G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,76
GBP40,66
BIST10.000,09
GR. ALTIN2.432,88
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İİT Heyeti, Xinjiang’ı ziyaret etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İİT Heyeti, Xinjiang’ı ziyaret etti / Haberin Peşinde Urfa

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Komitesi Sekreteri Ma Xingrui ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Başkanı Erkin Tuniyaz dün Urumçi kentinde İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) bir heyeti ile görüştü.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Komitesi Sekreteri Ma Xingrui ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Başkanı Erkin Tuniyaz dün Urumçi kentinde İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) bir heyeti ile görüştü.

ÇKP Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Komitesi ve yönetimi adına heyetin bölgeyi ziyaret etmesini memnuniyetle karşılayan Ma Xingrui, İİT’e Çin ile islam ülkeleri arasındaki dostluğu derinleştirmek ve İslam dünyasının Xinjiang’ı doğru algılamasını ilerletmek için gösterdiği çabalardan dolayı teşekkürlerini ilettti. Çin ile İslam dünyası arasındaki ilişkilerin uzun bir geçmişe dayandığını hatırlatan Ma, Çin ile İİT’nin dostane teması sürdürmesinin, yeni tip uluslararası ilişkiler için bir örnek oluşturduğuna dikkat çekti. Ma, son yıllarda ABD dahil olmak üzere Batılı ülkelerin Çin karşıtı güçlerinin sürekli Xinjiang’ın insan hakları konusunda yalanlar yayarak Xinjiang’ı kullanmakla Çin’i kısıtlamaya giriştiğini belirtti. Ma, İİT ve İslam dünyasından dürüst insanlara, rasyonel bir tavırla  Xinjiang ile ilgili doğruları anlattıkları için teşekkür ettiklerini dile getirdi. Xinjiang sorununun aslında terör, aşırıcılık ve bölücülükle mücadele sorunu olduğuna işaret eden Ma, Xinjiang toplumunun uyumlu ve istikrarlı olması, sürekli gelişmesi ve insanların mutlu bir şekilde yaşaması eğiliminin bazı kötü niyetli kişilerin gerçeği çarpıtması veya karalamasıyla değişmeyeceğini vurguladı. Ma, Xinjiang’ın hukukla yönetilmesinin daha güçlendirilerek terörle mücadele etme ve toplumun istikrarını koruma çalışmalarının normalleştirileceğini kaydetti. Ma, din özgürlüğünün iyice savunularak “halka öncelik” kavramı temelinde ekonomi ve toplumun yüksek kaliteli gelişmesinin hızlandırılacağını ve bölgedeki farklı etnik gruplara özel kültürlerin korunacağını belirtti. Ma, vatandaşların kapsayıcı, yeterli, gerçek, somut ve etkili insan haklarına sahip olmalarının garanti altına alınmasının onlara daha mutlu bir yaşam sunulması anlamına geldiğine dikkat çekti. İİT heyetinin Xinjiang ziyaretiyle bölgenin gerçeğini daha yakından tanıdığını hatırlatan Ma, heyet üyelerinden bizzat gözleriyle gördükleriyle uluslararası toplum ve İslam dünyasına daha gerçek bir Xinjiang’ı tanıtmasını beklediğini dile getirdi.

İİT heyeti başkanı ve Cibuti’nin İİT daimi temsilcisi Diyadin, Çin ile İslam dünyasının eski medeniyetlere sahip olduğuna ve arasındaki temas ve işbirliğinin her iki tarafın halklarına yararlı olduğuna dikkat çekti. Başkan, Kaşgar ve Kızılsu Kırgız Özerk İli dahil olmak üzere bölgenin farklı yerlerini ziyaret ederek iyi yönetim altındaki Xinjiang’ın müreffeh bir şekilde gelişmesine tanık ettiklerini kaydetti. 

İİT heyetinin Suudi Arabistan, Gambiya, Moritanya ve Pakistan üyeleri, Xinjiang’da terörle mücadele çalışmalarının yerel halkı şiddet ve korkudan kurtardığını ve onlara mutlu ve huzurlu yaşam getirdiğini belirtti. Ziyaret sırasında Xinjiang’ın dışa açılması, kapsayıcılığı ve farklı etnik gruplara mensup insanların yüzlerindeki gülümsemeleri gördüklerine dikkat çeken heyet üyeleri, Xinjiang’ı daha gerçek ve değişik boyuttan tanıdıklarını ifade etti. Yoksulluğun aşırıcılığı doğuran sebep olduğunu kaydeden heyet üyeleri, Xinjiang’ın yoksullukla mücadele etmek için gayret sarf ederek halkın gelişmesine yardım ettiği deneyimlerinin örnek olarak alınması gerektiğini anlattı.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

İİT Heyeti, Xinjiang’ı ziyaret etti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!