G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,66
GBP40,53
BIST10.196,24
GR. ALTIN2.391,71
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İhracatçıya kur kalkanı geliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İhracatçıya kur kalkanı geliyor / Haberin Peşinde Urfa

Döviz kurunda oynaklık nedeniyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçılara ‘ileri vadeli kur rakamı’ kalkan olacak. Sistemle, daha önce bankalarla yapılan forward kur anlaşması, Merkez Bankası’yla (MB) yapılacak. Firmaların talep etmesi halinde Merkez Bankası, belirlenecek bir takvimle istenilen tarih için kur verecek ve kuru o rakamda sabitleyecek. Böylelikle, ileri kur uygulamasından doğacak farkı da Merkez Bankası ödeyecek.

Kur dalgalanmaları nedeniyle ihracatçı firmalar en çok, bir ay sonra doların ne olacağını öngöremedikleri için fiyatı tutturamadıklarından ve tam maliyeti oluşturamadıklarından şikayetçiydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da kabine toplantısı sonrası, dövizdeki oynaklığa karşı ihracatı firmalara kalkan olacak “ileri vadeli kur rakamı” sistemini açıkladı. İhracatçı firmalar için gelecekteki kuru sabitleyecek sistemle ilgili detaylar da netleşmeye başladı.

KUR ANLAŞMASI ‘MERKEZ’LE

Firmalar hal.zırda, kur riskini azaltmak için bankalarla ileri vadeli kur yani forward kur anlaşması yapıyordu. Ancak bankalar uzun vadeli değil, bir hafta, 15 gün gibi kısa süreli kur verebiliyor. Bu da firmaların ihtiyaçlarını karşılamıyor.

Yeni sistemle birlikte firmalar, forward kur anlaşmasını Merkez Bankası (MB) ile yapacak. İleri vadeli kur rakamı için ihracatçı firmanın Merkez Bankası’ndan talepte bulunması gerekiyor. Yani işlem bazlı olacak. MB’nin bir aylık, üç aylık, altı aylık hatta bir yıla kadar bile kur verebileceği konuşuluyor. Sistem sayesinde önünü görebilecek olan ihracatçı, gelecekteki ödemeyi garanti altına aldığı için risk de almamış oluyor.

Merkez Bankası,Cumhurbaşkanı Erdoğan,kur,ihracat,forward


İhracatçıya kur kalkanı geliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!