G-CV0ZL47F6D
USD32,35
EURO34,85
GBP40,68
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.385,60
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İlk yardım hayat kurtarıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlk yardım hayat kurtarıyor / Haberin Peşinde Urfa

İlk yardım bilmeden kulaktan dolma bilgilerle müdahalenin yanlış olduğunu belirten Uz. Dr. Gülçin Güngör Olçum, ilk yardım hakkında bilgiler verdi.

İlk yardım bilmeden kulaktan dolma bilgilerle müdahalenin yanlış olduğunu belirten Uz. Dr. Gülçin Güngör Olçum, ilk yardım hakkında bilgiler verdi.

Uz. Dr. Gülçin Güngör Olçum, ilk yardımın hayat kurtardığının altını çizerek  “Günlük yaşantımızda herhangi bir durumda ve zamanda bildiğimiz, uyguladığımız veya yardıma ihtiyacı olan kişiye yanlış taşıma, pozisyon vermekten kaçınarak güvende tuttuğumuz her durumda sakatlığın, ölümün önüne geçilmesi mümkün olur” açıklamasında bulundu.

İlk yardımın acil tıp uygulaması ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Uz. Dr. Olçum, acil tıp uygulamasının bu konuda eğitim almış doktor ve sağlık personeli tarafından (hemşire, paramedik gibi) tarafından yapıldığına dikkat çekti.

Uz. Dr. Olçum, bu durumu şöyle bir örnekle açıklıyor:

“Bir trafik kazasında eğer ilkyardımcı da araç içindeyse kendi sağlık durumunu kontrol ettikten sonra, kaza bölgesinde güvenli alan oluşturması yeni kazaların olmasının önüne geçer. Ağır kanamalı olan bir kazazedenin küçük sıyrıkları olana göre önceliği olduğunun bilinmesi ile kanamalı hastanın ölüm, sakatlığının önüne geçilmesine yardımcı olunur.”

Olçum, eğitim almadan müdahalede bulunmanın ölümle sonuçlanabileceğini vurguluyor. 

Uz. Dr. Olçum’a göre, ilk yardım bilmeden, bu konuda herhangi bir eğitim almadan yapılan uygulamalar, kişinin sakatlanmasına ve hatta ölümüne bile sebebiyet verebiliyor. Nabız (kalp atımının) kontrolünün nasıl yapılacağını bilmeden yapılacak bir kalp masajı kişinin kalp ritminin bozulup ölümüne neden olabiliyor. Ya da bir kazazedeye uygun pozisyon verme ve taşımanın nasıl yapılması gerektiğini bilmeden yanlış yapılan müdahale sonucu hasta felç kalabiliyor. 

Uz. Dr. Olçum, bu nedenle ilk yardım eğitiminiz yoksa müdahale etmek yerine ilk yardım eğitimi almış kişinin rahat ortamda çalışmasını sağlamanın, çevreden gereksiz müdahaleleri ve kargaşayı önlemenin çok önemli olduğunu söylüyor

. İlk yardımın küçük travmalardan çok ciddi hayati tehlikeye neden olabilecek durumlara kadar hayatımızın her aşamasında karşımıza çıkabildiğini belirten Uzm. Dr. Olçum, “Bu gibi durumlarda ilk yardım konusunda bilgi ve deneyimimiz olması, gerek kendimiz için gerekse diğer bireyler için yapılacak her doğru müdahalede yaşam ve sakatlık/ ölüm çizgisinde önemli bir adım atmayı sağlar” dedi.

Hibya Haber Ajansı

İlk yardım hayat kurtarıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!