G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İmamoğlu: “Ortaya konulan vergi yükleri, vatandaşımızın belini bükmekte”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İmamoğlu: “Ortaya konulan vergi yükleri, vatandaşımızın belini bükmekte” / Haberin Peşinde Urfa

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Ortaya konulan bu vergi yükleri, vatandaşımızın belini bükmekte. Eğer bu yükler, kamu hizmetlerinde de en üst seviyeye taşındığı takdirde, ekstra bir yük olarak bunun vatandaşlarının sırtına yük olması kaçınılmazdır.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kuruluşu İstanbul Elektrikli Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT), 850 milyon liralık kaynakla, kente 125 yeni otobüs kazandırmak için harekete geçti.

“125 İETT Otobüsü Temini Sözleşmesi”, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile kurum tarihinde bir ilk olan kadın şoförleri temsilen Sevda Mavi ve Zehra Karakuş’un tanıklığında, İETT Genel Müdürü İrfan Demet ve AKİA Genel Müdürü Remzi Baka tarafından imzalandı.

Emirgan Korusu’ndaki Beyaz Köşk’te düzenlenen imza töreni öncesinde sırasıyla, Demet ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.

“İBB Meclisi oy birliğiyle karar verdi, 3 yıldır Cumhurbaşkanlığı onayı bekliyoruz”

İstanbul'da şu anda hizmet veren İETT otobüslerinin yaş ortalamasının 10,5 olduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Bu alımla beraber 9,5’a indireceğiz” dedi.

Otobüs alım konusunun İBB’nin her zaman gündeminde olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Göreve geldiğimiz an itibariyle, ihtiyaç duyduğumuz otobüs alımı konusunda hızlı bir adım attık. Görüşmelerimizi yaptık ve bir uzun vadeli krediyle, hızlıca 300 otobüs alımıyla ilgili süreçleri tamamladık. Hatta İBB Meclisi’mizden oy birliğiyle karar çıkmasına rağmen, 3 yılı aşkın süredir ne yazık ki Cumhurbaşkanlığı onayı olmadığı için, o alımımızı gerçekleştiremedik. Öz kaynaklarımızla bahsettiğimiz o uzun vadeli kredi imkanı olmadan, ne yazık ki kısa vadeli ödeme koşullarını yerine getirmek zorunda kalarak, İETT filomuza otobüs katma konusunda büyük fedakarlıklar yaptık” diye konuştu.

“400’e yakın araç sağlama imkanını bu ekonomik zorluklarda 4,5 yılda başardık”

Yılsonundaki teslimlerle beraber toplam 252 Metrobüsü İBB bünyesine katarak filoyu gençleştirdiklerini aktaran İmamoğlu, “Bugünkü alımla beraber bu demek oluyor ki, neredeyse 400’e yakın bir araç sağlama imkânını 4-4,5 yılda arkadaşlarım, büyük fedakârlıklarla, ülkemizin yaşadığı ekonomik zorlukları düşünürsek… Ki bu araçlar, büyük oranda ne yazık ki döviz tabanlı fiyatlarla maliyetleri hesaplanıyor ve diğer emtia rakamlarındaki artışı da düşünürsek büyük fedakârlıklarla bu alımların yapıldığını buradan ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

İhaleyi yerli bir firmanın almasından memnuniyet duyduklarını dile getiren İmamoğlu, şunları söyledi:

 “Türkiye'nin ekonomik süreci ne yazık ki çok ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Tabii bir sonucu yaşıyoruz. Yan uzun yıllardır sürdürülen yanlış ekonomik politikaların geldiği noktada alınan bir kısım tedbirlerin, milletimizi ne denli zor duruma bıraktığını ve bırakacağını şimdiden yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde toplu taşımada bizi çok etkileyecek olan KDV ve ÖTV artışları, aynı zamanda yaptığımız bu alımlardaki dövizin etkisi ve akaryakıt başta olmak üzere yaşanan diğer zamlar, bizim vatandaşa hizmetimizi çok zorlaştırmaktadır. Az önce çok özel bir mesajı verdi Genel Müdürümüz. Bu ortaya konan KDV, ÖTV farkları, 6 yılda bütün filomuzu sıfırlayacak düzeyde bir bedele ulaşmaktadır.”

“Ortaya konulan bu vergi yükleri vatandaşımızın belini bükmektedir”

Toplu taşımanın İstanbul gibi mega kentler için önemine dikkat çeken İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Ve vatandaşın hayatını en derinden etkileyecek bir sürecin parçasıdır. Bu bağlamda böylesi toplumsal hizmetlerin en üst seviyede vergilendirilmesi, yanlış bir politikadır. Daha önce 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yaptığımız toplantılarda, ÖTV ve KDV'nin alınmaması gerektiği noktasında önerilerimizi iletmiştik hükümete. Bunu buradan tekrar yineliyorum. Ortaya konulan bu vergi yükleri zaten vatandaşımızın belini bükmektedir. Eğer bu yükler, kamu hizmetlerinde de en üst seviyeye taşındığı takdirde, ekstra bir yük olarak bunun vatandaşlarının sırtına yük olması kaçınılmazdır.”

“Bu sesimizi Cumhurbaşkanlığı makamına iletmeyi sorumluluk olarak görüyorum”

Bu kapsamda hazırlayacakları öneri şablonunu önümüzdeki hafta ilgili kurumlara ve kamuoyuna açıklayacaklarını duyuran İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

“İstanbul'a yapılacak her türlü hizmetin, Türkiye'ye yapılan en önemli hizmetlerden olduğunu unutmamak gerekir. Bunun adı ister toplu taşımadır, ister metrodur, ister kentsel dönüşümdür, ister doğaya, çevreye veya suya yapılan yatırımlardır. Bu sesimizi tekrar Cumhurbaşkanlığı makamına iletmeyi sorumluluk olarak görüyorum. Yeni alımını yaptığımız otobüslerimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Tarihi, kadim İETT kurumumuzun şanına yakışır, kurumuna yakışır, İstanbullulara yakışır hizmetler yapmasını diliyorum.”

İETT Genel Müdürü İrfan Demet’in verdiği bilgilere göre; 5 Haziran 2023 tarihinde ihalesi yapılan AKİA markalı 125 otobüsü, 2024 yılı Ocak ayı itibariyle hizmete sunmaya başlayacak. Söz konusu 125 aracın filoya katılması ile hali hazırda 10,5 olan İETT araçlarının yaş ortalaması, 9,5’e inecek. Solo tip dizel otobüs, tamamen yerli üretim araç olma özelliği taşıyor. 12 metre uzunluğundaki otobüsler, yaklaşık 100 yolcu kapasiteli. Otobüslerde ilk kez kullanılacak kamera ayna sistemiyle, otobüslerin görüş açısı arttırılacak. Olası kazaların önüne geçilecek.

Hibya Haber Ajansı

İmamoğlu: “Ortaya konulan vergi yükleri, vatandaşımızın belini bükmekte”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!