metal Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baydarman, çinko ve kurşun üretiminin ham maddesinin yüzde 100 Türkiye’den karşılanacağını belirtti. Baydarman, “15 yıl önce Hakkari ve Şırnak’ta çinko üretimi için gereken zengin ham madde yatakları keşfedildi. Bu alanlardaki üretim yeni yeni gündemimize geldi. Bu konudaki know-how eksikliği vardı. Dolayısıyla 1 milyar dolarlık ithalatımızın bulunduğu çinko ve kurşunun ham maddesi Hakkari, Şırnak ve Siirt’ten temin edilecek” dedi.

Maden stratejik bir alan

Yatırım ortaklığının Katar tarafı danışmanı .p Şihe ise, yabancı yatırımcı olarak 6 yıldan beridir Türkiye’de bulunduğunu belirterek, “Özellikle Arap yatırımcıları çok karlı olduğunu düşündüğüm enerji ve maden sektörlerine yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi.

İki fabrikanın daha temeli atılacak

Zamanla kapasiteyi artırarak yatırım tutarını 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Lineer Metal Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, “Ürettiğimiz çinkoyu da 250 bin tona ulaştırmayı hedefliyoruz. Amacımız; 2023 itibarıyla Türkiye’nin çinko ithalatının tamamen sıfırlanması. Ayrıca kurşun ithalatı da bitmiş olacak” dedi. Aktay, çinko izabe tesisinin açılışının yapıldığı gün aynı girişimin bir sonucu ve devamı olarak bir kurşun-gümüş ve sülfürik asit olmak üzere iki fabrikanın daha temelinin atılacağını vurguladı.

Türkiye,Siirt,​İthalat


İthalatı %40 azaltacak çinko yatırımı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!