G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,79
GBP40,70
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.400,44
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İşte büyümenin iki temel maliyeti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşte büyümenin iki temel maliyeti / Haberin Peşinde Urfa

Bloomberg, Türkiye’nin G20’de Çin’in ardından en fazla büyüyen ülke olduğuna ancak büyümenin bir maliyeti olarak kur ve fiyat istikrarının bozulduğuna dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin 2021 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7, bir önceki çeyrek olan 2020’nin son çeyreğine göre yüzde 1,7 oranında büyüdüğünü açıkladı.

Bloomberg, büyüme oranının hemen öncesinde yayımladığı analizde, 2021 yılının ilk çeyreğinde G20 ülkeleri arasında Türkiye’nin Çin’in ardından en fazla büyüme oranına sahip ülke olmasının muhtemel olduğu ancak bu durumun bir maliyeti bulunduğu vurgulandı.

FİYAT VE KUR İSTİKRARI BOZULDU

Büyümenin vatandaşların zenginleşmesi anlamına gelmediğine dikkat çeken yazıda, hükümetin kredi musluklarını açmasıyla artan tüketimin büyümeyi yukarı çektiği ancak bunun maliyetinin fiyat ve kur istikrarının bozulması olduğu belirtildi.

Bloomberg anketinde, büyümenin yıllık bazda yüzde 6,3, çeyreklik bazda yüzde 1,3 olması bekleniyordu.
Tera Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan, son yıllarda büyümeyi sürükleyenin hükümet harcamaları ve kredi kampanyalarıyla gelen tüketim artışı olduğunu ve bunun sürdürülebilir olmadığını belirtti.

Erkan, bu modelin maliyetinin TL’deki ve fiyatlardaki istikrarın bozulması olduğunu vurguladı.

Ekonomistlerin hesaplamalarına göre, yüzde 7 büyümenin yaklaşık yarısından fazlasını oluşturan 4.5 puanı tüketimden kaynaklandı. Kamu ve özel sektörün toplam yatırımlarının büyümeye katkısı 2.9 puan olurken kamu tüketimi 0.2 katkı yaptı. Net dış talep büyümeye yaklaşık 1 puan katkı yaparken stok değişimi ise büyümeyi yaklaşık 1.5 puan aşağı çekti.

YENİ BAŞKANIN ZOR GÖREVİ

TL’nin dolar karşısında 2020’de yüzde 20 değer kaybettiğini, enflasyonun çift hanelerde olmaya devam ettiği hatırlatılan yazıda, 2021’in ilk çeyreğinde de Merkez Bankası (TCMB) Eski Başkanı Naci Ağbal’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kovulmasının etkisiyle TL’nin dolar karşısında yüzde 10 daha değer kaybettiği vurgulandı.

Yazıda ayrıca, TCMB’nin yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun 2023 genel seçimleri öncesinde ekonomiyi soğutmadan fiyat istikrarını yeniden sağlamak gibi bir zorlukla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

19 Mart’ta 7,20 seviyesinde olan dolar/TL kuru, 28 Mayıs Cuma günü 8,61 ile rekor seviyeyi görmüştü. Nisanda yüzde 17,14 ile iki yılın zirvesine yükselen enflasyonun, kur ve emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

büyüme,Çin,Cuma,Cumhurbaşkanı,Dolar,Ekonomi,Evren,Hükümet,Işık Üniversitesi,Merkez Bankası,Naci Ağbal,Şahap Kavcıoğlu,Türkiye

İşte büyümenin iki temel maliyeti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!